Dokładnie - choćby pod względem gimbala jest to obecnie najmniejsza i najlżejsza 4K50 bez cropa na runku. I do tego najtańsza.
Wersja do druku
R8 to raczej następca RP majac na uwadze, że sporo elementów układanki dalej jest z protoplasty.
Ale przecież ja nie napisałem, że R8 jest następcą Rki według Canona. Następcą Rki jest aparat lepszy od Rki jakiejkolwiek firmy. Nie zrozumiałeś mnie Kolekcjoner :) Naturalnie chodzi mi o poszukiwanie czegoś lepszego. R nie ma następcy według Canona, ale generalnie marka Canon wypuściła wiele różnych body, na które można Rkę zamienić, więc R8, R6mk2, R6mk1, R3, R5 to są "następcy" Rki, bo są po prostu lepsze. Natomiast już wyjaśniłem dlaczego wg mnie R8 nie jest godnym aparatem aby Rkę zastąpić (czyli sprzedać R i kupić coś lepszego) MIMO WSZYSTKO.
Tez mam Rkę i poważnie rozważałem R8.
Jednak brak pełnej mechanicznej migawki i czasu 1/8000 spowodowało, że wstrzymałem się z zakupem.
Zalezy kto do czego potrzebuje, ja wlasnie sprzedalem R6 i rozwazam przejscie na R8 na stale ;)
#Hubert - no ty filmujesz, więc takie przejście ma sens.
#Robcio - ale R6 to tylko mały krok na przód względem R, też średnio uśmiecha się np sprzedać R za 5000zł i dołożyć 2500zł do R6. Jakbym miał wybór R6 a R8, to bym już raczej R8 wybrał.
Jeżeli ktoś nie robi reportażu i nie potrzebuje dwóch slotów to dla czysto fotograficznych zastosowań Rka jest nadal bdb wyborem. Za 5kzl można znaleźć egzemplarz jak nowy. Dobra matryca, dobra migawka. Eye af na niezłym poziomie.