no bez przesady dla f/2.8 i ustawieniu ostrości na 2m masz GO od 1.08m do 14.3m to co chcesz ostrzyć? GO 13.2m nie jest wystarczająca?
Wersja do druku
A czym błyskacie? 430 II wydaje mi się wystarczająca. Warto kupować 580 lub nawet 600 do "normalnego" (jak na ślub oczywiście) świecenia?
430ex2 daje radę, ale dokupiłem 580EX1 i teraz każde body ma swoją lampę :)
Jaki tandem będzie lepszy do ślubów:
-1DmkII + 5D classic
-1DmkII + 1DSmkII
obiektywy do tego to póki co canon 28 1.8, 85 1.8 i zenitar 16mm.
Mam dylemat czy kupić 1dsmkII czy 5DmkI, byłem zdecydowany na 1DS, jednak po przeczytaniu mnóstwo wątków, bardziej przemawia za mną 5D. Prosiłbym o pomoc w wyborze, najlepiej użytkowników mających do czynienia z takimi puszkami. Za 1DS przemawia do mnie ergonomia użytkowania i budowa samego aparatu, z moim 1DmkII używanie tych dwóch naraz było by bezproblemowe. Jednak ciężko dostać to body w miarę dobrym stanie. Za 5D przemawia do mnie cena i to że można prędzej dostać egzemplarz w dobrym stanie. Wiem że są to dwie różne puszki, jednak nie wiem którą wybrać żeby była lepszym uzupełnieniem do mojej 1DmkII...
Teoretycznie tak, jednak w praktyce u mnie się to nie sprawdza (pewnie moja wina). 14-stką robię dużo zdjęć w tłoku, gdzie przeważnie mam ustawioną wartość 0,7m na skali. Pewnie przez to mam problemy (czyt. nie zawsze dobrze ustawię odległość ogniskowania) i zamiast mieć ostro, mam tak sobie :/ Coraz bardziej zastanawiam się nad kupnem chipa z potwierdzeniem ostrości i doklejeniem go do samiego, macie jakieś doświadczenia z chipem doklejonym do tego obiektywu?
W 430 II przeszkadza mi tylko to, że nie ma takiej samej możliwości obrotu palnika jak w 580 II (jest ograniczona w pewnym zakresie) i w sumie to tyle, można się "doczepić" do 430.
Poproszę o opinię.
W spadku po 400D mam Sigma 24-70 mm f/2.8 EX DG Macro, z moim 400D działa przyzwoicie, kupuję 6D i w związku z tym prośba o opinię. Czego mogę się spodziewać po tym obiektywie?, wystarczy?, czy brać kitowego 24-105, prawdę mówiąc chciałbym dobrać stałkę w miejsce kita. Jeśli Sigma starczy to skupić się na kompletowaniu od szerokiego czy krótkiego końca?, swędzi mnie 24/1,4L, niemniej komplet docelowo sięgnie 135. Zatem z długiego czy krótkiego zaczynać, a może 35/1,4. Czy po prostu Sigma sobie nie poradzi i na start brać 24-105 i na tej bazie kompletować stałki?
Pozdrawiam, Krzysiek.
Po co Ci 24-105 skoro docelowo myślisz o stałkach?
Kup C28/1,8 i C85/1,8 + 50/1.8 (ekonomicznie) - masz mniej więcej zakres zooma a obrazek z tymi szkłami + FF wynagrodzi ci trudy zmiany obiektywów.
lub
C24/1,4 i C85/1,8 + C135/2 (na bogato) - tutaj to już mucha nie siada!