Odp: Ludzie zmieniają system?
Cześć Wszyskim!
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
ale przeciez typowa komercja jest kotlet - to tutaj przypada jakies 80% zarabiajacych z fotografii (i nie tylko w Polsce!) i sadze, ze dla tej grupy korpus pierdyliono-megapikselowy (D810/5DSR) jest czasem jakas tam propozycja, ale niekoniecznie optymalna alternatywa. tutaj wlasnie okazuje sie, ze tego typu "nieurywajacedu*y" specyfikacje 5D mkIII czy D5 maja duzo wiecej sensu, bo po prostu daja odpowiedni balans potrzebnych cech :)
-Czyli Sony z A9 dobrze celuje.
W trzecim świecie pewnie za drogi, ale w krajach o najwyższej sile nabywczej...
No i 400/2.8 do kotleten słabo potrzebne.
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeek
Napiszę więcej, sam nie wiem czy Nikon nie zbankrutuje zanim w sklepach pojawi się d850 (koniec roku, chyba) :D
Dokładnie tak samo pomyślałem po premierze 6DII, że z Nikonem musi być bardzo źle. Wygląda, że Canon wyciąga pomocną dłoń do Nikona. Japońce tak mają :roll:
Jak zapakują technologię HDR z pojedynczej ekspozycji https://www.optyczne.pl/11205-nowo%C...C4%85_HDR.html do entry-level aps-c, to ciężko innym będzie sprzedać aparat bez tego.
Komórki już to mają.
Cytat:
Zamieszczone przez
Nec1122
Tak to prawda. Jednakże moim zdaniem firma Sony weszła w rynek w bardzo dobrym momencie i wątpię, żeby oddała komukolwiek prym jeśli chodzi o innowacje w bezlusterkowcach. Upraszczanie Sony do produkcji telewizorów i gadżetów RTV, rly? A fenomenalne kamery serii FS - niektóre nawet 100 klocków za samo body (PMW-F55) - to nie dowód, że firma wie co robi? O Fuji i Olympusa też bym się nie martwił. To nie są firmy, które nagle wyłoniły się z mroku, tylko mają swoją tradycję.
Co do Canona i Nikona, trochę przespali ten moment, kiedy zabrakło sprzętu i innowacji dla konkretnego segmentu klientów, a - co zupełnie oczywiste - chęć "trzepania" kasy na przestarzałej technologii sporo namieszała na ich niekorzyść.
Troszkę sam sobie przeczysz, bo upraszczanie działa też w drugą stronę. Ani Nikon, ani Canon to też nie są firmy krzak i też nie wyłoniły się z nicości. Moim zdaniem w ogóle takie stawianie sprawy jest bez sensu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Troszkę sam sobie przeczysz, bo upraszczanie działa też w drugą stronę. Ani Nikon, ani Canon to też nie są firmy krzak i też nie wyłoniły się z nicości. Moim zdaniem w ogóle takie stawianie sprawy jest bez sensu.
Ja nie powiedziałem, że Nikon czy Canon znikną z rynku, tylko, że troszkę nie szanowali klientów w ostatnim czasie i pewien segment (bezlusterkowce) utracili. Co będzie dalej, nie wiadomo.
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
po prostu nie podoba mi się wypluty obrazek
Ale porównujesz jpg z fuji z jpg z canona, czy jpg z fuji z jpg z LR z canonowego RAWa? Jeśli to drugi to się nie dziwię, jeśli to pierwsze to ja mam odwrotnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
ich program RAW jest dla mnie mało przejrzysty a LR mam 4.4
jestem trochę w kropce:roll:
Miałem podobnie - rozwiązaniem - trochę upierdliwym, ale zawsze jest DNG Converter. Trochę się przemęczyłem, po jakimś czasie zrobiłem upgrade LR.
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
ja używam sprzętu amatorsko nie zarabiam na nim
Ja też.
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Sony zainwestował, wyprodukował dobre technologicznie zabawki, (nawet się zainteresowałem) po czym zostawił te zabawki w piaskownicy i poszedł do domu. Tak samo może być z bezlusterkowcami Sony kiedy Canon zdecyduje, że żarty się skończyly.
I tu się zgadzam z Panem, Kolego!
Zabawę z fotografią cyfrową zacząłem z Sony F717. Potem zainteresował mnie Sony R1 - ze względu na koncepcję i ergonomię: kształt, przyciski, świetny pomysł na wyświetlacz i bardzo dobry obiektyw Zeissa; nawet go jeszcze mam, ale już nikogo innego nie ma w piaskownicy. Szkoda, bo R1 to naprawdę był fajny pomysł.
Nie zaufam Sony jeśli chodzi o ciągłość systemu i nawet Zeiss w tym nie pomoże.
P.S. Mam telewizor i kino domowe Sony. ;)
Firma ma zarabiać kasę.
Żaden producent, (nie tylko Sony) nie rozwija/podtrzymuje produktu który na rynku się nie przyjął lub ten rynek traci z powody rozwoju technologii.
Takie są realia tego (zgniłego) kapitalizmu.
Narzekającym została np. Rosja, Kuba, Korea Północna, ....
jp
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Nec1122
Ja nie powiedziałem, że Nikon czy Canon znikną z rynku, tylko, że troszkę nie szanowali klientów w ostatnim czasie i pewien segment (bezlusterkowce) utracili. Co będzie dalej, nie wiadomo.
Jeśli Canon nie wypuści szybko bezlusterkowaca klasy A6000/65000 i/lub lepiej A7 II/A7R2 to straci znaczenie na ryneku aparatów z wymienną optyką a z rynku dla początkujących wyprą (wszystkich producentów) smartfony.
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Jeśli Canon nie wypuści szybko bezlusterkowaca klasy A6000/65000 i/lub lepiej A7 II/A7R2 to straci znaczenie na ryneku aparatów z wymienną optyką
Oby ktoś z Canona szybko przeczytał tego posta, bo inaczej są zgubieni...