Budżet do 2700zl
Wersja do druku
Budżet do 2700zl
Lubię ThinkPady, ale raczej chciałbym obecnie nowy produkt z 2-letnią gwarancją. Jak pisałem, zależy mi głównie na przyzwoitym LCD z możliwością poprawnego skalibrowania EyeOne2. Sprzęt ma dawać możliwość przygotowania do wydruku kilkudziesięciu zdjęć z sesji, nie będzie na nim forsownej pracy.
Obawiam się że w przedziale cenowym w którym operujesz są tylko komputery biurowe o właściwościach matryc powszechnie znanych ;). Ja z tego przedziału znam dość dobrze kilka Asusów - kompy bardzo dobre ale do grafiki bym ich nie polecał właśnie ze względu na ekran.
Dziękuję Wam za pomoc. Jeśli rzeczywiście jest tak, że matrycy przyzwoitej do 2700zł nie znajdę, to chyba zrobię tak, że na najbliższy rok kupię coś naprawdę taniutkiego (np. Lenovo B570), zbiorę przez ten czas fundusze na coś porządnego. Obecnie wszystko przygotowuję na podpiętej starej Iiyamie Pro 510, musi wystarczyć.
Również szukam laptopa do prac graficznych i początkowo zdecydowałem się na zakup MBP Retina.
Koszt jednak spory, więc zacząłem szukać sensownej alternatywy i znalazłem dwa modele z dobrymi parametrami i matrycami:
- HP EliteBook 8770w z matrycą DreamColor (IPS)
- Dell M6700 - konfig. z matrycą IPS
Przy konfiguracji z dobrą kartą graficzną i odp. wielkością RAMu, to koszty ich zakupu są porównywalne do w/w Apple'a.
Mam do wydania około 3200 zł. i potrzebuje notebooka, który da sobie radę z plikami z 6D w LR i PS. celuję w i5 i 8GB Ram.
Rozmiar to 13 lub 14 cali. Matryca mile widziana matowa. Komputer musi być w miarę mobilny, ale sam w sobie nie musi dawać super obrazu bo po pierwsze to niemożliwe w tej cenie ;), a po drugie do obrabiania zdjęć będzie podpiety do Eizo S2031.
Kto ma jakieś sprawdzone /godne polecenia modele spełniające powyższe kryteria? Myślałem o Dellu - Vostro lub Inspiron, Lenovo, Asus... jestem otwarty na sugestie. :)
HP ProBook 4340s C5C99EA84 wydaje się na przykład ciekawy. Nie wiem tylko, jak z jego solidnością. Teraz mam Dell Vostro 3750 i na wykonanie w ogóle nie narzekam. Czy w ProBook-u poziom będzie podobny?