Odp: Lightroom problem po imporcie
Cytat:
Zamieszczone przez
maxwawa
Dziękuję za odpowiedź ale niemożliwe żeby każdy użytkownik Canona się tak męczył (i może jeszcze kupował X-Rite Colorcheckera ;)
skoro z innych aparatów RAW-y ładuję się "normalnie" to dlaczego z Canona nie?
Którego masz LR? Może wrzuć gdzieś przykładowego RAWa i jpga (napisz z jakim profilem) z twojego LR i "wywoła" go ktoś inny u siebie - będzie można porównać, czy to wina profilu/LR u Ciebie, czy po prostu tak jest i większość to akceptuje, a Tobie zostaje DPP lub zrobienie własnego profilu.
Odp: Lightroom problem po imporcie
Mam takie nieco naiwne pytanie - czy można jeszcze gdzieś dostać pudełkowego Lr 5 ?
Odp: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ
Posiadam pudełkowego LR 6 i mam system windows 8.1 ale chciałbym aktualizować do win 10. Czy ktoś z Was już może "przesiadł" się na nowszy system? Mam obawy jak to będzie działało i czy będę musiał ponownie coś instalować.
Migracja z win 8.1 do 10 odbywa się bez inwazyjne w system, robi się jakby nakładka. Wszystko co masz zainstalowane zostanie nie naruszone.
To super, dzięki crazy za pomoc.
Witam,
Mam problem z LR w sferze ostrości po eksporcie, opiszę wszystkie czynności po kolei:
1. Import RAW
2. Obróbka w panelu DEVELOP - głównie ostrość i delikatnie ekspozycja i WB
3. eksport do JPG lub TIFF (jakość 100 %; rozmiar 100 %)
4. Odpalam zdjęcie i nie widzę pięknej ostrości jaka była na podglądzie w LR
Ktoś miał podobny problem ?
Ja widzę także spadek ostrości po eksporcie
Dokładnie tak. Najgorsze jest, iż jak zaimportuje zdjęcie do PS'a to zaimportowane zdjęcie też nie ma ostrości. Trochę mnie to mocno martwi bo nie są to tanie narzędzia.
RAW piękny ostry z detalami, eksport do JPG i już tak ładnie nie jest pomimo wyostrzania na ostatnim etapie
Pytanie tylko dlaczego? Zwłaszcza, że w TIFF'ie wcale nie jest lepiej a to niby 16 bitów