[Oczywiscie do 5d.]Tak Całe lata miałem 50mm i lustrzankę.Nie było wcale tak żle.Czasem myslę Leica plus 50mm i pogonic tą torbe.Pozdrawiam. :smile:
Wersja do druku
jafozdz dobrze powiedziane ;) a kiedyś przecież nie było AF wcale, fotografowało się i mecze piłki nożnej i gonitwy konne. I jak wiele genialnych fotografii pozostało nam po tamtych czasach pomimo tych utrudnień technicznych ;)
Jak się nic innego nie miało, to się i kitem fociło... Przynajmniej takie były moje początki, jak fociłem znajomym przy okazji jako gość, czyli byłem tzw. wujkiem z aparatem :]
Inna sprawa, że się nie wiedziało wtedy co to jest RAW i sporo prześwietlona wyszła, ale wyszła :D
Anno Domini 1980?:)
Tak stoi w exif. Miałeś chyba tego 300d wprost japońskiej prototypowni:)
Potrzebuje jeden dobry uniwersalny obiektyw
Do ślubów w kościele używam wyłącznie Tamrona 28-70 F2.8 + lampa 580 iso 640 czas 1/60 – 1/50 większość ujęć wykonuje z boku pod kątem powiedzmy 45 stopni, operuje przysłoną F4-F5 ze wskazaniem na F5 żeby młodzi razem byli ostrzy na F4 czasem lipa. Stałki na razie odpadają nie przepadam za lataniem….
Waham się między 24-105 F4 IS a 17-55 2.8 IS ze wskazaniem na ten pierwszy jako zuum w plener i do studia. Canon 24-70 F 2.8 odpada bo za ciężki szczególnie dla mojej żony …
Pytanie 1. Czy 24-105 przymknięty do F5 i czasie np. 1/40 – 1/30s da mi jaśniejsze tło niż Tamron na F5 1/60s …czy ktoś już może testował takie zestawienie . I czy czas 1/30 wystarcza do wykonania nie poruszonych postaci w Momocie ceremonii i wyjścia z kościoła .
Wiem że C 17-55 IS byłby jaśniejszy .. jest ostry itd.. ale nie przekonuje mnie jego wykonanie ... często robie sesje nad morzem i czasem nieźle wieje poza tym i tak chyba bym musiał go przymykać do F4-5 w kościele...sam nie wiem
help
Dzisiaj odebrałem 24-104 i z 1d mkII pracuje doskonale. Mamy pochmurny, deszczowy dzień więc mogłem sprawdzić kontrastowość bez obaw o przekłamania. W słońcu wiele szkieł ładnie kontrastuje. Jestem jak na razie bardzo zadowolony z zakupu. Pierwsze spostrzeżenie - ciężko bardzo łazi pierścień ogniskowania. Ostrość od f4 bardzo dobra, porównywalna do 70-200. Chyba dobry zakup, a wahałem się jeszcze nad 24-70. IS wygrał dzięki zakresowi, cenie i wadze.
Pierscien po pewnym czasie sie wyrobi, a nawet jesli nie to przywykniesz o nie bedziesz zwracal na to uwagi ;)
Uważam że 24-105 to bardzo dobry wybór.
Zresztą sam takiego dokonałem, stałem się spadkowym posiadaczem tego szkiełka po Cichym. Mimo że szkiełko bardziej pasuje do pełnej klatki to i tak na Cropie spisuje się znakomicie, no i oczywiście prócz zakresu i ostrości od f4o którym wspomniałeś daje posiada też znakomitą stabilizację:-D ... i te kolorki.
A co do pierścienia - mam to szkiełko jakieś pół roku "Cichy miał je chyba około jednego roku", czyli po około 18 miesiącach pierścień ogniskowania chodzi z miłym dla dłoni oporem i nie zauważyłem by stawał się wraz z częstym używaniem szkiełka coraz luźniejszy.
Tak więc to bardzo dobra inwestycja.
Pozdrawiam