za mniej niż 30 zł od pary bym nie zrobił. Co do zdjęć klasowych myślę że 100-150 zł było by spoko :D
pozdrawiam :)
Wersja do druku
za mniej niż 30 zł od pary bym nie zrobił. Co do zdjęć klasowych myślę że 100-150 zł było by spoko :D
pozdrawiam :)
znalazłem coś takiego:) :
http://www.fotograf.sopot.pl/galeria...nsk/index.html
także mozna zobaczyć... itp....
Mój sposób na 100 dni to 500 zł, bez względu na liczbę osób, oddajesz płytki DVD z fotkami i małą prezentacją dla wszystkich to samo. Klasy średnio liczą po 30 osób. W trakcie imprezy robię grupen, przy stołach, i zabawa. Pytam uczniów których klasę obsługuje którzy to ich nauczyciele. Teraz mam studniówkę na 6 klas ale tylko 1 zorganizowała sobie fotografa i żeby ich odróżnić od innych klas zrobili sobie przypinki jak na weselu w kolorze czerwonym takie malutkie i wszyscy moi uczniowie będą je mieli. Jeżeli z innej klasy przyjdą sobie zrobić grupowe to powiem 10 zł od głowy ale płacą wszyscy albo nikt nie dostanie fotek. Wywołam im 15x29 panoramiczne i po sprawie.
Oczywiście są panowie Fotografowie którzy biorą za studniówkę 900 i więcej złotych, a dodatkowo jeszcze ustawiają soft boxa i robią indywidualne ale studyjne krzycząc sobie dodatkowo za każde po kilka złotych, powiem tak każdy orze jak może, ja tam wole mniej i nawet 2-5 studniówek na rejonie w sezonie zrobię. Wikt dadzą stresu tak wielkiego jak przy kotlecie nie ma jednak trzeba swoje zrobić, czasami nawet na koniec roku trafią się klasowe fotki i tablo więc wolę jeść małą łyżeczka cały czas, ale to oczywiście moje podejście. Zawsze poza sezonem jest na spłatę leasingu sprzętu.
ale 500 zł za całość czy od klasy?
Klasa, której jestem wychowawcą ma studniówkę za tydzień. Za film ze studniówki płacą 60zł od osoby (80zł jak ktoś chce na Blue-Ray). Zdjęcia 15x21cm po 10zł od sztuki, płyta ze zdjęciami 400zł od klasy.
Fotograf profi z najwyższej półki - Canon 450D z Sigmą 17-70 - więcej sprzętu u niego nie widziałem.
"Fotograf profi z najwyższej półki - Canon 450D z Sigmą 17-70"
to Ci z jedynkami w Twojej okolicy to pewnie po wodzie chodzą ;-)
Gdyby to ode mnie zależalo to trzymałbym "fachowca" z daleka od studniówki ale ja jestem tylko gościem i decydować nie mogę. Z 1Ds znam jednego i jednego z Nikonem D3 ale oni się studniówkami nie zajmują, reszta to są właśnie tacy "zawodowcy".
Żeby było ciekawiej to "fotograf" jest jednocześnie "kamerzystą". Czas oczekiwania na zdjęcia i film to nawet 4 tygodnie.
to może jeszcze przypomne szanownym kolegom - nie wszystkich się to tyczy od razu zanznaczam - że niepłacenie podatków w Polskim prawie jest przestępstwem skarbowym i podlega grzywnie lub karze więzienia do lat dwóch
tak stanowu litera prawa.
ale ciągle u nas taki człowiek nazywany jest "człowiekiem przedsiąiorczym/zaradnym"
brak wpływów do budzetu Panśtwa skutkuje podniesieniem akcyz. drożeje paliwo, prąd gaz. wtedy psioczymy wszyscy. na Ministra finansów, sejm, rząd itp.
ale nie na ludzi dzialających w szarej strefie którzy wg litery prawa są przestępcami skarbowymi
tu na forum takim ludzia udziela sie rad w jaki sposób maja robić coś niezgodnego z prawem
i taka jest Polska
co najciekawsze mój wpis zbulwersuje pewnie wiele osób
działalnosć w szarej strefie - nikogo