Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
To są inne technologie.
W aparatach obiektywy a następnie matryce były ulepszane/dopieszczane wiele lat.
Sensowny rozwój funkcji foto w smartfonach ruszył niedawno, jako ostatni dopiero gdy firmy osiagnęły w smartfonach górny pułap rozwoju łącznosci, komunikacji, gier itd.
Tutaj się jeszcze wiele może zmienić a klasyczna fotografia optyczna nie ma chyba praktycznie żadnego pola rozwoju sensowanego dla normalnego użytkownika
jp
Czy w ogóle nie zdajesz sobie sprawy z tego, ile "klasyczne" aparaty z normalną optyką mogą zyskać po zaimplementowaniu w nich funkcji sprawdzonych w smartfonach? Może dopiero wtedy, gdy smartfony dojdą do ściany, o ile już nie doszły, ruszy to-to w aparatach, ale pole do popisu jest, i jeszcze długo będzie.
2 załącznik(ów)
cd #1330, #1334, #1341
k
Załącznik 10718
l
Załącznik 10719
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Tutaj się jeszcze wiele może zmienić a klasyczna fotografia optyczna nie ma chyba praktycznie żadnego pola rozwoju sensowanego dla normalnego użytkownika
jp
Aha
Ja prdl :roll: Tego wątku nie da się czytać na trzeźwo, autor odleciał już tak daleko że nie widać go na horyzoncie.
Autor zapewne nie zauważył w nowych bezlusterkowcach „inteligentnych” systemów AF czy opartych o funkcje AI systemów balansowania bieli i reprodukcji tonów skóry (Sony A7R V). Zapewne nawet nie słyszał o implementacji w nowych aparatach fotograficznych funkcji związanych z fotografią obliczeniową np. Pixii Camera 2023 z 64-bitowym procesorem ARM mającym otworzyć segment aparatów foto na fotografię obliczeniową
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Czy w ogóle nie zdajesz sobie sprawy z tego, ile "klasyczne" aparaty z normalną optyką mogą zyskać po zaimplementowaniu w nich funkcji sprawdzonych w smartfonach? Może dopiero wtedy, gdy smartfony dojdą do ściany, o ile już nie doszły, ruszy to-to w aparatach, ale pole do popisu jest, i jeszcze długo będzie.
Nie mogę czytać kocopołów pisanych przez autora wątku. Ten wątek powinien mieć ograniczenie wieku 6-18 lat a wszyscy powyżej wieku 18 lat powinni otrzymać ostrzeżenie, że czytają go na własną odpowiedzialność. O tym, że trudno czytać zawarte w nim "tezy" na trzeźwo też już pisałem :roll:
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Aha
Ja prdl :roll: Tego wątku nie da się czytać na trzeźwo, autor odleciał już tak daleko że nie widać go na horyzoncie.
Autor zapewne nie zauważył w nowych bezlusterkowcach „inteligentnych” systemów AF czy opartych o funkcje AI systemów balansowania bieli i reprodukcji tonów skóry (Sony A7R V). Zapewne nawet nie słyszał o implementacji w nowych aparatach fotograficznych funkcji związanych z fotografią obliczeniową np.
Pixii Camera 2023 z 64-bitowym procesorem ARM mającym otworzyć segment aparatów foto na fotografię obliczeniową
--- Kolejny post ---
Nie mogę czytać kocopołów pisanych przez autora wątku. Ten wątek powinien mieć ograniczenie wieku 6-18 lat a wszyscy powyżej wieku 18 lat powinni otrzymać ostrzeżenie, że czytają go na własną odpowiedzialność. O tym, że trudno czytać zawarte w nim "tezy" na trzeźwo też już pisałem :roll:
Czyli klasyczny aparat optyczny (matryca, obiektyw, przesłona, oprogramowanie (z czarno/białych pikseli na to jak widzi człowiek, AF itd) zamieni się w aparat tworzący zdjęcia optyką obliczeniową.
Znacznie większe możliwości. Ok
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Czyli klasyczny aparat optyczny (matryca, obiektyw, przesłona, oprogramowanie (z czarno/białych pikseli na to jak widzi człowiek, AF itd) zamieni się w aparat tworzący zdjęcia optyką obliczeniową.
A myślisz że dane do obliczeń w smartfonie biorą się z powietrza? Że krasnoludki je wymyślają ;)? Wyobraź sobie, że tam też jest matryca, obiektyw itd. :lol:. I że odwrotnie ale dokładnie to samo da się zaimplementować w aparatach. Dałem zresztą wyżej link o tym ale kto by to czytał - przecież lepiej pisać niż czytać ;)....
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
jp
Nie, drogi kolego. Normalny aparat nie będzie musiał korzystać z optyki obliczeniowej, bo będzie miał normalną optykę,
A reszte zastąpi PS. Z reszta dużo już tam AI.
Już lepiej niech oni za szybko nie robią tego AI do naszych aparatów, musimy jeszcze się trochę nacieszyć normalną fotografią, gdzie obrazy nie są wyliczane.
--- Kolejny post ---
Chociaż Canon też już coś kombinuje, ktoś linka dawał. Będzie R mkAI :D?
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
A myślisz że dane do obliczeń w smartfonie biorą się z powietrza? Że krasnoludki je wymyślają ;)? Wyobraź sobie, że tam też jest matryca, obiektyw itd. :lol:. I że odwrotnie ale dokładnie to samo da się zaimplementować w aparatach. Dałem zresztą wyżej link o tym ale kto by to czytał - przecież lepiej pisać niż czytać ;)....
Na prawdę przeczytałeś o metodach/technologii fotografii obliczeniowej ?
jp
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Nie, drogi kolego. Normalny aparat nie będzie musiał korzystać z optyki obliczeniowej, bo będzie miał normalną optykę,
No to zostanie normalnym aparatem, i tyle
jp
Naprawdę piszemy łącznie. Inteligencja w smartfonie nawet to podpowiada nieukom.