Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
@
atsf oświetlenie dodatkowe np led również można zastosować przy fotografowaniu smartfonem, nie tylko do aparatu fotograficznego, aby porównywać narzędzia np w świetle studyjnym ledowym. Z błyskiem to chyba za dużo zachodu przy smartfonie o ile w ogóle możliwe, nie znam się.
Tak, można z LED-ami, ale da się i z błyskiem. Kiedyś używałem zewnętrznej lampy na fotoceli z Canonem A610 wyzwalając ją lampą wbudowaną i zasłaniając palnik wbudowanej tak, aby mi nie świeciła na obiekt.
Nie można natomiast dokonywać porównań sprzętu na zasadzie, z którego wyszła gorsza kaszana, skoro z obu wyszła totalna kaszana. Trzeba ustalić limity dla dobrych zdjęć dla każdego oddzielnie i porównać, który sprzęt ma większy limit. Zdjęcie wyglądające jak akwarela nie jest dobrym zdjęciem nawet, gdy jest zrobione bezproblemowo i nie ma szumu.
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Tak, można z LED-ami, ale da się i z błyskiem. Kiedyś używałem zewnętrznej lampy na fotoceli z Canonem A610 wyzwalając ją lampą wbudowaną i zasłaniając palnik wbudowanej tak, aby mi nie świeciła na obiekt.
Nie można natomiast dokonywać porównań sprzętu na zasadzie, z którego wyszła gorsza kaszana, skoro z obu wyszła totalna kaszana. Trzeba ustalić limity dla dobrych zdjęć dla każdego oddzielnie i porównać, który sprzęt ma większy limit. Zdjęcie wyglądające jak akwarela nie jest dobrym zdjęciem nawet, gdy jest zrobione bezproblemowo i nie ma szumu.
Tak, należałoby zapewne jak na dpreview porównanie zrobić na poszczególnych iso na jakiś wzorze lub tablicy.
jak na to patrzę to widzę tylko że słabe te zdjęcia z tego A7R3 są, a ponoć to miał być świetny sprzęt - to nawet jest korpus z literką r czyli wszystkomający, wysokorozdzielczy z piksel shiftem jak trzeba jeszcze więcej pikseli, miał mieć rekordowy DR - no nie wiem co o tym wszystkim myśleć ;) może to dobrze że nie kupiłem.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Ale jak się przed lwem bronić? Telefonem?!
Przed lwem to i Canon 800/5.6 Ci niewiele pomoże...będziesz obiadem i tyle :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
To są inne technologie.
W aparatach obiektywy a następnie matryce były ulepszane/dopieszczane wiele lat.
Sensowny rozwój funkcji foto w smartfonach ruszył niedawno, jako ostatni dopiero gdy firmy osiagnęły w smartfonach górny pułap rozwoju łącznosci, komunikacji, gier itd.
Tutaj się jeszcze wiele może zmienić a klasyczna fotografia optyczna nie ma chyba praktycznie żadnego pola rozwoju sensowanego dla normalnego użytkownika
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
WinSho
Przed lwem to i Canon 800/5.6 Ci niewiele pomoże...będziesz obiadem i tyle :mrgreen:
A wbiję mu go w paszczę i udławię gnoja :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
A wbiję mu go w paszczę i udławię gnoja :mrgreen:
No coś Ty szkoda obiektywu, weź się poświęć dla takiego cuda :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Sensowny rozwój funkcji foto w smartfonach ruszył niedawno, jako ostatni dopiero gdy firmy osiagnęły w smartfonach górny pułap rozwoju łącznosci, komunikacji, gier itd.
Tutaj się jeszcze wiele może zmienić a klasyczna fotografia optyczna nie ma chyba praktycznie żadnego pola rozwoju sensowanego dla normalnego użytkownika
jp
Świat się kończy Panie Popiołek!
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
jak na to patrzę to widzę tylko że słabe te zdjęcia z tego A7R3 są, a ponoć to miał być świetny sprzęt - to nawet jest korpus z literką r czyli wszystkomający, wysokorozdzielczy z piksel shiftem jak trzeba jeszcze więcej pikseli, miał mieć rekordowy DR - no nie wiem co o tym wszystkim myśleć ;) może to dobrze że nie kupiłem.
I tyle się właśnie do tej pory dowiedzieliśmy z tego wątku. Jak bardzo słaby albo jak kolosalnie trudny w obsłudze dla niektórych może być aparat fotograficzny. A przecież całkiem niedawno na tym forum jeden z użytkowników - nie pamiętam kto, przypomnijcie - opisywał jaki to skok technologiczny, ultranowoczesna technologia ten sony a7, jak on wymiecie całą fotografię, autostrada, muzeum, etc. To podobno jakiś znawca nowych technologii, który całe życie w BR spędził był.