Odp: Sprzęt do ślubów cz. III
Cytat:
Zamieszczone przez
jajo_antipo
Witam, zaczynam w tym roku pracę na ślubach i mam kilka pytań odnośnie sprzętu. Póki co posiadam to co w stopce, chociaż chcę jeszcze dokupić canona 50mm 1.4 i 70-200 ale ten drugi to do sportu mi potrzebny. Zdecydowałem się na prace na stałkach, potrzebne mi będzie drugie body, moje 20D tak średnio się nadaje jako drugie... chciałbym do czerwca kupić 1ds II, ale zobaczymy jak to wyjdzie. Powiedzcie mi jeżeli nie uda mi się kupić FF do tego czasu, czy C28 1.8 wystarczy mi jako standardowy/szerszy kąt do mojej jedynki? czy myśleć jeszcze o kupnie jakiegoś szerszego obiektywu?
Wszystko zależy od tego jakie zdjęcia robisz. Ja noszę 15mm tylko dla kilku kadrów żeby później zmienić właśnie na 28. Z drugiego body nie zdjemuje 85mm i póki co nie kupuję nowych słoików.
ja zamieniłem samyanga na zenitara przy przejściu na FF i nie żałuję.
Jak w ogóle oceniacie stałkę 200mm na ff do ślubów ?.
Kiedy biegalem z zoomem to przewaznie na skrajnych ogniskowych...
Zastanawiam sie czy majac 85 warto mieć 200 w tobie zamiast 70-200 ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Duda
Jak w ogóle ocenianie stałe 200mm na ff do ślubów ?.
Kiedy biegalem z zoomem to przewaznie na skrajnych ogniskowych...
Zastanawiam sie czy majac 85 warto mieć 200 w tobie zamiast 70-200 ?
Jak Ty to widzisz?
Gdzie, a raczej w którym momencie przy zdjęciach ślubnych chcesz wykorzystywać taką ogniskową?
Zbliżenie obrączek z pod ściany?:P
Cytat:
Zamieszczone przez
wiktor2323
Zbliżenie obrączek z pod ściany?:P
W takim razie inne pytanie - jeśli pracujesz przy ślubach, jakiej ogniskowej używasz przy tego typu zdjęciach - obrączki?
Cytat:
Zamieszczone przez
sebfoto
W takim razie inne pytanie - jeśli pracujesz przy ślubach, jakiej ogniskowej używasz przy tego typu zdjęciach - obrączki?
Ja ( a to nie ja chciałem 200 na śluby) robię 85mm na FF :) Tyle, że to nie makro obrączek a raczej jakieś zbliżenie na dłonie ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
wiktor2323
Ja ( a to nie ja chciałem 200 na śluby) robię 85mm na FF :) Tyle, że to nie makro obrączek a raczej jakieś zbliżenie na dłonie ;)
Sorry :)
Też biegam z 85mm :-) Do makro to albo dedykowane makro albo pierścienie. "Whatever works"
Cytat:
Zamieszczone przez
sebfoto
Jak Ty to widzisz?
Gdzie, a raczej w którym momencie przy zdjęciach ślubnych chcesz wykorzystywać taką ogniskową?
Seba spokojnie :)
Temat rzucam w eter do dyskusji.
Chodzi mi bardziej o fakt ze ludzie biegają z 135 na kropie mając 214. I widzę ochy i achy jak to dobrze go mieć w swojej torbie i jak jest niezastapiony. Sam kilka razy widziałem na imprezach znajomych gdzie ludzie zapinali 135 pod krop w kościele
Natomiast od ja od pewnego czasu mam najdłuższy słoik 85 i nic sie nie zanosi na zmiany.