Odp: Fotografowanie ptaków, wątek atsf
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Paradoksalnie, Jacku, potwierdzasz sarkazm @Przemek_PC, albowiem pokazujesz, że nawet przy 1 fps da się zrobić kapitalne ujęcie ruchu. Tutaj wykazałeś się wyczuciem wyprzedzenia naciśnięcia spustu migawki, ale nie od razu, natomiast zdjęcia seryjne rejestrują zupełnie przypadkowe momenty i niekoniecznie da sie z nich wybrać jakieś sensowne ujęcie, ale- oczywiście- szanse wzrastają razem ze wzrostem fps. Tyle, że kurła, coraz mniej musimy umieć, bo coraz więcej powierzamy automatom, i zostaje nam ino smak, aby ocenić ich wypociny
Dokładnie o tym mówię. Sprzęt ułatwia życie. Przecież tego chcemy.
I tak się czuje autorem zdjęcia. Co do sprzetu - można zrobic fotopułapkę jak ptak wychodzi z dziupli (przykładowo). Nie będąc nawet w okolicy aparatu. To jest dla mnie bardziej kontrowersyjne. Wykorzystanie tej cechy sprzętu (a nie fps).
PS.
Nie odczytałem tego co napisał Przemek jako sarkazm, jeśli tak było to przepraszam.
FPSy pomagają, niezaprzeczalnie. Ale powiem ciekawostkę, że fotografuję amatorsko już z 10 lat albo z 12, a dopiero od roku używam Servo AF :D czyli odkąd mam R. Canonem 6D sporo fotografowałem biegów ulicznych (maratony, pół maratony, 10K i inne) i... fotografowałem na zwykłym AF + ... pojedyncze zdjęcie. Nigdy nie strzelałem seriami. Nigdy. Biegi uliczne są w sumie dość powolne i osobiście lubię uchwycić bardziej miny zawodników, jakieś emocje niż sam bieg jako bieg (Wiadomo, że maraton można uchwycić na wiele sposóbów. Świetne są też ujęcia, kiedy biegacze są tylko częścią jakiegoś kadru, np zachód słońca i biegacze czy coś w ten deseń.
Niedawno fotografowałem Park Run w Krakowie (Servo AF, walenie seriami) i nie powiem - pomaga to, ale nie jest konieczne. Park Run jest krótkim biegiem, więc tutaj mamy mało czasu na błędy i serie pomagają. Przy biegu na 42km mamy czasu sporo i strzelając pojedynczymi zdjęciami mimo wszystko po 3-4h nadal mamy spoooooro materiału, aż do porzygu. Także rozumiem Jacka i jego przykład z biegiem 10-sekundowym. Nie ma czasu na błędy, po prostu. Rzekłbym, że nawet tak odpowiedzialne zadanie, jak fotografowanie wesela wybaczy więcej błędów niż bieg sprinterski.
Podepnę się do wątku, bo chodzi wszak o fotografowanie ptaków :)
Warunki brzegowe:
- słabe oświetlenie (ISO 25600)
- pochmurny dzień
- fotografowane ptaki w sporej odległości, 800mm nie umożliwi ich uchwycenia sensownie bez późniejszego cropowania
Co byście podpięli do obiektywu - R5 czy R6mk2?
Biorę R5, ale po odszumianiu z tak wysokiego ISO (DxO Pure RAW), ilość szczegółów spada na tyle że z cropa zostaje coś co mi się nie podoba.
I zastanawiam się czy R6mk2 nie byłby tutaj lepszy, pomimo dużo mniej możliwości cropowania...
Albo może ja robię coś źle, na przykład źle wyostrzam w LrC?
Eee, ilości mpix nie przeskoczysz i w R6mk2 kropuje się, ale nie ma szału. 45mpix to jednak 45mpix imo. Zresztą Duade Paton też przy testowaniu R6mk2 zachwycał się tym aparatem, ale w efekcie i tak został przy R5, bo mówi, że co rozdzielczość to rozdzielczość. Co nie zmienia faktu, że kropując z takich warunków jak opisałeś, to jednak cudów nie ma. Chyba żaden aparat tego nie ogarnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
sal
Warunki brzegowe:
- pochmurny dzień
- fotografowane ptaki w sporej odległości, 800mm nie umożliwi ich uchwycenia sensownie bez późniejszego cropowania
Biorę R5, ale po odszumianiu z tak wysokiego ISO (DxO Pure RAW), ilość szczegółów spada na tyle że z cropa zostaje coś co mi się nie podoba.
I zastanawiam się czy R6mk2 nie byłby tutaj lepszy, pomimo dużo mniej możliwości cropowania...
Ja mysle, ze to są przede wszystkim nierealne oczekiwania.
Cytat:
Zamieszczone przez
sal
Warunki brzegowe:
- pochmurny dzień
Jaki to obiektyw, bo tego nie napisałeś. Jasność, zastosowana przysłona?
Zresztą wszystko jedno, w takich warunkach i tak zdjęcie nie będzie atrakcyjne dla innych oglądających.
Czasami bardzo się chce wykonać zdjęcie, ale trzeba wiedzieć kiedy to nie ma sensu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Czasami bardzo się chce wykonać zdjęcie, ale trzeba wiedzieć kiedy to nie ma sensu.
Dlatego ludzie robią zdjęcia byle czym, a "fotograf" zawsze widzi tylko kłody pod nogami, brak światła, za dużo światła, za mało światła, szarówke, itp, itd :D
Jacek, to nie ma znaczenia - obrazek w takich kiepskich warunkach będzie podobny, niezależnie od podpiętego szkła.
Ja staram się zawsze nie poddawać i zobaczyć czy da się coś wyciągnąć w post-processingu, bo czasami człowiek jedzie dwie godziny gdzieś tam, tylko żeby odkryć że prognoza pogody to jedno, a rzeczywistość to drugie i szkoda tego czasu żeby wrócić z niczym (choć zdarzało mi się też już wracać dosłownie bez pojedynczego zdjęcia).
nie przeskoczysz tego z tym szkłem w takich warunkach (zakładam, że 800 f9)
ja też walczyłem z podobnymi rozkminami, choć nie wskakiwałem na takie iso
jedynym rozwiązaniem na to jest jasna stałka
sprzedaj te ciemne zoomy, kup z drugiej ręki 500 L IS za 18-20k, podpinaj go do R5 i twoje kłopoty się skończą
po prostu w tej działce foto w pewnym momencie dojdziesz do ściany i bez zmiany szkła dalej nie pójdziesz
--- Kolejny post ---
btw czym ten wątek różni się w zamierzeniu od "wolni jak ptaki", również atsfa?
Cytat:
Zamieszczone przez
sal
Jacek, to nie ma znaczenia - obrazek w takich kiepskich warunkach będzie podobny, niezależnie od podpiętego szkła.
Nie do końca masz rację IMHO. Już dawno zauważyłem, że jak jest szaroburo to zdecydowanie lepiej mieć jasne szkło niż ciemne. Tak samo jak jest już ciemno, itd.