Odp: Canon 85/1.4 L IS USM - nowość
Cytat:
Zamieszczone przez
luso
Nie cierpię CA,
CA w obiektywach tej klasy można usunąć w pięć sekund w LR. Co innego np. w takiej tokinie 12-24 :)
Nowe 85L wygląda świetnie i gdybym dzisiaj miał decydować to chyba wybrałbym jednak nową elkę a nie starą ze światłem 1.2
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Nowe 85L wygląda świetnie i gdybym dzisiaj miał decydować to chyba wybrałbym jednak nową elkę a nie starą ze światłem 1.2
Jest trochę portrecistów, którzy starą 85L generują wspaniały klimat. Ja tak nie umiem więc nowa 85L IS wydaje się być idealna.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Jest trochę portrecistów, którzy starą 85L generują wspaniały klimat. Ja tak nie umiem
bo to szkło dla cierpliwych (wcale nie mówie tu o szybkości AF :lol: ) jego poprostu trzeba sie długo uczyć...,poznawać...,kombinowac ze sciąganiem osłony...
ja walcze juz rok.... i długa droga przede mną...
Coś w tym jest. Wielu moich ulubionych portrecistów używa starej 85/1.2...
Cytat:
Zamieszczone przez
luso
Coś w tym jest. Wielu moich ulubionych portrecistów używa starej 85/1.2...
Bo nie bylo 85 1,4L [emoji23]
Cytat:
Zamieszczone przez
luso
starej 85/1.2...
rozumiem, ze chodzi Ci o wer I szkła f/1.2 :lol:
nie zebym sie czepiał;) ale używanie okreslenia "stara 1.2" w rozumieniu iz "nowa f/1.4is" jest w prostej lini nastepca jest nadużyciem, sam Canon twierdzi ze oba szkła beda równolegle produkowane i dostepne, a pewnie wygra lapszy, bo to ludzie zagłosuja portfelami...:mrgreen:
W tej chwili jest 1000 zł różnicy na korzyść 85/1.4L. Jeszcze raz pooglądałem zdjęcia z powyższych linków i sam nie wiem :) Nowa elka ostra jak cholera a stara jakoś lepsza w bokehu mnie się wydaje i ogólnie te wady jakie ma sprawiają, że obrazek jakiś taki inny/lepszy?
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
W tej chwili jest 1000 zł różnicy na korzyść 85/1.4L. Jeszcze raz pooglądałem zdjęcia z powyższych linków i sam nie wiem :) Nowa elka ostra jak cholera a stara jakoś lepsza w bokehu mnie się wydaje i ogólnie te wady jakie ma sprawiają, że obrazek jakiś taki inny/lepszy?
Bezpośrednich porównań obu L-ek 85mm jest jeszcze w sieci za mało. I nie zabrali się za nie rasowi portreciści. Warto zaczekać.
Póki co mnożą się raczej porównania z Sigmą - dopóki dotyczą ostrości i wad optycznych to mają jakiś tam sens.
Jest porównanie na youtubie i nowa 85L IS zjada 1.2L na śniadanie jeśli chodzi o ostrość i celność na pełnej dziurze. Jest też dużo szybszy. Z CA też jest lepiej no i ma IS i jest tańsza. Ja bym się nie zastanawiał nad zakupem, ale mam 85LII, a od pełnej dziury rzadko kiedy go używam. Lekko przymknięty nadal świetnie rysuje a ceny używek na allegro sprawiają, że nie chce się z nim rozstawać.
Tak porównuję ceny: w PL będzie ok.7000zł w US (BH) - 1600$ (5600zł). Niezła różnica :? Na najbliższym wyjeździe kupię tam i jeszcze na porządny światłomierz zostanie...