Chyba nie ma czegoś takiego, jak ważna na cały kraj.
Wersja do druku
Chyba nie ma czegoś takiego, jak ważna na cały kraj.
z tą ważnością to jest tak... że jak pojedziesz w obce miejsce a nie masz... będzie krzywopatrzenia... jak masz cokolwiek nawet z innej diecezji to jednak pomocne będzie w rozmowie z księdzem :) Ja swojego paszportu użyłem właśnie ostatnio na wyjeździe w Krośnie... a dokument robiony w Bielsku. Nie było najmniejszego problemu. Swoją drogą w Bielsku kurs trwa 3 dni po 3 godziny a widzę że w niektórych miastach to godzina i z głowy :)
Diecezja Przemyska:
Kurs I stopnia (okres waznosci akredytacji 1 rok) koszt 50 zł, trwał 1,5 godzinki w tym kawka, herbatka i ciasteczka. Za rok odbedzie sie II stopnia i okres waznosci 10 lat.
Potwierdzam jeśli chodzi o Trójmiasto Gdynia NMP 1-2marca 19.30. Koszt nieznany pani powiedziała, "że wcześniej było chyba 150zł ale nie chce wprowadzać w błąd" ustala proboszcz na miejscu. Nie ma zapisów poprostu być.
zapisałem się już na kurs. po zbieraniu dokumentów, po zdjęciach, podaniach i kasie udało mi się to załatwić. jak pisałem wcześniej, w Radomiu trzeba złożyć:
- podanie (zwykła prośba o wpisanie na listę uczestników),
- jedno foto legitymacyjne
- zaświadczenie od swego proboszcza (u mnie nie chcieli za to kasy) wygląda ono tak:
- ofiara 200pln, choć uważam, że ofiara to datek w dowolnej kwocie. ja raczej nazwałbym to opłatą. jak zwał tak zwał, zapłacić trzeba.
kurs odbędzie się 20 lutego (sobota) o 9:30 w auli seminarium na ulicy młyńskiej i ma potrwać około 6 godzin. przewidzianych jest 4 prowadzących - wykładowców - prelegentów. zapisy tylko do piątku 19 lutego.
pozdrawiam
W Bialymstoku nie ma zbiorowych kursow - nalezy zadzwonic do Kurii, tam otrzymuje sie telefon do ksiedza odpowiedzialngeo za te sprawy. Umawiamy sie z nim na spotkanie, na ktorym ksiadz prowadzi 5-minutowy monolog pt. "co robic, czego nie robic" w trakcie liturgii, po czym zyczy powodzenia i zaprasza nastepnego dnia po odbior legitymacji - oczywiscie legitymacja do wydania po wczesniejszym uiszczeniu 100zl w kasie Kurii.
Legitymacja jest wazna na rok czasu, ale nie dluzej niz do 30 kwietnia. Przedluzenie kosztuje 50zl. Zezwolenie obowiazuje jedynie na terenie danej Diecezji.. ale nie sądze aby ksieza z innych diecezji mieli jakies obiekcje, w koncu i tak wszystko opiera na sie na zasadach ustalanych przez Episkopat ktore obowiazuja na terenie calego kraju.
Kilka dni temu odbył się taki kursik w Krakowie.
120 zł.
Dożywotnio (pytałem prowadzącego)! :)
I nigdzie nie jest napisane, że tylko na diecezję krakowską :)
Co parafia, to obyczaj ;)