Na FM LNIB zeszła do 3700 shipped. W BH 70-200VR II to koszt 2180...
BTW. Bardzo, bardzo brakuje 135/2VR :mrgreen:
Wersja do druku
Pierwsze zdanie - ocb? Jak to działa?Cytat:
Zamieszczone przez http://www.imaging-resource.com/PRODS/AA55/AA55A.HTM
Sądzisz, że nie wiem takich rzeczy?
Zapewniam, że wielu "starych" użytkowników KKMu, do których się odnosiłem wiedziało czego potrzebowało i na co zmieniało oraz kosztem czego. Czasem wystarczy, że w C czy N jest jakieś szkło, które by się wykorzystywało a którego w sony albo nie było albo nie odpowiadała np. cena lub fakt, że istniało tylko w wiekowym wydaniu minolty w cenie nówki lub prawie nówki canona. Przykład z ostatnich dni, tj. wiekowe 35/2 minolty za 1800-2400 zł o możliwościach podobnych do canona 35/2 (nówka ok 1000 zł), podobnie ze stałkami 300/400, 85/1.8 (tu brak odpowiednika) itp
Bo np. ja canona używałem i tak od paru lat - rodzina/znajomi, wyjazdu itp i to przez cały przekrój systemu oprócz jedynek i wiedziałem na co i po co zmieniam. Póki co mam raptem puszkę, której odpowiednika w sony nie ma oraz dwa szkiełkia, których w sony również nie ma odpowiednika a które mi najbardziej dla moich obecnych potrzeb odpowiadają i jest na razie git.
Co do dowodów - potrzebowałem wielokrzyżowego AF w trybie AF-C (servo) i dalej ciągnąć temat? Czasem zmiana sprzętu to poszerzenie możliwości i tylko o to mi chodziło, tylko to osiągnąłem a fotki w sensie ogólnym są podobne a fociłem też nikonami lecz gdy łapię np. biegnące dziecko na skraju pól AF, to uwierz, tu się zmieniło - fotki są a żadna z lustrzanek sony do takich fotek najzwyczajniej się nie nadaje, wątpie czy a55 i a33 na bocznych pojedynczych czujnikach nadąży.
tyle z "dowodzenia"
test E16/2,8
http://www.photozone.de/sony-alpha-a...2-sony16f28nex
(nie rozumiem jak można ten obiektyw nazwać dużym? przecież 22,5mm grubości to mało a średnica nie może być mniejsza od bagnetu - tu przewaga m4/3 będzie zawsze bo mają mniejszą śr. mocowania)
oraz test E18-55OIS
http://www.photozone.de/sony-alpha-a...ny1855f3556nex
Jak na "kompakta" jest całkiem nieźle. Nikt chyba nie spodziewał się jakości rodem z elek. Jakość chyba spokojnie adekwatna do grupy docelowej.
- 10 fps - fikcja
- AF wideo tylko na otwartym szkle
- niemoznosc obserwowania akcji w trakcie strzelania (blackout, freezing)
- opoznienia w reakcji, czekanie 50s na odpowiedz aparatu
- brak kontroli przyslony, czasu w wideo
- odszumianie pozbawiajace detali
- utrata 1/3 EV poprzez nie docieranie calego swiatla do matrycy
- efekt jello & jitter
Wiecej tutaj: "Sony a33/a55/a569/a580 disaster"
http://www.dvxuser.com/V6/showthread.php?t=221014
Nawet w Canonie daaawno (17-85 w extremalnych sytuacjach) takiego CA nie widziałem. Pomijam rozdzielczość, która jest w obszarze równym m43, poza jest tragedia. Ewidentnie jest nam pokazane (wczoraj Cosina dla m43), że te systemy dryfują w stronę szpejów dziadka - legacy lenses.
o, o, kolega z forum olympusa, kopiuj/wklej jak widzę.
Po pierwsze, to nie korpusy dla zawodowców/zaawansowanych amatorów.
Po drugie, do rzeczy:
10 kl/s fikcja? Wcale nie, po prostu to jest dodatkowa opcja automatyczna (wybierana na kółku) - przysłona i iso są dobierane w tym trybie automatycznie, jest jeszcze tryb normalny 6 kl/s, tam już jest możilwość dobierania samodzielnie nastawów. Jak na taką półkę, to ekm. ekm, jaki korpus może choć próbować się do tego zbliżyć? Mam nadzieję, że wymienisz kilka.
AF video - owszem ale widać nie wiesz, że czujniki AF i tak działają do ok f 6.3, poza tym opcja sterowania ma być zarezerwowana dla cyt. "wyższych modeli". W trybie M bez AFa można sterować przysłoną. BTW jak chiałbyć "kontrolować czas w video"?
To podobno prawda z tym 50s ale jak wali sie dłuższą serię w rawach, chyba powyzej 2s czy 3s trwania serii.
Odszumianie pozbawiające detali - to gdzie odszumianie nie pozbawia detali? Dla tych, którzy chcą mieć m.in. na to wpływ jest raw, bo piszesz o jpegach.
utrata 1/3 światła przez lustro, no tak ale na fotach tego nie zauważysz, matryce dają sobie spokojnie radę, to nie matryce panasonika...
disaster faktycznie ale w siedzibie olympusa chyba :wink:
Ciekawe co się okaże z efektem duszków, bo na razie tylko na dpreview coś takiego uzyskali i nie wiadomo czy to wina danego egzemplarza body, szkła, czy może to zasługa ogólnie pelixa, za wcześnie wyrokować. Gdyby nawet, to i tak główny adresat takiej puszki nie zauważy problemu.