Witajcie,
wiem, ze temat był juz wałkowany jednak prosiłbym poradę
czy lepiej wybrać,
Canon 40D + CANON EF-S 17-55 f/ 2.8
lub możne Tamron 17-50 f/2.8 ?
czy lepiej dopłacić do 50D + to jedno ze szkieł ?
z góry dzięki za odpowiedzi.
Wersja do druku
Witajcie,
wiem, ze temat był juz wałkowany jednak prosiłbym poradę
czy lepiej wybrać,
Canon 40D + CANON EF-S 17-55 f/ 2.8
lub możne Tamron 17-50 f/2.8 ?
czy lepiej dopłacić do 50D + to jedno ze szkieł ?
z góry dzięki za odpowiedzi.
To zalezy ile masz funduszy. Obiektyw canona o ktorym piszesz na crop jest rewelacyjny (powiedzmy taka prawie L :)) wiec jeżeli cie na niego stać to smiało mozesz kupić. Pamietaj tylko ze ten obiektyw nie podejdzie ci do ff.
co do aparatow. Ja osobiscie polecam 50D chodz i 40D jest dobre (pomijajac gorszy LCD itp).
Ja byłem przed podobnym wyborem. Jakbym mial 20-40D to nie kupowałym 50D natomiast mialem 400 i kupiłem 50D i wg. mnie wartał kupić 50D (chodz sa tez opinie ze nie warto). Dodatkowo jako ze posiadałem crop to obiektyw 17-55 IS 2.8 wg. mnie jeden z lepszych do tego typu szprzętu.
Wiec jak się zastanawiasz nad sprzedaza juz obiektywu ktorego jeszcze nie kupiles to moze wariant taki:
kup od razu FF i do tego obiektyw do pełnej klatki - pomijajac czy będziesz miał fundusze :)
Na pełną niestety jeszcze nie mam tyle kasy, a napisałem tak bo jeśli się na to zdecyduje to i tak za czas jakiś chciałbym mieć pełna klatkę.
dziś muszę zdecydować co brać, mętlik jest jak zawsze w przypadklu takich decyzji, ale chyba wybiorę 50D
choć 40-stka tez jeszcze chodzi po głowie. a może resztę kasy wsadzić w drugie szkło
zdjęcia głównie przyroda, krajobraz, architektura, miasto.
myślę ze dobry wybór ?
tylko myślę jeszcze nad tym Tamronem 17-55 /2.8 ?
Podaj date kiedy bedziesz sie przesiadal na pełna klatke? I masz zamiar do tego czasu nie miec fajnego obiektywu do cropa typu 17-55 IS 2,8 nie mowiac ze nie bedziesz mial szerokiego konta jakim np. jest 10-22.
Pozatym nie wiem do czego bedziesz uzywal tego sprzetu. Moze bedziesz mial potrzebe aby miec 2 body wtedy smial mozesz zostawic cropa :)
Dokładnej daty jeszcze nie znam ;) myślę ze rok, półtora spokojnie.
głównie do fotografii krajobrazowej, architektura, miasto, wiec na pewno chciałbym miec coś szerokiego właśnie tak 17-50 lub 17-55
więc co 40D lepiej ?
Bierz 40d są w dobrych cenach. Na 50d wydasz dużo kasy i dużo tez stracisz za rok czy półtora.