Pewnie - nie istnieje nic równie poręcznego o takiej sakramencko wysokiej jakości obrazka.
Wersja do druku
Jest :-) A z moim Summicronem 28/2.0 asph, to nawet bardzo jest :mrgreen: Jak pomyślę o Voigtlanderze 35/1.2 asph, 15/4,5 asph (wielkości nakretki na butelkę od mleka, a nie granatu p-panz) i innych fajnych szkiełkach które grzecznie czekały przypięte do M7, to już wiem czym będę focił w przyszłym roku :lol:
Widocznie są tacy, co nie mają tych dylematów.
Dla mnie M9 i tak odpada bo ja dużo robię na wysokich ISO a tutaj Canon wciąż jest mistrzem.
Wiesz kolekcjonuję ale nie te którymi robię zdjęcia - więc nie bardzo trafiłeś 8-).
A co do meritum to myślę, że trafi się sporo osób, które kupią te aparaty bo można nimi uzyskać wspaniałe efekty i przypiąć najlepszą optykę jaka istnieje (według wielu ocen). Czy jest to warte aż tyle. Cóż wolna wola :).
Pewnie będzie też trochę snobów i takich profi co będą się chcieli wylansować tym, że mają taki sprzęt. To jest nieuniknione. Myślisz że h3D kupują tylko Ci co muszą - przy tym o ileż taka M9 czy nawet S2 jest wygodniejsza od hasia 8).
Ja rozumiem, że ci goście, co zdają sprzęt pod zastaw, po prostu nie potrzebują żadnej z funkcji, które dają im lustrzanki (rozbudowany AF, kompletne zestawy obiektywów, lamp i "workflow" oparty o sprawdzone oprogramowanie) - innymi słowy lustrzankowi amatorzy-entuzjaści (kiedyś mówiło się "dyletanci", ale teraz źle się kojarzy).
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
No i ci dwaj, ten od deesów i ten od detrzy ze szklarnią, właśnie taki "darmowy" wybór mieli i tak właśnie, jak proponujesz, zrobili.
PS
Jak wygląda współpraca (w szczególności ustawianie ostrości) w przypadku obiektywów nie-Leikowych? Czy np. w tych Voigtlanderach jest jakaś dźwigienka?
Pominąwszy ultry, Voigtlandery są sprzęgane z dalmierzem i nie ma z tym problemu.
dochodzimy do meritum.. jesli dla kogos nie ma znaczenia czy wyda 25k czy 8k Leica jest idealem ;), Leica s2 rzeczywiście coś ma do zaoferowania, mimo tego ze jest bardzo droga, jak ktos napisal sredni format z feelingiem malego - to jest coś.
nigdzie tu nie piszą że są na Leica,
ale jest za to na Nikona! gdzieś w Polsce mozna to kupić ?
http://www.voigtlaender.de/cms/voigt...dih7b4lkv.html