Odp: Plecak fotograficzny na wycieczki
Lowerpro flipside 200 powinien wystarczyc a i w cenie sie zmiescisz. Miescilo sie 70d+sigma 17-50+c70-200, butelka 1,5l z woda i jeszcze statyw jest gdzie przyczepic.
Mysle, ze jednak najlepszym rozwiazaniem jest wycieczka do najblizszego sklepu ze sprzetem foto i wybranie czegos co bedzie Tobie najbardziej pasowalo.
dobra modele plecaków mniej więcej już znam...trzeba będzie się wybrać do sklepów na żywo poprzymierzać :-)
Manfrotto HIKER 30L OffRoad. Na razie max wypad na 4 dni, w 5 też bym się zmieścił.
Oraz w podręcznym nie miałem problemu (dla Smart Planet i Wizz Air).
Cytat:
Zamieszczone przez
dave88
dobra modele plecaków mniej więcej już znam...trzeba będzie się wybrać do sklepów na żywo poprzymierzać :-)
sprawdź wiadomości prywatne na forum :)
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
Manfrotto HIKER 30L OffRoad. Na razie max wypad na 4 dni, w 5 też bym się zmieścił.
Oraz w podręcznym nie miałem problemu (dla Smart Planet i Wizz Air).
Że też ja tego nie zobaczyłam przed kupnem swojego :)
Cytat:
Zamieszczone przez
dyrta
Pozwolisz że zaprezentuje Ci swój sposób na noszenie sprzętu foto plus dodatkowe elementy podczas górskich wędrówek. Na pewno są plusy jak i minusy takiego rozwiązania ale dla mnie jest to najlepszy sposób. Używam plecaka Jack Wolfskin Highland Trail 45. Ma on BARDZO wygodny dostęp do komory głównej co było kluczową cechą przy poszukiwaniu i zakupie takiego plecaka. Droższe modele Deutera też mają takie rozwiązanie. W miejsce dostępu do tej przestrzeni wkładam torbę fotograficzną Lowepro Adventura SH 160 II która mieści 5d z gripem plus UWA. Poniżej masz zdjęcie plecaka i torby. Bardzo wygodne jest też całkowite wyjęcie torby z plecaka i noszenie jej przed sobą na szyi plus dopięcie do paska.
http://imgup.pl/di/Z37L/adventura-sh160-left.jpg
Rozwiązanie to jest bardzo praktyczne i ma wiele zastosowań. Minus taki że 300zł to zbyt mały budżet ale przemyśl ewentualnie dozbieraj. Fajne jest to że elementy można rozdzielać i masz wtedy kolejne możliwości zastosowania. Plus bardzo dużo miejsca na różne rzeczy jak dodatkowa odzież, jedzenie itp.
Fajnie, że ma tę kieszeń pośrodku. Ciężar dobrze się rozkłada.
Co do krótkich wycieczek i foto mam prosty, nieduży lowerpro. Już trzy letni także zdjęcia nie wrzucę.
Pomimo że prosty to dobry bo:
- "nie rzuca się w oczy"
- ma dwie komory (czyli jedzenie osobno, może ciuch i aparat osobno). Jak aparat w użyciu to robi się dodatkowe miejsce np. na ciuch.
- ma możliwość dopięcia statywu na wierzchniej środkowej części (co jest dobre w przypadku równomiernego rozłożenia ciężaru)
- ma paski pod spodem, gdzie można przypiąć statyw - bardziej stabilnie. Do wycieczek statywu tam nie przypinam - pomimo dobrego zapięcia majta się przy chodzeniu i obija o ciało. Dodatkowo jeszcze można o coś zahaczyć. Za to tam ładuję półtora litrową wodę lub kurtkę (łatwy dostęp)
- ma 2 kieszonki zewn. zapinane zew - telef, baterie itd
- 2 kieszonki niezapinane - 0,5 l wody spokojnie wchodzi do każdej i ciężar rozłożony
- po 3latach szurgania po różnych miejscach (nieczystych) nie jest podarty :)
Dewiza - Dobry, przyszłościowy, przemyślany :) I lepiej dołożyć, bo posłuży lub służy na dłużej (nie wymienia się co chwile).
Może Genesis Nattai? Nie wiem jak z jakością bo nie widziałem go na żywo, ale jak się rozglądałem za plecakiem turystyczno-fotograficznym to wyglądał na sensowny wybór.
Odp: W czym nosić sprzęt - część II
Szukam plecaka, który zmieści 2 body, w tym jedno z podpiętym 70-200 2.8 + 3-4 dodatkowe obiektywy + lampa błyskowa. Konieczne jest też miejsce na butelkę z wodą, kanapkę i jakieś dodatkowe akcesoria (może w formie drugiej, oddzielnej przegrody?).
Zależy mi też na wygodzie i bezpieczeństwie (nie mam za bardzo zaufania do plecaków z samymi suwakami bez jakichś dodatkowych klipsów itp.), fajnie jakby cena nie przekroczyła 400zł, po cichu liczę na to, że znajdzie się coś odpowiedniego w niższej cenie.
Przeglądałam już oferty różnych sklepów, ale zupełnie nie wiem na co się zdecydować, zastanawiające są też duże różnice w cenach tego samego modelu, które sprawiają, że mam jeszcze większy mętlik w głowie. Jak dotąd moją uwagę najbardziej przykuły plecaki Benro. I tutaj zastanawiające były ceny, model Quicken 500N w jednym sklepie kosztował 330zł, a w innym ponad 500zł. Spodobały mi się też modele Cool Walker i Ranger, ale nie wiem jaka wielkość będzie dla mnie odpowiednia. Czy możecie doradzić jakieś konkretne modele plecaków (niekoniecznie Benro), które powinny spełnić moje oczekiwania?
Lowepro Flipside 400AW - co prawda tylko suwak, ale otwieranie od strony pleców więc samo mic nie wypadnie.
Może manfrotto hiker 30l ? Do lowepro photo sport 300 do komory foto nie wiem czy się zmieści
Cytat:
Zamieszczone przez
PiKa
Może manfrotto hiker 30l ? Do lowepro photo sport 300 do komory foto nie wiem czy się zmieści
Do manfrotto hiker 30l zmieści tylko 1 body z 70-200 plus drugi obiektyw (w komorze foto), pozostale 2 obiektywy i body w komorze górnej (?), jeżeli mają być na przemian z ciuchami itp, to niewygodne wg. mnie rozwiązanie - przy częstych zmianach szkieł oczywiście.