Dzisiaj i ja wgrałem ten firmware ... zobaczymy w najbliższych dniach czy coś się zmieniło/poprawiło/pogorszyło. Do tej pory na firmware 1.0.5 nie było źle choć AF nie był do końca pewny.
Wersja do druku
Dzisiaj i ja wgrałem ten firmware ... zobaczymy w najbliższych dniach czy coś się zmieniło/poprawiło/pogorszyło. Do tej pory na firmware 1.0.5 nie było źle choć AF nie był do końca pewny.
Witam
Ja do tej pory miałem firmware 1.0.8, wgrałem 1.1.1.
Z moich pierwszych odczuć to:
-jakby zdjęcia na podglądzie były ciut wyraźniejsze
-minimalnie bardziej kontrastowe
-szybciej i pewniej trafiający AF - obiektyw EF-s 18-55 IS
Piratee
A ja cofnalem sie do wersji 1.0.8... 1.1.1 byl od wydania...
Roznice... Hmmm... Nie widac i nie slychac... Szczegolnie z AF...
Po wgraniu nowego softu Tamron 17-50 nie ma FF. O tym, ze przed wgraniem softu FF ostrzył przed jestem przekonany. Na drugiej puszce dokładnie taki sam efekt. Testów nie robiłem, więc dam(y) głowę uciąć, że zmiany af są.
Wgram z powrotem 1.0.8 i postrzelam trochę. Interesuje mnie, czy zmieni się praca z sigmą 50 1,4. Była kalibrowana na sofcie 1.1.1. i jest nieużywalna na odległościach powyżej 3 metrów. :evil:
Jak zaktualizowalem z 1.0.8 do 1.1.1
problemow powaznych wczesniej nie mialem typu BF/FF
szybki test pokazal ze po aktualizacji problemow tez nie ma
szkla to
sigma 10-20; canon 50/1.8; canon 70-200 L 2.8;
wydaje mi sie natomiast ze na 70-200 jest ostrzej na dlugim koncu
bylo lekkie mydelko na 200 na dalekich przedmiotach np drzewach
teraz jest elegancko
to samo z wyswietlaczem - wydaje mi sie ze ostrzej pokazuje jak juz ktos wczesniej pisal
moze to firmware a moze autosugestia - wczesniej nie przywiazywalem do tego tak mocno uwagi
w kazdym badz razie na gorsze mi ta aktualizacja nie wyszla
ja jestem zadowolony
FF był duży, na tablicy około 20mm na ogniskowej 50. Fotek testowych zrobilismy sporo, bo znajomy kupił 40D i dostał bzika na punkcie bf/ff. Też bym był sceptyczny, ale wiem, co wychodziło a co wychodzi obecnie po akualizacji softu.
A pytanie czy wierzyć czy nie? Fakt, Canon podał oficjalną specyfikację i nie ma tam słowa o żadnej ingerencji w układ AF, ale u tylu użytkowników zadziałałby efekt placebo?
Kurcze, doszło do tego, że zastanawiam się, czy nie wystawić tamrona na allegro... Bo jeśli soft ma mi wpływać na pracę af z kundlami... Teza naciągana, ale może właśnie to Canon chciał osiągnąć? :lol:
Placebo czy nie, przed upgradem nie używałem prawie 50mm 1.4, zwłaszcza niżej 2.5, bo to była totalna frustracja. Ostatnio to chyba na powrót mój ulubiony słoik, na 2.0 żyleta, wczoraj popstrykałem wieczorem dla zabawy w ogródku sporo na 1.4 (kwiatki, pies, ludzie) i może z 10-15% było nie trafionych. Uważam to za naprawdę dobry wynik. Ja tam więc cieszę się z nowego firmware'u, nawet jeśli nic nie zmienił ;-)
W przypadku 85mm zmian w zachowaniu nie odnotowałem.
cos temat przygasl, a ja mam dylemat, czy zostac na 1.0.8 czy przejsc na 1.1.1, z lektury widze, ze to rosyjska ruletka....:| nie ma zadnych nowych info w tej sprawie? moze ktos zasiegnal slowa, czy faktycznie nowy firmware ma wplyw na AF?
pzdr