Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Kilka osób testuje już 6D
1. Czy regulacja autofokusa w C.Fn II (czułość śledzenia, przyspieszanie/zwalnianie), umożliwia poprawne śledzenie poruszających się w stronę obiektywu ludzi? Na filmach widziałem, że bieg sprawiał AF dość poważne problemy, nie wiem czy test wykonano na ustawieniach domyślnych czy próbowano zmieniać parametry w zakładce C.Fn II.
2. Gdzieś przeczytałem, że 6D na zdjęciach generuje więcej magenty, możecie zrobić zestawienie dwóch fotografii w sztucznym świetle na 6D i np. 5D.
3. Czy w tych samych warunkach oświetleniowych 6D i wspomniane 5D generują podobne histogramy? Odniósł ktoś wrażenie, że zdjęcia są niedoświetlone w porównaniu do innej puszki Canona?
Cytat:
Zamieszczone przez
seweryn1
Dzięki to o mnie bo ja właśnie jestem sprzedawcą w Media Markt. Miło mi że oceniłeś całe grono ludzi nawet ich nie znając, no to teraz może kolej na np. taksówkarzy? Pomyśl gdzie sam się stawiasz takimi wypowiedziami, specjalisto.
Nikogo nie obrażam, pisałem że niektórzy są bardziej specjalistami od poznawania specyfikacji sprzętu, i idealnie pasują do obsługi sklepów w dziale z akcesoriami fotograficznymi, rzadko kiedy dobry fotograf przejmuje się takimi sprawami, po prostu robi zdjęcia ... :)
Niewątpliwe 6D jest dobrym aparatem i w dobrych rękach może to być niezła broń która ktoś może wykorzystać do wyczesania dobrych zdjęć , pewnie właśnie teraz ktoś to robi a Wy się przejmujecie jakimiś DRami itp :-)
Panowie - bardzo proszę o powstrzymanie się tutaj od osobistych przymówek, wojenek systemowych, ogólnych odniesień filozoficznych na tematy okołofotograficzne - to nie jest ani ten dział ani ten wątek ani nawet forum nie bardzo. Jeśli ktoś ma nadal silne parcie na takie bicie piany to zapraszam do innych działów/wątków, a najchętniej do zaprzestania 8-). Tutaj będziemy sprzątać.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Panowie - bardzo proszę o powstrzymanie się tutaj od osobistych przymówek, wojenek systemowych, ogólnych odniesień filozoficznych na tematy okołofotograficzne - to nie jest ani ten dział ani ten wątek ani nawet forum nie bardzo. Jeśli ktoś ma nadal silne parcie na takie bicie piany to zapraszam do innych działów/wątków, a najchętniej do zaprzestania . Tutaj będziemy sprzątać.
Przepraszam. Poniosło mnie. Po prostu mam dosyć wysłuchiwania ludzi którzy przychodzą do MM popastwić się nad sprzedawcami, bo on wie najlepiej, a ty jesteś sprzedawcą i jeszcze powinieneś się uśmiechać profesjonalnie jak jakiś głąb który nie ma pojęcia o temacie się wymądrza bo naczytał się tabelek w internecie a nigdy danego sprzętu w dłoni nie trzymał. Prawie pięć lat takich praktyk potrafi wkurzyć. A ja jako sprzedawca miaem okazję zapoznać się z danym sprzętem. By być w temacie to: 6D według mojej oceny w porównaniu do 5D mk2 (którego używam dwa lata)w zasadzie na plus, AF wyraźnie lepszy żwawszy i precyzyjniejszy, przy dobrym oświetleniu boczne trafiają bez problemów, ISO tak na moje oko ok.1EV do przodu w szumach, a co dla mnie ważniejsze ISO 3200 w 5Dmk2 kolorki w mojej ocenie już wyblakłe, a 6D i przy 6400 ładnie trzyma. Jedynie obsługa mnie wkurza. Zwłaszcza podgląd, bo mamy przycisk podgląd - lupka - pokrętło do powiększenia - brr.. Gdzie stare dobre rozwiązanie z piątki. No i pokrętło przy krzyżaku, przy moich łapach używając krzyżaka łatwo coś przestawić dialem. Brak joy'a :(. Ale i tak go kupię jak osiągnie normalną cenę porównywalną do D600, bo w moim wypadku 5Dmk3 nie wnosi nic oprócz lepszej obsługi a za to nie zabulę 3k pln więcej.
Cytat:
Zamieszczone przez
seweryn1
jak osiągnie normalną cenę porównywalną do D600
Na allegro można już znaleźć poniżej 7 tys., u Nowarta można już kupić za 6800.
ciekawa dyskusja... jejku, jak ja bym chciał pracować w sklepie foto za normalne pieniądze:cool:
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Diabeł
Na allegro można już znaleźć poniżej 7 tys., u Nowarta można już kupić za 6800.
a amatorskie FF powinny kosztować nie więcej niż 5k, pewnie za jakiś czas przeczytamy że c i n zostały ukarane jakąś karą za zmowę cenową :???:
Cytat:
Zamieszczone przez
seweryn1
[...] przy dobrym oświetleniu boczne trafiają bez problemów [...]
No właśnie... przy np. koncercie (oświetlenie sceniczne) czy podczas gali boksu można fajnie fotografować na bocznych... super.
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
a amatorskie FF powinny kosztować nie więcej niż 5k
Dlaczego 5k a nie 4 albo 7? Na jakiej podstawie ustaliles to 5k? ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
michael_key
No właśnie... przy np. koncercie (oświetlenie sceniczne) czy podczas gali boksu można fajnie fotografować na bocznych... super.
Czyżby szóstka zaczęła kusić? :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
Dlaczego 5k a nie 4 albo 7? Na jakiej podstawie ustaliles to 5k? ;)
Ja ustaliłem na 4k :)