Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Chyba na o...ch, a ten brak technologii sprawia, że na rynku japońskim C wyprzedza S w bezlustrach ;)
No, ale ciągle nie ma bardziej zaawansowanego bezlustra FF u canona co niektórzy postrzegają jako brak możliwości technologicznych a nawet twierdzą że C nigdy już nie dogoni S, bo jest "w lesie" :)
Dla mnie w tej chwili największą zaletą bezlusterkowców jest AF z matrycy, a canon ze swoim DPAF jest na bardzo dobrej drodze.
Tia, lepsze jest Sony z worem różnych technologii i skopanym bagnetem... :D
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
No, ale ciągle nie ma bardziej zaawansowanego bezlustra FF u canona ...
Bo to nie Canon wyleciał z rynku, tylko Sony :) To Sony musi szukać za wszelką cenę ratunku, Canon może się spokojnie rozwijać :)Ci "niektórzy", to chyba za dużo czasu na "o...ch" spędzają :)
nie chce mi się wierzyć, że czegoś nie potrafią, czegoś im brakuje. To zwykłe, perfidne olewanie klientów, odgrzewanie 10x tego samego kotleta. Tyle.
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Sensora BSI, sensora stacked. Umówmy się, że w pierwszym wcieleniu FF mirrorless od Canona nie są to rzeczy niezbędne. Ale za chwilę będą konieczne. Nie wątpię, że Canon jest w stanie sobie z nimi poradzić (patrz chociażby patenty). Tyle, że to będzie kosztować. Sporo. Kto za to zapłaci? Bo u Sony za R&D w tym zakresie płacą użytkownicy większości smartfonów na świecie... Ile czasu zajęło Canonowi jako takie dopracowanie dual-pixela? Dużo, a temat nie jest jeszcze żadną miarą skończony.
Dlatego myślę, że poszukiwanie ciekawego/konkurencyjnego rozwiązania jest też jednym z powodów, dla którego musimy tak długo czekać na ten aparat. Zresztą przedstawiciele Canona wielokrotnie o tym wspominali, że wg nich technologia jeszcze nie dojrzała do stworzenia aparatu konkurencyjnego do lustrzanek (głównie o AF właśnie chodzi).
Nie wiem jak to nazywać ale technologia matryc w nowych puszkach Canona jest dosyć zaawansowana. Przy małym iso już niewiele odstaje od konkurencji, a przy wysokich wykazuje nawet niewielką przewagę. Rzeczą dyskusyjną jest czy są to w ogóle istotne różnice. Przy czym wszystko to przy podwójnej liczbie pikseli.
No i jak to wyklucza możliwość wypuszczenia bezlustra FF - nie mam pojęcia?
Moim zdaniem to są dyskusje o czymś co kompletnie nie ma znaczenia. Mamy szczątki informacji o poczynaniach tych korpo i jakiekolwiek przewidywania co będzie dalej to czyste wróżenie z fusów.
Mi obrazowanie matryc Canona wystarcza, a wszystkie te dyskusje o DR przypominają trochę dzielenie włosa na czworo.
Jednak rzecz idzie o co innego: w bezlustrach matryca spełnia również funkcję układu ostrości i (coraz częściej) również migawki. I tutaj ogólnie obowiązuje zasada im szybciej możesz czytać informację z matrycy (w szczególności całą) tym lepiej (o ile potrafisz ją przetworzyć i nie puścić aparatu z dymem :lol:). Np. wprowadzenie warstwy pamięci do sensora w Sony A9 daje mniej więcej 10x większą szybkość odczytu całego sensora w stosunku do obecnych matryc Canona.
Tyle teoria. W praktyce fotografowania muszę przyznać, że coraz częściej lepiej sprawdza mi się AF bezlusterkowców Sony niż lustrzanek Canona. I nie chodzi tutaj nawet o tak oczywiste rzeczy jak wykrywanie twarzy czy śledzenie oka. Co gorsza, wszystko to z obiektywami... Canona. Bo Sony albo ich nie ma albo życzy sobie zbyt wiele (czytaj: nie stać mnie :lol:).
Jotes jakich soniaczy i Canonow używasz ?
Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka
Cytat:
Zamieszczone przez
maik30d
Jotes jakich soniaczy i Canonow używasz ?
Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka
Najczęściej 80d i a6300.
Jestem przekonany że R&D Canona potrafi skonstruować (lub juz skonstruowali) bezlusterkowca zaawansowanego technologicznie.
Myślę jednak że odpowiedzialni za rozwój/strategię produktową foto mają "ból głowy".
Są chyba 2 problemy kluczowe.
1.
By zatrzymać "przy marce" użytkowników Canona bezlusterkowiec musi być porównywalny technologicznie z A7, A7R, A7S, A9 a Sony ostro je rozwija, wypuszcza już 3 wersje, rozwija też na tym poziomie technologicznym body APS-C.
Nikon też chce się liczyć na tym rynku.
Taki produkt Canona będzie konkurencyjny z dużym obszarem lustrzanek Canona, produkowanymi i projektowanymi.
Wcześniejsze zatrzymanie rozwoju i produkcji to duże koszty/straty, duże zaległości magazynowe, utylizacja itd.
2.
Układ AF składajacy sie z detekcji fazy i detekcji kontrastu na dużej powierzchni matrycy przy zapewnieniu szybkości i pewności działania (śledzenie obiektu/oka) to wyzwanie dla konstrukcji obiektywów systemowych.
Obiektywy lustrzanek konstruowane były :
a.
"Silnikowo" do pracy z detekcją fazy, detekcja kontrastu wymusza w obiektywie inny sposób pracy silnika
b.
"Optycznie" do pracy z detektorami fazy umieszczonymi wokół środka strumienia światła. A np. w A7M3 detektory AF (693 punkty) obejmują 93% powierzchnii matrycy.
W obiektywie systemowym płaszczyzna główna, w stosunku do obiektywów lustrzankowych jest cofnięta od matrycy (by zapewnić "prawidłową" ogniskową) ale najbliższa matrycy soczewka jest bliżej niej.
A aby zapewnić skuteczność pracy AF na skraju matrycy promienie na skraju matrycy muszą padać "jak najbardziej" prostopadle do/na soczewek pikseli.
Oczywiście każdy obiektyw podpięty (sygnałowo, bagnetowo) do puszki da obraz.
By jednak wykorzystać w pełni potencjał puszki powinien to być obiektyw skonstruowany pod (ten) bezlusterkowiec
Sony (Zeiss) agresywne rozwija obiektywy systemowe, inni producenci zaczęli od "dorabiania przejsciówek" by szybko zaistnieć na tym rynku ale deklarują (i juz się pojawiają) swoje obiektywy systemowe do stosowania w bezluserkowcach Sony.
Mam nadzieję że Canon "da sobie radę" w tym zakresie
jp
Wydaje mi się, że kluczowy jest inny problem. Jest nim niejednorodność środowiska klientów firm fotograficznych. Można ich podzielić z grubsza na fotografów i gadżeciarzy. Rynek bezluster, to w dużej części rynek gadżetów. Problemem Canona jest raczej to, jak wejść na ten rynek nie tracąc wizerunku powaznej firmy produkującej sprzęt dla fotografów.
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Wydaje mi się, że kluczowy jest inny problem. Jest nim niejednorodność środowiska klientów firm fotograficznych. Można ich podzielić z grubsza na fotografów i gadżeciarzy. Rynek bezluster, to w dużej części rynek gadżetów. Problemem Canona jest raczej to, jak wejść na ten rynek nie tracąc wizerunku powaznej firmy produkującej sprzęt dla fotografów.
No ale gadżeciarze zawsze byli i jakoś canon im też sprzedawał sprzęt, inaczej raczej nie byłby liderem.