a cos takiego jak plastyka/obraz ? wiem pewnie czesc napisze pojecie wzgledne itp itd tak czy owak zdecydowanie wolal bym 85
Wersja do druku
a cos takiego jak plastyka/obraz ? wiem pewnie czesc napisze pojecie wzgledne itp itd tak czy owak zdecydowanie wolal bym 85
Witam, zaczynam przygodę z foto. Zakupiłem uzywanego C 40D za gotówkę.
Dlatego szkiełko będzie nowe, wzięte na raty.
Oczywiście budżet ograniczony. Chcę focić krajobrazy, ale i postacie ludzkie. Czyli w miarę uniwersalne szkło potrzebuję ale nie wielkie tele.
Dlatego też studiując forum, zawężiłem swoje poszukiwania do :
- Tamron 17-50 (szkło jasne ale poza systemem)
- Canon 17-85 (podobno ciemnica straszna jak piszecie)
- Canon 18-135 (też w sumie ciemno)
Kolejnośc nie jest przypadkowa.
Co byście wybrali. Powiedzmy że szukam szkła nowego do 1600 zł, może inne sugestie.
To narazie ma byc pierwsze i jedyne szkło. Potem dojdzie jakas całka.
Rajax, a co zrobisz jak tutaj polecą Ci inny obiektyw niż na forum optycznych? :twisted:
Tamrona to brałbym z pewnej ręki, a to możesz mieć od Cichego. Natomiast myślę że Canon 18-135 byłby najlepszym wyborem. To że ma troche mniej światła, nie robisz fotek w pomieszczeniach gdzie go brakuje, ale w plenerze. Dodatkowo masz bardzo wydajny IS. Zresztą w plenerze i tak przymykasz przysłonę po to aby mieć w miare ostry krajobraz.
A sigma nie bo sigma czy nie bo nie? ;-)
Moich dwóch znajomych ma sigmę 17-70 i sobie chwalą, ja mam sigmę 18-50/2.8, bo nie miałam gdzie kupić tamrona ;-) Też sobie chwalę. Światło 2.8 na całej długości jest nie do przecenienia... Z powyższych 3 brałabym tamrona.
Jeśli tylko powyższe to może wymieniony przez Najeli Tamron - światło się przyda, ale i na mojej Sigmie było dość dobrze.. było, bo..
Sigmę 17-70 sprzedaję f/2.8-4.5 - kupiłem Canona 17-55 i jest pięknie :)
I jeszcze to: http://maciejko.net/cbsearch/
MC_ -nie spodziewam się bardzo rozbierznych opini :)
Najeli - Sigma nie bo chyba nie. Naczytałem się głupot ze do Canona lepiej Tamrona i tak mi zostało.
Dzieki za wszystkie odpowiedzi. Za link do szukajki też dzięki, wiem gdzie jest :)
Czyli pozostaje chyba kupic Tamrona 17-50, choc nie wiem czy by mi przeszkadzała ciemnica w Canonie 18-135 ...
Pytanie teraz takie, jak szybko i sprawnie sprawdzic tego Tamrona, bo jak wiadomo nie ma powtarzalności. Sprawdza sie tylko na BF i FF, czy jeszcze coś ??? I w jaki sposób ??