Poszperałem trochę i chyba faktycznie zdecyduję się na Thinkpada. W okolicach kwoty, którą mogę wydać spokojnie znajdę T420, a na T430 też są szanse. :) Jak tylko sprzedam aktualnego Della, to biorę ThinkPada! Dzięki! :)
Wersja do druku
Poszperałem trochę i chyba faktycznie zdecyduję się na Thinkpada. W okolicach kwoty, którą mogę wydać spokojnie znajdę T420, a na T430 też są szanse. :) Jak tylko sprzedam aktualnego Della, to biorę ThinkPada! Dzięki! :)
Nawiązując do wcześniejszej dyskusji, przygotowałem opis właściwości wyświetlacza w ThinkPadzie T530 z ekranem Full HD. Chętnych zapraszam do wątku http://www.canon-board.info/druk-ska...5/#post1148834.
Mam pytanko odnoscie matryc w IBM/Lenovo Thinkpad T60 - dokladnie matryca ips flexview 1400x1050. Jestem ogolnie zadowolony, jednak zauwazylem, ze matryca ociepla barwy. Mam porownanie z kalibrowanymi lcd znajomych (profesjonalne lcd). Czy konieczna jest konkretna kalibracja, czy jest moze mozliwosc w jakis sposob lekko ochlodzic temperature barw w systemie? Te samo foto np. zrobione w sloneczny dzien z idealnie spasowanym WB na innych lcd sa ok, u mnie dopiero po ochlodzeniu wygladaja tak samo lub wrecz podobnie. Grafika ATI nieco grzebalem w opcjach, ale jakos specjalnie nie widze tam konkretnych ustawien.
Lapek stary, 2x 1.84ghz, winda xp pro... Do zabawy wystarcza, ale ocieplanie mnie nieco irytuje.
Witam
Pytanie bumerang pewnie...ale sprzęt szybko się zmienia więc...
Potrzebuję laptopa m.in. do obróbki zdjęć (i nie tylko bo po prostu do pracy codziennej wykorzystywany)....jestem amatorem i max mogę 3tys wydać...
Wiadomo że matryca będzie tu podstawą....ale która w tej cenie będzie najmniejszym złem? (na razie nie mam też funduszy na zewn. monitory....ale nie wykluczam że coś się może w przyszłości zmienić w tej kwestii) Jaka rozdzielczość byłaby stosowna w 15" (ze względów mobilnych 17" odpada)...może nawet i 14" ale tu pewnie będzie gorzej z wyborem...Czy Full HD jest wyznacznikiem dobrej jakości? Czym się kierować? (miałęm błyszczącą i odpada....musi być matowa)
Czytałem tu że IPS 'daje radę'....Dziś znalazłem taką oto propozycję:
Laptop ACER V3-571G i5-3210M 16G 750 GT640 FHD IPS (3315237565) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
(niestety nie mam najlepszego zdania o wykonanie/materialy Acerow...mój miał sporo drobnych bądź większych defektów z biegiem czasu)
Co w dalszej kolejności jest jeszcze minimum przyzwoitości do sprawnej pracy z RAWami i Photoshopem na dłuższy czas (lata) ??
...procesor (i5 wystarczy? czy oglądać się za i7?)
...pamięć (jakie minimum? 8gb?)
...karta graficzna (wyczytałem że mniej istotna...ale rozumiem że też wykorzystywana....więc dedykowana?)
...dysk (co daje ssd?)
Może coś z tych propozycji?:
DELL 15R SE i7-3632QM 8GB 750GB 7730M FULL HD WIN8 (3302074332) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
DELL VOSTRO 3560 i7-3632Q 6GB 750 7670M FULLHD W7P (3308005352) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Z góry dzięki za wszelkie sugestie...
Witam. Jako, ze brak tematu co do stacjonarnych komputerow pozwolilem sie podczepic pod ten temat. Co myslicie o takim zestawie do obrobki?
procesor: Intel Core i5-3570 /3.4GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/
plyta gl.: AsRock P67 PRO3 B3 /intel P67 lub MSI B75A-G43 /intel B75, LGA1155/
ram: Corsair 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Vengeance
sdd: OCZ Vertex3 MAX 120GB (550MB/500MB/s)
Seagate 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Barracuda
grafika: Asus GeForce GT 630 2GB DDR3 128bit (810/1820)
obudowa: SilentiumPC Gladius M40 Pure Black (bez zasilacza)
zasil. : SilentiumPC Deus G1-500W 80+ Bronze
Co ewentualnie podmienic ?
Słabszą grafikę i więcej RAM-u moim zdaniem
Czy mam rozumieć że do 3tyś jakiegokolwiek laptopa nie wybiorę to i tak matryca będzie do pupy? ;]
to chociaż poradźcie z 'bebechami' jakie minimum powinno być do sprawnego obrabiania/pracy na dłuższy czas....
coca
dysk wez vertex4 - lepszy kontroler
doloz ramu, np do 16GB, ja mam 32GB i czasami udaje mi sie go zapchac :)
aciek_l
a rozwales mozliwosc podlaczenie lapka do monitora ?
lapki zawsze maja gorsze matryce
ssd daje duzo, chodzi o czas dostepu, ja mam u siebie 2 ssd, jeden z programiami, na drugin pliki z LR, a fotki sa na jeszcze innym dysku, glownie chodzi oto by nie odpalac wszystkiego z 1 dysku tylko podzielic np pliki na 1, program na 2, pliki renderowania itp na 3
zawsze bedzie szybciej, dlatego w twoim przypadku proponuje SSD na system i zwykly HDD na dane np w miejsce napedu lub sa takie lapki z fabrycznym miejscen na 2 dyski
Jaka jeszcze slabsza grafike mam wziac, co byscie polecili? :) niestety max kasy to 3,2k , 16gb ramu odpada z racji kasy, moze kiedys dokupie.