tylko M...plus 3 nastawy własne jak trzeba prędkości (generalnie w robocie)...
Wersja do druku
tylko M...plus 3 nastawy własne jak trzeba prędkości (generalnie w robocie)...
90% to tryb M:) Lubie miec wszystko pod kontrolą:) Jak fotografowałem Sporty to róznie Av i TV.
Ano jest, gdyz ludzie zmieniaja puszki, upodobania i zdobywaja doswiadczenie, ktore czesto pomaga zmienic przyzwyczajenia.
Jak zakladalem ten watek, to mialem 350D a nia nim jak wiadomo kolka nastawów niet - a co za tym idzie, zabawa tylko na M.... baaaardzo utrudniona :-|
Av i tryb pomiaru matrycowy. Poczytałem nieco jak to działa, ogarnąłem i w 90% mam trafione zdjęcia z ekspozycją.
M już nie używam praktycznie w ogóle, już prędzej wrzucam na tryb "bulb" :)
Używam tylko i wyłącznie trybu M . Lubię mieć 100% kontroli nad ekspozycją .
Lucy: "If you use your imagination, you can see lots of things in the cloud formations...what do you think you see, Linus?"
Linus: "Well, those clouds up there look to me like the map of the British Honduras on the Caribbean...that cloud up there looks a little like the profile of Thomas Eakins, the famous painter and sculptor...and that group of clouds over there gives me the impression of the stoning of Stephen...I can see the Apostle Paul standing there to one side...."
Lucy: "Uh huh....that's very good....what do you see in the clouds, Charlie Brown?"
Charlie Brown: "Well, I was going to say I saw a ducky and a horsie, but I changed my mind!"
uzywam tylko M bo o innych nie mam zielonego pojecia ;P
szczerze taka jest prawda, kupiłem aparat nie wiedziałem napierw co gdzie sie ustawia to było auto przez chwile zeby chociaż jakis tam efekt zobaczyć "roznica kompakta z lustrzanką " :)
w compakcie też uzywałem trybu M , jak już zorientowałem sie w ustawieniach to uzywałem tylko M i szczerze bez wziecia w rece aparatu i zrobienia próby tio nawet nie wiem który tryb odpowiada za co .
Może i czasem byłoby to wygodniejsze ale jakoś sie przyzwyczaiłem, zdjecia w ruchu, sport wszystko ustawiam sam, czasem tylko robie zdjecie testowe na dane warunki a potem to już sie na czuje wie ile trzeba pozmieniać .
Tryb auto zdecydowanie wskazany do zdjec pod wpływem %% hehe
Stałka lub zoom o stałym świetle to zdecydowanie M.
Jak mam zapięty jakiś zoomik ze zmiennym światłem to zdarza się AV.
Tak jakoś mi wygodniej.
Nie pamiętam czy kiedykolwiek robiłem zdjęcia na zielonym albo na programie. Chyba nigdy. Zawsze Av i M.
Av normalnie gdy chcę mieć kontrolę nad głębią, a M... W manualu robię gdy idę na siatkę na halę. Na hali przeważnie w zależności od miejsca z którego fotografuję albo mam niedopalone foty, albo przepalone (specyfika niektórych hal) i co chwilę musiałbym wprowadzać korektę ekspozycji. Na hali światło się nie zmienia, wiec można wszystko ustawić "na sztywno".
Przez pierwsze 20 lat mojego fotografowania używałem "trybu M" powiedzmy... Tak na prawdę to był jednak priorytet jakiegoś parametru. Światłomierz ręczny dawał coś w stylu P - zestawy par przysłona-czas. Wybierałem przysłonę i do niej przynależał czas. W Praktice, wstępnie ustalało się czas a kręciło pierścieniem przysłony dla dokonania pomiaru światła - tak to działało. Przyznam że szlag mnie trafiał na ten sposób.
Obecnie stosuję wyłącznie tryb Av (pomijam lampę bo wtedy tylko M) i do tego odpowiednią korektę - najlepiej na histogram. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić trybu M bez wyboru jakiegoś parametru jako ważniejszego no a wtedy mamy "ręczny" Av lub Tv. Nie sprawdza mi się "zamrożenie " parametrów trybem M i wolę pomiar każdego ujęcia osobno.