Odp: Sigma 35mm f/1.4 DG HSM
Tak czytam Wasze stękania na AF i zastanawia mnie jedno, albo macie walniete obiektywy albo z Waszymi umiejętnościami coś nie bardzo, mam Sigmę i jeszcze stara jej 50tke gdzie 50 używam na sali jako główne szkło i na ciemnej sali gdzie światła zgaszone jakoś nie odczułem drastycznie gubienia się o czym pisze tak szyderczo Matsil.
U mnie na sali też był lajt z Sigmą 35/1.4 Art
Aczkolwiek domykałem ją do f/2.5 conajmniej, bo złapać tańczących ludzi w GO jaką daje ostrzenie na ~ 1.5m przy f/1.4 to już jest unnatural :)
Teraz mam Sigmę 24-35/2.0 Art i trafia w tańcu bez problemu, już od pełnej dziury (podpięta do 5DIII)
Jak czytam żale o pudłowaniu Sigm, to zastanawiam się jakim cudem ja nie mam powodów do narzekań.
Innymi słowy - skoro u mnie jest wszystko ok - to jeżeli ktoś ma kłopoty z AF w obiektywach Sigmy z serii ART, to widzę wyłącznie dwie możliwości:
- wadliwy sprzęt (body/obiektyw)
- umiejętności w obsłudze sprzętu na poziomie level 02
rozumiem Beatx, że u Ciebie taki lag nie występował? https://www.youtube.com/watch?v=hZ0O8Z8OJ0U
Sprawdziłem z założonym deklem i faktycznie jest identyczny lag jak u Ciebie @raq
Wystarczy zdjąć dekiel i nawet na oneshot startuje w ułamku sekundy.
Jaki jest sens sprawdzania tego z założonym deklem?
Czy to normalne jest sprawdzanie af jakiegokolwiek obiektywu z założonym deklem? Nie ogarniam.
No mi nigdy nie przyszło to do głowy ;-)
testy z założonym deklem to podstawa :mrgreen: można przetestować pomiar światła w 6D i autofocus w sigmie art :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Tak czytam Wasze stękania na AF i zastanawia mnie jedno, albo macie walniete obiektywy albo z Waszymi umiejętnościami coś nie bardzo, mam Sigmę i jeszcze stara jej 50tke gdzie 50 używam na sali jako główne szkło i na ciemnej sali gdzie światła zgaszone jakoś nie odczułem drastycznie gubienia się o czym pisze tak szyderczo Matsil.
mozesz napisac jakies podstawowe bledy umiejetnosci ?
bo ja zaczynam miec watpliwosci co do tego swojego AF. nie robie w ciemnosci a pudluje :(
Cytat:
Zamieszczone przez
aleksandria
mozesz napisac jakies podstawowe bledy umiejetnosci ?
bo ja zaczynam miec watpliwosci co do tego swojego AF. nie robie w ciemnosci a pudluje :(
Po pierwsze trzeba wiedzieć gdzie łapać afem ostrość aby było kontrastowe, przewidywać akcje, reszta zależy od warunków i umiejętności fotografującego. Nie mowie że mam same trafione klatki bo tak nie jest, nie raz mam dużo nie trafionych zdjęć ale to nie wina sprzętu ale operatora. Kiedy fotografowałem classiciem miałem nie mniej dobrych zdjęć co teraz z mkiii a nawet zaryzykuję i powiem, że z omawiana Sigma było więcej na plus starej piątki. Najważniejsze jest podejście i doskonalenie umiejętności oraz zmiana myślenia, że im nowszy sprzęt tym lepiej będzie zdjęcia robił.