Odp: Nikon Z 8 - flagowa wydajność zamknięta w mniejszym korpusie
Cytat:
Zamieszczone przez
g69
Każdemu producentowi coś mozna znależć,ale Nikon zdaje się tu jednak niefortunnie wybijać od jakiegos czasu i to w popularnych,prestizowych modelach... D600 czy D750..
Zgoda. D600 czy D750 nie sa prestiżowe, to najniższe modele FF, ale były popularne.
Cytat:
Zamieszczone przez
g69
Z6 wypuszczona mocno niedopracowana,zaraz wyszedł Z6II .
Tu z kolei sie nie zgodzę. Z6 nie miał wpadek, samo body jest bardzo solidne. Niedopracowanie? Masz na mysli brak 2 slotów kart? Zaraz, a czy Canon R miał 2 sloty? Nie. to nie niedopracowanie, to polityka naszych "ukochanych" firm.
Z6II nie wyszedł "zaraz" a po ponad 2 latach, dodano mu ten drugi slot i to tyle. Dodam, że o ile pierwszy Z6 w momencie wejścia na rynek miał gorszy AF do Sony, o czym wszyscy youtuberzy trąbili na cały świat robiąc Nikonowi antyreklamę, tak żaden z nich nie raczy testowac tego co już kiedyś sprawdzał. Wszedłem na stronę pobierania Nikona Z. Do Z6 jest 14 (słownie czternaście) upgrade softu. Kilka z nich poprawiało AF, aktualnie ten AF jest bardzo dobry. Nie super jak w Z8, ale jest bardzo dobry.
Jeśli upgrade oznacza niedopracowanie to nie bardzo sie z tym zgodzę, bo czasami dodawane sa pewne funkcje. No i zauważę, że Canon tez robi upgrade. To źle czy dobrze?
Ja absolutnie nie mam zadnych uprzedzeń i to do żadnej marki. Pisze tylko o tym co słysze, czy czytam od uzytkownikow takich czy innych systemów. To,ze robia czy robili aktualizacje to super,ale czy nie mozna na to spojrzec z drugiej strony,czyli wypuścili produkt do którego w trakcie uzytkowania trzeba było wprowadząc aż tyle poprawek... wiem w tym momencie czepiam sie,ale jaka byłaby opinia na cały swiat,gdyby od razu dali podwójny slot na karty,gdzie mozna byłoby uzywać równiez powszechnych kart SD,dwa procki do ogarniania af'u i lepszy af na starcie..?? Czy nie mozna mieć wrażenia,że wypuszczają nie do końca przygotowane produkty?? Teraz z8.. wszyscy pod wrażeniem,by za chwile dowiadywać się o problemach z mocowaniem obiektywu czy odpadających mocowaniach uchwytu.. Jak przy takiej polityce firmy są postrzegani..
Cytat:
Zamieszczone przez
g69
Powtarzam opinie o AF Nikoniarza uzytkujacego Z6 a obecnie Z8...w zyciu bym go nie posadził o niechęć do N :) ..to odnosnie tych aktualizacji.
"Z6 zawiódł mnie właśnie w bardzo podstawowych, a nawet wręcz, prawie idealnych warunkach " .. "
"studio białe tło, modelka oświetlona lekko pilotem led od lampy, ale nie w zupełnej ciemności, problemy ze znalezieniem twarzy przez aparat przy zdjęciach całej sylwetki, a raz przy zdjęciach legitymacyjnych nie wykrył w ogóle twarzy, bo modelka była w lekkim cieniu, a nie miałem pilota w lampie plenerowej. Sytuacje, w których pojedynczy punkt AF w lustrzance nie miewał żadnych problemów. Tutaj też się przełączałem na pojedynczy punkt AF-S i zdjęcia nieostre były"
Zawsze powtarzam, że podstawą jest umiejętne wykorzystanie ustawień AF-a. Przykładowo w sony A7III używam AF-a zawsze w trybie AF-s i dodatkowo mam przydzielony przycisk aby non stop trzymał Eye AF na oczach i jest jak zacementowany - czyli 100% zawsze ostrości na oczach. Podobnie w Z6 zawężam obszar i ramka zawsze trafia. Nie miałem jakoś problemów ww. opisanych z Z6, zależy to oczywiście od wielu czynników, ale we wszystkich swoich lampach plenerowych mam mocne ledowe piloty i to całkowicie wystarcza.
Własnie w AIII zadnego pola nie trzeba zawężać,oko wykrywa w szerokim polu bez zadnych trików z ramkami czy zawężania pola. Canon podobnie,ergonomicznie mają to dużo madrzej pomyślane.
W studio w kontrolowanych warunkach zepsuć zdjęcie "bo AF sobie nie poradził"? Czy ludzie już mózgu nie potrafią używać? Czy tryb MF został zablokowany i jest niedostępny?
Cytat:
Zamieszczone przez
g69
Ja absolutnie nie mam zadnych uprzedzeń i to do żadnej marki. Pisze tylko o tym co słysze, czy czytam od uzytkownikow takich czy innych systemów. To,ze robia czy robili aktualizacje to super,ale czy nie mozna na to spojrzec z drugiej strony,czyli wypuścili produkt do którego w trakcie uzytkowania trzeba było wprowadząc aż tyle poprawek... wiem w tym momencie czepiam sie,ale jaka byłaby opinia na cały swiat,gdyby od razu dali podwójny slot na karty,gdzie mozna byłoby uzywać równiez powszechnych kart SD,dwa procki do ogarniania af'u i lepszy af na starcie..?? Czy nie mozna mieć wrażenia,że wypuszczają nie do końca przygotowane produkty?? Teraz z8.. wszyscy pod wrażeniem,by za chwile dowiadywać się o problemach z mocowaniem obiektywu czy odpadających mocowaniach uchwytu.. Jak przy takiej polityce firmy są postrzegani..
Powtórzę się. Używałem wielu aparatów różnych firm i obecnie od wielu lat używam Sony A7III i Nikona Z6. Żaden z moich poprzednich aparatów w rozmaitych systemach nie był tak responsywny jak A7III i Z6. Po wszystkich wydanych aktualizacjach oba aparaty idą łeb w łeb i mogę nimi fotografować wszystko.
Tak więc jeśli ktoś pisze o "niedopracowaniu" Nikona Z6 i problemami z jego pracą w słabym świetle to mogę jedynie rzec: dooooooooooopa nie fotograf xD
ps.
moja lepsza połowa zdecydowanie woli brać na zdjęcia własnie Nikona Z6 niż A7III bo jest bardziej logiczny dla niej ^^
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
g69
Własnie w AIII zadnego pola nie trzeba zawężać,oko wykrywa w szerokim polu bez zadnych trików z ramkami czy zawężania pola. Canon podobnie,ergonomicznie mają to dużo madrzej pomyślane.
Ja też nie wiem co to zawężanie pola AF. (Z7 II) całą zaletą bezluster z eyefocus jest to, że modelka może sie dynamicznie przemieszczać, a oko ciągle ostre. Fakt, że Z7 II ma lepszy AF niż pierwsze Z6.
Przy tej usterce to bez znaczenia.
W magnezowym korpusie też trzeba jakoś osadzić stalowe uszka do paska.
https://forum.nikoniarze.pl/attachme...7&d=1689675439
Zawleczka wypadła?
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Ja też nie wiem co to zawężanie pola AF. (Z7 II) całą zaletą bezluster z eyefocus jest to, że modelka może sie dynamicznie przemieszczać, a oko ciągle ostre. Fakt, że Z7 II ma lepszy AF niż pierwsze Z6.
Podejrzewam,że modelka to nie jest wielkie wyzwanie dla współczesnych sprzetów, ale dla pierwszych Z6 własnie było. Liczę,że w Z6 III coś spłynie dobroci z Z8 ;) i będzie af nie gorszy niż w Z8,ekran odchylany również w pionie i osłona matrycy przy zmianie szkieł :) na forach Sony mozna przeczytać opinie,że af w najtrudniejszych sytuacjach w świeżej a7IV w przyrodzie jednak ustepuje Canonowi R6II. Czy z8 lepszy niż R6II przy ptakach... retorycznie sobie pytam ;)