Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Jestem świeżym posiadaczem 6D i przesiadłem się z 5D MKII
Fajna puszka małe różnice pod względem ficzerów z MKIII ae to wszystko już wiadomo :-)
Uważam że to najlepiej wydane 6500zł :-)i moim zdaniem jest warta nawet więcej bo oferuje dużo więcej niż MKII pod każdym względem :-)
ale jak już dawno wiadomo zazdrość straszna rzecz i nie jednemu się w tym wątku udzieliła :-)
Jak ktoś ma jakieś pytania to chętnie odpowiem.Pozdr
ogarnąłeś już pod którym guzikiem można zdefiniować ten WB? żart
a tak na powaznie, to cena leci w dół, już w naszych sklepach jest średnio 200 taniej niż 2 tyg temu a wu info ze stanów cieplutkie
Deal – EOS 6D Body Only $100 off at $1,899 ! | Camera News at Cameraegg
coś czuję że niedługo u nas bedzie kosztował poniżej 7000...
--- Kolejny post ---
co do DFV to czytam co następuje
Stylistyka obudowy przypomina 5D Mark III.
W senie że ma czarny kolor i nie ma lampy wbudowanej? bo poza tym jest równie podobny do D600 jak do 5DIII. Reszta prawd na podobnym poziomie. Ja naprawdę bez problemu używam bocznych czujników w 80% sytuacji fotograficznych, a fotografuję naprawdę w ciężkich warunkach...
Ja już osiągnąłem wysoki stopień wku#$%^nia i w sobotę na imprezę biorę od kumpla 5DII i potrestuję w tych samych warnkach AF jego i 6D, zobaczymy w praniu jak to wygląda...
Rojo - koniecznie się podziel jak tam AF w 6D vs 5D2! :)
AF działa w ciemniejszej d*%ie niż w nikonie D700... Testowaliśmy z kumplem ostatnio. Do MKII nie mam porównania. W akcji na ślubie 6D radzi sobie bez problemu, szybko i precyzyjnie. Wysokie ISO miażdży, cicha migawka się przydaje, lekki, do Low light nic tylko brać.
W razie pytań piszcie, być może pomogę.
Cytat:
Zamieszczone przez
rojo
a tak na powaznie, to cena leci w dół, już w naszych sklepach jest średnio 200 taniej niż 2 tyg temu a wu info ze stanów cieplutkie
--- Kolejny post ---
W senie że ma czarny kolor i nie ma lampy wbudowanej? bo poza tym jest równie podobny do D600 jak do 5DIII. Reszta prawd na podobnym poziomie. Ja naprawdę bez problemu używam bocznych czujników w 80% sytuacji fotograficznych, a fotografuję naprawdę w ciężkich warunkach...
Ja już osiągnąłem wysoki stopień wku#$%^nia i w sobotę na imprezę biorę od kumpla 5DII i potrestuję w tych samych warnkach AF jego i 6D, zobaczymy w praniu jak to wygląda...
Rojo nie ma co testować bo ja się przesiadłem z MKII.
AF daje radę bardzo fajnie i zdecydowanie pewniej niż w MKII :-)
WB mam w d... bo i tak w rawach robię :-)
myślę że tak dużo niżej nie pójdzie a wręcz przeciwnie tylko zaczną pisać pochwały to ludzie się rzucą z kupnem.
Ale fakt jeśli chodzi o obudowę to przypomina materiały które są użyte w MKIII.
Marcin, choćby po to to zrobię żeby nie było, że piszę, a nie wiem o czym, dla siebie...
Cytat:
Zamieszczone przez
rojo
--- Kolejny post ---
Wchodzimy na zakładkę czwartą od prawej w menu, następnie "opcje wyśw. przycisku INFO" - zostawiamy tylko ostatnią pozycję "Wyświetla funkcje fotograf."
Od teraz mamy większość ustawień na wyświetlaczu (przysłonę i czas regulujemy standardowo), aby uruchomić pozostałe parametry, naciskamy przycisk "Q", a następnie kursorem wybieramy pożądaną opcję (w naszym przypadku jest to ustawienie balansu bieli).
Przy kolejnym naciśnięciu "Q" aparat pamięta ostatni wybór i klawisz zadziała jak skrót do naszego ostatniego parametru - WB.
Trzeba pamiętać, że do szybkiego wyłączenia wyświetlacza (brakuje przecież czujnika zbliżeniowego przy muszli ocznej) posłuży nam delikatne przyciśniecie spustu migawki.
Cytat:
Zamieszczone przez
jeju
Wchodzimy na zakładkę czwartą od prawej w menu, następnie "opcje wyśw. przycisku INFO" - zostawiamy tylko ostatnią pozycję "Wyświetla funkcje fotograf."
Od teraz mamy większość ustawień na wyświetlaczu (przysłonę i czas regulujemy standardowo), aby uruchomić pozostałe parametry, naciskamy przycisk "Q", a następnie kursorem wybieramy pożądaną opcję (w naszym przypadku jest to ustawienie balansu bieli).
Przy kolejnym naciśnięciu "Q" aparat pamięta ostatni wybór i klawisz zadziała jak skrót do naszego ostatniego parametru - WB.
Trzeba pamiętać, że do szybkiego wyłączenia wyświetlacza (brakuje przecież czujnika zbliżeniowego przy muszli ocznej) posłuży nam delikatne przyciśniecie spustu migawki.
to nie jest przestawianie wb pod jednym przyciskiem musze dwa przyciski wcisnąć żeby wejść w przebieranie rodzajów WB, oczywiście tak mam zrobione i tak używam bo to najszybszy sposób dotarcia do WB, niemniej w C.Fn III - 5 mogli by dać możliwość podłaczenia WB pod któryś z klawiszy (np: set)...
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
pawelo1
żenujące jest to jak się Canoniarz ślizga przy pytaniach niewygodnych. Nie wie jaki jest poziom uszczelnienia? nie wie jaką czułość ma reszta pkt AF? CO za żenada, co to jest za traktowanie klienta....
Cytat:
Zamieszczone przez
eclipsis
AF działa w ciemniejszej d*%ie niż w nikonie D700... Testowaliśmy z kumplem ostatnio. Do MKII nie mam porównania. W akcji na ślubie 6D radzi sobie bez problemu, szybko i precyzyjnie. Wysokie ISO miażdży, cicha migawka się przydaje, lekki, do Low light nic tylko brać.
W razie pytań piszcie, być może pomogę.
A jak chodzi AF kiedy focisz obiekt w ruchu? Zdąża? Jak wtedy pracuja boczne czujniki? Czy musisz polegac na krzyżowym??
Pozdrawiam;)
Cytat:
Zamieszczone przez
rojo
to nie jest przestawianie wb pod jednym przyciskiem musze dwa przyciski wcisnąć żeby wejść w przebieranie rodzajów WB, oczywiście tak mam zrobione i tak używam bo to najszybszy sposób dotarcia do WB, niemniej w C.Fn III - 5 mogli by dać możliwość podłaczenia WB pod któryś z klawiszy (np: set)...
Działa na jednym, wystarczy nacisnąć Q