Odp: Sprzęt do ślubów cz. III
Cytat:
Zamieszczone przez
waka
moim podstawowym szkłem ślubnym niedługo będzie canon 24-70 f2.8. nim pewnie będzie około 80% zdjęć, szczególnie w kościele. zastanawiam sie nad drugim zoomem. wcześniej byłem zdecydowany na canona 70-200 f2.8 ale teraz zastanawiam się nad canonem 70-200 f4 is. wszystkie testy pokazują, że jest naprawdę świetny optycznie. moje pytania są następujące:
1. czy bardzo będzie mi brakowało światła? (mam 6d więc bardzo wysokie używalne iso)
2. czy głębia ostrości będzie się bardzo różnić w tych dwóch szkłach?
3. który z tych obiektywów ma ładniejszy bokeh?
4. który z tych obiektywów byście wybrali i dlaczego?
Nie wyobrażam sobie mieć samych tak "ciemnych" szkieł . Po za tym na f2.8 głębia zbyt duża i sporo pomysłów po prostu skreślonych przez SZKŁO.
Jak masz jednego spacer-zooma 24-70 f2.8 to myślę, że on CI się przyda po wyjściu z kościoła, nawet w deszczu jest jaśniej niż w jakimkolwiek super jasnym kościele.
Więc myślę, że przydałoby CI się jakieś super jasne szkło do zadań specjalnych, albo w razie czego jakby jakaś żarówa wysiadła w kościele :).
Czyli coś pod f1.4 - f1.8. Czyli zamiast 70-200mm f2.8 moim zdaniem lepszy wybór będzie 85mm f1.8 + jakaś sigma 20mm f1.8 :) -> i jeszcze CI zostanie na 35mm f2.0 :) .
Chyba że uważasz , że 24 Ci styka na wide i potrzebujesz tylko coś dłużego no to 135 L 2.0 :)
Ja też się przymierzam do zakupu i postanowiłem, że biorę: 6D+
1. canon 20mm f2.8 -> może jakaś alternatywa? Odradzają mi sigmę 20mm f1.8, 28mm dla mnie za wąsko.
2. canon 35mm f2.0 -> jak coś dorobię to wymienię na 35mm f1.4L , bo to będzie moja podstawa w mieszkaniu
2a. może canon 50mm f1.4
3. canon 85mm f1.8
w przyszłości canon 135mm f2.0 L
28 to jest taki pośredniak między 24 i 35. Na jedynce będzie jeszcze razy 1.3 więc 35. Dobrze byłoby mieć coś szerszego, ale większość materiału na 28 spokojine zrobisz. Dużo moich znajomych tym obiektywem fotografuje i źle to nie wygląda.
Cytat:
Zamieszczone przez
checiu
28 to jest taki pośredniak między 24 i 35. Na jedynce będzie jeszcze razy 1.3 więc 35. Dobrze byłoby mieć coś szerszego, ale większość materiału na 28 spokojine zrobisz. Dużo moich znajomych tym obiektywem fotografuje i źle to nie wygląda.
właśnie to 28mm na 1dII bardzo mi odpowiada bo tak jakbym miał 35mm, stwierdziłem że jednak nie będę dokupował narazie szkieł tylko sprzedam 20d dołożę i chcę kupić 1ds mkII i wtedy na jednym body 28mm a na drugim 85mm i powinno być dobrze, a samyanga 8mm wymienię na zenitara 16mm.
Cytat:
Zamieszczone przez
jajo_antipo
Witam, zaczynam w tym roku pracę na ślubach i mam kilka pytań odnośnie sprzętu. Póki co posiadam to co w stopce, chociaż chcę jeszcze dokupić canona 50mm 1.4 i 70-200 ale ten drugi to do sportu mi potrzebny. Zdecydowałem się na prace na stałkach, potrzebne mi będzie drugie body, moje 20D tak średnio się nadaje jako drugie... chciałbym do czerwca kupić 1ds II, ale zobaczymy jak to wyjdzie. Powiedzcie mi jeżeli nie uda mi się kupić FF do tego czasu, czy C28 1.8 wystarczy mi jako standardowy/szerszy kąt do mojej jedynki? czy myśleć jeszcze o kupnie jakiegoś szerszego obiektywu?
Mam prawie ten sam zestaw co ty i mi aktualnie wystarcza 28mm i 85mm, szczególnie na weselach jak mam okazje je pstrykać i z obrazka i efektów jestem zadowolony.