Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Wydaje mi się, że kluczowy jest inny problem. Jest nim niejednorodność środowiska klientów firm fotograficznych. Można ich podzielić z grubsza na fotografów i gadżeciarzy. Rynek bezluster, to w dużej części rynek gadżetów. Problemem Canona jest raczej to, jak wejść na ten rynek nie tracąc wizerunku powaznej firmy produkującej sprzęt dla fotografów.
Czyli chcesz powiedzieć ze jeśli Canon wypuści "lepszy" bezlustwerkowiec od Sony/Nikona to fotografowie Canonowscy nadal będą kupowali 6D2, 5D4, 7D2, .... ?
jp
Ale teraz maja nowego lidera. Możliwe, że taka jest przyszłość rynku. Nie liczy się manie racji, tylko manie pieniędzy i kupowanie :)
--- Kolejny post ---
Nikon niczego jeszcze nie wypuścił. Jeśli chodzi o stronę fotograficzną, to Canon cały czas wypuszcza sprzęt lepszy niż Sony, mam nadzieję, że bezlusterkowce będą kontynuować tę tradycję.
Bardzo interesujące wywiady z przedstawicielami liczących się producentów foto z CP+.
W tym z Canona, technologie potrzebne do konstrukcji bezlusterkowca FF są, teraz czas składani/dogrywania, w ciągu najbliższego roku ma/może się ukazać na rynku.
Nikon (ponoć) jest na ostatniej prostej do bezlusterkowca FF, może mieć bagnet E (Sony).
Sony dużo sobie obiecuje po obiektywie 400mm/2,8 który jest znacznie lżejszy od konkurencyjnych i powstał w konsultacji z reporterami "sportowymi" oraz od popytu na A7M3.
Trudności z konstrukcją obiektywów systemowych (przez producentów niezależnych) dla bezlusterkowców są pokonywane.
Letnie igrzyska olimpijskie w Japonii, rok 2020 to wyzwanie dla wszystkich producentów, na ten termin "wszystko" musi być dostępne
https://www.dpreview.com/interviews/...is-almost-over
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Nikon (ponoć) jest na ostatniej prostej do bezlusterkowca FF, może mieć bagnet E (Sony).
Cwaniacy. Mogli przecież zrobić z mocowaniem EF.
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Cwaniacy. Mogli przecież zrobić z mocowaniem EF.
Bagnet E jest technologia "otwartą", (dokumentacja dostępna, każdy może stosować bez żadnych ustaleń/zezwoleń i żadnych opłat) i dostosowaną specjalnie do bezlusterkowców.
jp
Jakoś brak mi wiary w ten bagnet, to prosta droga do upadku Nikona.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Bagnet E jest technologia "otwartą"...
I na dodatek jest technologią dostosowaną do formatu APS. Brak mi wiary w pełnoklatkowego Nikona idącego tą drogą. Chyba, że Nikon faktycznie stoi nad przepaścią...
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Jakoś brak mi wiary w ten bagnet, to prosta droga do upadku Nikona.
--- Kolejny post ---
I na dodatek jest technologią dostosowaną do formatu APS. Brak mi wiary w pełnoklatkowego Nikona idącego tą drogą. Chyba, że Nikon faktycznie stoi nad przepaścią...
Skoro jest tak jak piszesz to Nikon spadnie w tą przepaść na Sony która tą technologię stosuje z powodzeniem w bezlusterkowcach FF, powstały już trzecie wersje A7, A7R, a A7S trzecia wersja w przygotowaniu i jest A9, sprzedaż rośnie, w sprzedaży kilkadziesiąt obiektywów FF z bagnetem E, w testach jakościowych w czołówce itd.
Spadnie więc Nikon miękko.
jp
Masz rację, rynek foto jest przejmowany przez gadżeciarzy. Nikon ma jeszcze możliwość wyboru.
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Wydaje mi się, że kluczowy jest inny problem. Jest nim niejednorodność środowiska klientów firm fotograficznych. Można ich podzielić z grubsza na fotografów i gadżeciarzy. Rynek bezluster, to w dużej części rynek gadżetów. Problemem Canona jest raczej to, jak wejść na ten rynek nie tracąc wizerunku powaznej firmy produkującej sprzęt dla fotografów.
Czyżby Canon próbował pogodzić obydwa środowiska?
http://www.youtube.com/watch?v=L_3o2lqRq2E
https://photorumors.com/2018/03/20/n...ligent-camera/
^^ Fajowe! Będzie się sprzedawało.