Niestety, ale muszę Cię zmartwić: to jest właśnie mazurek. Może do tej pory widywałeś tylko wróble? Pytam bez cienia złośliwości.
Wersja do druku
Nie jestem w ogóle zmartwiony, zwłaszcza że nie masz racji.
To jest mazurek Passer montanus.
nr 57
Załącznik 14025
A to - wróbel zwyczajny (ew. domowy) Passer domesticus.
jeszcze raz nr 55
Załącznik 14024
A wiedzieliście, że 20 Marca jest... Dniem wróbla? :mrgreen: Dowiedziałem się o tym, z tej strony https://strzebielino.gdansk.lasy.gov...mowy-i-mazurek szukając różnic pomiędzy wróblem a mazurkiem
Ostatnimi laty moja wieś się rozbudowała. Gdy ponad 20 lat temu kupiłem ziemię i się wprowadziłem, byłem na końcu wsi a po moim podwórku biegały kuropatwy. Teraz jestem w centrum, a ostatnie domy są hen hen. Wróbel jest gatunkiem synantropijnym (trudne słowo ;)) i chyba dlatego się pojawił.
nr 58
Załącznik 14228
nr 59
Załącznik 14229
Ciekawe czy płaskoziemcy uważają, że słońce też jest płaskie?
Płaskoziemcy uważają, że Słońce jest kulą zawieszoną na Sklepieniu Niebieskim i porusza się po kryształowym epicyklu.
nr 60
Załącznik 14261
nr 61
Załącznik 14367
Zdjęcia ostropestu (którego nie wiedzieć czemu, zwykle nazywają "ostem") są fajne, bo takie "miękkie", jak przez filtr "duto", niemal bajkowe. A dla mnie mają szczególne znaczenie, bo jest to narodowy symbol kraju, w którym mieszkam...
Podobno dobry dla zdrowotności np z jogurtem. Człowiek za młodości o tym nie wiedział odczepiając te kulki z gaci.
--- Kolejny post ---
Patrząc na ostatnie zdjęcie, nie widząc poprzednich, myślę sobie, nie Heldbaum się myli to nie jest ostropest .... :)
Tutaj przypomniała mi się scenka, gdy moi synowie byli bardzo mali, jechaliśmy samochodem przez pola, siedząc z tyłu patrzyli przez okna samochodu na dwie różne strony.
Nagle jeden woła - O krowa!
Na to drugi odpowiada - Nie ! to Pani na rowerze.