A3Cytat:
Zamieszczone przez storm
Wersja do druku
A3Cytat:
Zamieszczone przez storm
Tablica jesli sie nie myle jest tu.
http://www.graphics.cornell.edu/~wes...3-reschart.pdf
Dzięki STORM :)
Witam.
To mój pierwszy post i pewnie zostanę zaraz zjedzony ale powiem jak ja to widzę.
Myślę, że trzeba sobie zadać pytanie, czego oczekujemy od aparatu?
Dla mnie przede wszystkim liczy się komfort pracy i kilka podstawowych rzeczy.
Pliki wyjściowe z puszki powinny być:
1. ostre, tam gdzie tego chcę
2. kolory powinny być oddane w miarę naturalnie i wiernie (o wb nie wspomnę)
Oczywiście bez kosmetyki w PSie się nie obejdzie, ale powinna to być cały czas kosmetyka.
Ja mając taki problem zmieniłbym puszką na inny model albo inny system.
Stwierdzenia typu: próbuj dalej, rób testy, kalibruj szkła lub wymień aparat w serwisie na nowy taki sam i martw się czy nie będzie miał takiej samej wady, są bez sensu.
Jest to moim zdaniem strata czasu i pieniędzy, tym bardziej jeżeli fotografuje się zawodowo.
W każdym razie wymieniłbym aparat na inny sprawdzony model lub model z wyższej półki bądź zmieniłbym system.
Z mojego punktu widzenia:
Jesli serwis za darmo skalibruje mi szkla i dzieki temu moge pozostac w systemie, w ktorym szkla sa ostre, szybkie, plastyczne etc, a korpus daje czyste wysokie ISO, jest bardziej szybkostrzelny niz odpowiednik w Nikonie etc., to dlaczego nie poswiecic kilku dni na dogranie systemu?
Tyle ze to nie jest wina modelu czy serii a konkretnego egzemplarza - udowodnione tym ze sa uzytkownicy zadowoleni z 20D, z dobrze dzialajacym AF i to zapewne o wiele wiecej ich niz tych pechowcow z niedorobionym AF. Stad rady "wymien na inny egzemplarz tego samego modelu" .Cytat:
Zamieszczone przez Jun
Takie samo marudzenie bylo w 300D, 10D, D70.. i to samo bedzie w 350D .
Czemu nie ma marudzenia na 1D itp? Bo stosunkowo jest ich o wiele mniej niz 10D/20D, stad o wiele mniejsza szansa na wadliwy model, na wykrycie wady i jeszcze mniejsza ze zawodowiec ktory wykryje taka wade bedzie mial czas/ochote na marudzenie w itnernecie na swoj sprzet ;) - po prostu go wymieni/odda do naprawy.
Jasne, że nie jest to wina modelu, ale jest to wina producenta - duży rorzut w produkcji oraz kiepski QC. Ostatecznie opamiętajmy się - sprzęt jest po to, by robić nim zdjęcia, a nie uganiać się za serwisem, który ma to wszystko...
Pawel Woo
No ale w czym problem? Jest Nikon, Minolta, Fuji, Pentax... ktos cie zmusza do kupowania Canona? ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Pawel Woo
Otóż Canon 20D ma problemy z ustawianiem ostrości, równiez z dobrymi oryginalnymi szkłami Canona. Najgorsze, że róznice są nieregularne. Mówię oczywiście o 1 egzemplarzu aparatu.
Otóż Canon 20D nie ma problemow z ustawianiem ostrości, równiez z dobrymi oryginalnymi szkłami Canona. Mówię oczywiście o 1 egzemplarzu aparatu.Cytat:
Zamieszczone przez Janusz
I jaki z tego wniosek? Moze taki, ze nie powinno sie generalizowac w sytuacji, jesli ma sie do czynienia tylko z jednostka...
Przetestuj 200 czy 300 korpusow z roznych serii i dopiero wtedy sie wypowiadaj autorytatywnie. Albo po prostu napisz "moj 20D jest do d..." :P