Odp: Bezlusterkowiec Canon Eos M5
No to ja się zdecydowałem na jeden system; nazywa się Canon ;-)
Gdybym się miał ograniczyć do pejzaży, architektury czy imprez, to by mi uschłą nacią wisiało, jaki to jest system. Tymczasem mi najbardziej zależy na fotografii przyrodniczej, a wcale mi się nie chce targać wielkich i ciężkich obiektywów i statywów, a tym bardziej za nie płacić. Póki co, zależy mi na jak najbardziej efektywnym wykorzystaniu obiektywu EF-S 55-250 STM, który jest klasą samą w sobie do tego stopnia, że się nie zastanawiam, w co go mogę wkręcić, ale co mogę do niego przykręcić ;-) Ten obiektyw bezapelacyjnie zostaje, bo żadna konkurencja nie ma nic, co by się z nim mogło równać, zwłaszcza uwzględniając wagę i cenę, które są odwrotnie proporcjonalne do jego jakości. Zwiększenie ilości pikseli na matrycy APS-C działa na plus dla efektywności tego szkła. Ma to, na pewno, swoje granice, ale one jeszcze nie zostały osiągnięte. Tak więc rozwój matryc APS-C jest tym, co mnie najbardziej interesuje, a nie to, czy aparat ma lustro, czy nie.
Pełną klatkę można porównywać do innej pełnej klatki, a nie do APS-C, zwłaszcza w kategoriach wagowo- cenowych. Sony A7R nie jest aż tak znacząco lżejszym korpusem od np. C 6D, ani gabarytowo mniejszym, a obiektywy do niego też nie są aż tak małe, aby robiło to jakąś diametralną różnicę. Duża różnica to jest dopiero między lustrzanką FF a bezlusterkowcem APS-C.
czy wie ktos czy m5 dziala z st-e3-rt???
bardzo wazna informacja dla mnie
Cytat:
Zamieszczone przez
trampek
czy wie ktos czy m5 dziala z st-e3-rt???
bardzo wazna informacja dla mnie
Przyłączam się do pytania. Mam M5 i YN-E3-RT i po założeniu niestety ale sterownik nie wyzwala lampy. Grzebałem w ustawieniach i nie znalazłem nic co by zmieniło tą sytuację. Może trzeba oprogramowanie zaktualizować w YN-E3-RT?
juz znam odpowiedz. M5 jak i M3 działa z st-e3-rt. Problem leżał po stronie nadajnika od YN-e3-rt ktory nie dziala najwyrazniej z systemem eos-m
Cytat:
Zamieszczone przez
trampek
juz znam odpowiedz. M5 jak i M3 działa z st-e3-rt. Problem leżał po stronie nadajnika od YN-e3-rt ktory nie dziala najwyrazniej z systemem eos-m
Yongnuo deklaruje, że nowy firmware 1.24 usuwa ten problem.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Yongnuo deklaruje, że nowy firmware 1.24 usuwa ten problem.
mogę sie chyba czuć "winny" tej sytuacji bo zglaszam i testuje to dla nich od ver.1.0 cos tam... ciekawe czy naprawili tez inne bledy ktorych nie brakowalo. niestety już nie sprawdzę bo zamieniłem na canona
witam ktoś używał m5 z T 150-600 i serią art sigmy :) bo nie wiem czy jest sensu kupować m5 czy 80d :)
Cytat:
Zamieszczone przez
stultus
witam ktoś używał m5 z T 150-600 i serią art sigmy :) bo nie wiem czy jest sensu kupować m5 czy 80d :)
Nie używałem akurat tej konfiguracji ale obawiam się, że ergonomicznie maluch z dużym słojem może być dla Ciebie porażką....
dziękuje za odp m5 by służyła jako aparat pod gimbal plus czasem do 150-600 :) ale boje się o autofokus :)
Mam Sigmę 150-600C i 80D i af w trybie LV z wykorzystaniem DualPixel (więc tak jak to jest w M5) działa bardzo dobrze, nawet mniej się gubi niż z ostrzeniem przez wizjer. Myślę więc, że akurat tego nie ma się co bać.