Odp: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ
takie coś mi się dzieje z dopiero co zainstalowanym LR CC. Wgrywam zdjęcia RAW, podgląd 1:1, zdjęcie wygląda normalnie jak RAM, małe nasycenie, mały kontrast itd, klikam na zdjęcie chwilę ładuje i zdjęcie zmienia się diametralnie, kolory bardzo nasycone, duży kontrast itd
tak to wygląda przed "załadowaniem" https://www.dropbox.com/s/k83mf43y7n...25.16.png?dl=0
a tak po https://www.dropbox.com/s/nbdolntpaz...25.43.png?dl=0
co LR "aplikuje" na zdjęcia że zmieniaja sie tak diametralnie? Wczejniej zawsze mialem tak, ze najpierw "ładowało" wersje kontrastową, a potem już surowy RAW, a tutaj wygląda jakby najpierw, pokazywał RAW, a potem podgląd JPG i tak już zostaje. Ktoś się spotkał z takim problemem?
Przy imporcie żadne ustawienia develop nie są wczytywane...
Czy jest możliwość, żeby w Lightroomie skatalogować zdjęcia na podstawie daty ich zrobienia? Czyli żeby program tworzył foldery z datą w nazwie i skopiował tam wszystkie zdjęcia zrobione w danym dniu? Oczywiście na podstawie zdjęć już wcześniej skatalogowanych pod innymi różnymi nazwami i bez usuwania tych folderów? Czyli... takie jakby podwójne katalogowanie - według nazw i według dat. Jeżeli nie LR to czy jest jakiś program który jest w stanie to zrobić?
Mateuszw3. Poczytaj o Smart Collection. To jest rozwiązanie dla Ciebie.
blackninja. Albo słabo wyczytałem albo nie ma dokładnie tego o co mi chodzi. A chodzi mi o to, że potrzebuję funkcji, która sama posegreguje zdjęcia według ich dat i utworzy foldery gdzie te zdjęcia skopiuje z istniejących bibliotek. Smart Collection czegoś takiego nie zrobi niestety. Znaczy... za pomocą SC da radę to zrobić, ale zajmie mi to wieki i nie wiem czy szybciej by już nie było robić to w zwykłym okienku Windowsa, co zresztą też by zajęło wieki. A mi zależy na pełnej automatyce. Znajdę w ogóle coś takiego?
Witam. Mam problem z otwarciem biblioteki lightrooma. Każdą inną nowo tworzoną program mi otwiera a tą główną w której mam zaimportowane zdjęcia i ustawienie nie udaje się odpalić. Cały czas pojawia się komunikat, że biblioteka jest otwarta w innej wersji Lightroom i nic. problem w tym, że ja nie mam innej wersji. Proszę pomóżcie.
Cytat:
Zamieszczone przez
mateuszw3
blackninja. Albo słabo wyczytałem albo nie ma dokładnie tego o co mi chodzi. A chodzi mi o to, że potrzebuję funkcji, która sama posegreguje zdjęcia według ich dat i utworzy foldery gdzie te zdjęcia skopiuje z istniejących bibliotek. Smart Collection czegoś takiego nie zrobi niestety. Znaczy... za pomocą SC da radę to zrobić, ale zajmie mi to wieki i nie wiem czy szybciej by już nie było robić to w zwykłym okienku Windowsa, co zresztą też by zajęło wieki. A mi zależy na pełnej automatyce. Znajdę w ogóle coś takiego?
Jest, zawsze tak kopiuję z karty, ale działa też z folderem na kompie. Skorzystaj z FastStone, kliknij w ikonkę aparatu (import z karty), jako ścieżkę podaj katalog na kompie i określ katalog docelowy. W opcjach daj utwórz katalog Rok/Data. I będziesz miał to co chcesz.
Zawsze wolę mieć kopie swoich plików w razie czego w normalnej strukturze katalogów, obok i oprócz magicznego rozwiązania Lightrooma.
Cytat:
Zamieszczone przez
radiki
Jest, zawsze tak kopiuję z karty, ale działa też z folderem na kompie. Skorzystaj z FastStone, kliknij w ikonkę aparatu (import z karty), jako ścieżkę podaj katalog na kompie i określ katalog docelowy. W opcjach daj utwórz katalog Rok/Data. I będziesz miał to co chcesz.
Zawsze wolę mieć kopie swoich plików w razie czego w normalnej strukturze katalogów, obok i oprócz magicznego rozwiązania Lightrooma.
Trochę na około i wymaga osobnego narzędzia. Można to zrobić samym LR.
Robisz import, klikasz u góry opcję "Copy", następnie po prawej w częście "Destination" wskazujesz filder docelowy i wybierasz opcję Organize by date. W polu "Date format" wybierasz odpowiedni format daty (np. 2015/2015-08-20) i importujesz.
Mam mały problem z Lightroomem 4.4. Mianowicie robiłem reinstall systemu i zgrałem sobie plik .lrcat odpowiedzialny za backup jak wiadomo. Po reinstalu systemu i Lightrooma otworzyłem Lr i albo poprzez wskazanie lokalizacji z w/w albo przez import tegoż pliku chciałem, aby ten katalog backupowy był moim podstawowym w LR. Wszystko pięknie ładnie, wszystkie pliki poddane wcześniej obróbce są. Wszystko działa po za jedną rzeczą. Jeden zbiór fotek mam na zew. HDD i wchodząc w strukturę katalogów w LR (bedąc jeszcze w Library)kontrolka dla tego dysku jest szara i ma status offline (wszystkie fotki z tego zbioru są oznaczone znakiem "?"). Fotki tzn. podgląd ich widać, natomiast próba przejścia do modułu Develop kończy się komunikatem, że nie można odnaleźć katalogu. W rezultacie nie można oczywiście pracować na tym zbiorze. Ktoś ma jakiś pomysł? Niby się da wskazać od nowa lokalizację, ale tych plików jest ponad 700 :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Merauder
plik .lrcat odpowiedzialny za backup jak wiadomo.
Ten plik to jest po prostu katalog LR, a jego kopia z przeszłości to może być backup.