a nie jest to kwestia firmware'u? canon wypuszczając 1.0.7 podmienił kolorystykę w sRaw'ach i wypuścił wtedy update dpp, może trzeba poczekać na update ACR'a?
Wersja do druku
Seria to zdjęcia seryjne? Czy wykonane w tych samych warunkach w krótkich odstępach czasu? Robisz w JPGach czy w RAWach?
Ja zawsze robiłem w RAWach, ale po przesiadce na 5II ponieważ nie bardzo miałem na czym oglądać nowe RAWy przestawiłem się na RAW+L. Zauważyłem że JPGi z 5 są niezłe. I nie wiem czy tak nie zostawię i jak JPG nie spodoba mi się to wywołam go jeszcze raz z RAWa
sleep - uprzedziłeś mnie :)
Wczoraj robiłem ślub w USC. 2 puszki na szyi: jedna to 40D z 17-40 i lampą, druga 5DmII z 35 f1.4.
5DmII miał problem na bocznych punktach np.w takich warunkach. Fakt, że Pani była ruchliwa (i ostatecznie zdjęcie do kosza), ale warunki były moim zdaniem naprawdę dobre.
Nie wspomnę już o ciemniejszej i wściekle żółtej sali ślubów. Normalnie żenada. 40D radził sobie z każdym ujęciem, w 5D wielu nie zrobiłem, bo AF nie był w stanie złapać ostrości. Momentami żałuję, że nie kupiłem 1Ds mII - używany był w podobnej cenie.
Po pierwsze to na dworze którego Króla byłeś (wybacz - nie mogłem się powstrzymać ;) )
Po drugie, to śmiem twierdzić, że przy czułości 6400 nie da się stwierdzić czy fotka jest trafiona w punkt czy nie - spada rozdzielczość, i punkty w płaszczyźnie ostrości są tak samo ostre jak te tuż obok, ale już poza nią...
Panowie, ogarnijcie się. Dwudziestolatek was poucza. Czy naprawdę potrzbujecie się dowartościować jakimś testem, który zrobiony był na zasadzie 9-17 i mamy na to 3 dni. Macie ją w rękach,m dopieszczacie je i poznajecie i właśnie z tego forum takie szaraczki jak jak chcą się czegoś dowiedzieć o tej puszce od was. Jak widać puszka nie jest idealna, ale chyba wasze narzekanie to bardziej polska przypadłość niż rzeczywistość bo jednak podprogowo przekazujecie wiadomość, że z dobrym szkłem te 21Mpix nie jest kulą u nogi, ale naprawdę użytecznym narzędziem. Czekam więc na jakieś wasze mniejsze testy na akademiach, ślubach, weselach, plenerach (to najbardziej :) ), które są dużo bardziej wymierne niż na biegu z optycznych.
pozdrawiam nie kryjąc zazdrosnego spojrzenie kierowanego na stopkę udzielających się w wątku
5dmark II uzywam od niedawna i uzywam z tamronem 28-75 mm f/2.8. Akurat jest sezon studniowkowy wiec glownie na tych uroczystosciach go testowalem. AF faktycznie demonem szybkosci nie jest ale prawde mowiac jak do tej pory nie spotkalem sie z aparatem ktory byl idealny. Mialem troche nietrafionych strzalow ale przypuszczam ze jaki bym nie mial sprzet takie rzeczy sie zdarzaja.
Puszki jeszcze nie ma w pełnej dostępności więc trzeba czasu na opinie z placu boju. Oczywiście te są najwiarygodniejsze.
Myślę ze po przesiadce ze starej 5 ludzie nie będą narzekać. Natomiast ci którzy przesiądą się z 40 będą mieli problem z AF. Przyzwyczajeni że wybierają miejsce ostrzenia naciskają spust do połowy i nic ich więcej nie obchodzi.
woyd
Robiąc następnym razem fotki spróbuj ostrzyć nie na oko tylko na miejsce bardziej kontrastowe np brzegi brwi lub brzegi oka. I powiedz czy ta strategia pomogła. O bocznych punktach raczej zapomnij w warunkach pospiechu
Max_im duzo masz racji w tym co piszesz, uzywam podobnej strategii :) i punktowego AF, wczeniej pracowalem na starej 5 wiec az takich problemow z AF nie zauwazam ... a moze juz sie przyzwyczailem i nauczylem sie z tym zyc :)
A ja cały czas mam nadzieje że niedostępność tego aparatu związana jest z prowadzonymi
pracami nad nim. I że pewnego pięknego poranka pojawi się na półkach sklepowych w wystarczających ilościach i z działającym poprawnie AF.
A nawiasem mówiąc, przez całe lata utrudniali życie niezależnym producentom szkieł że teraz ich własne się nie wyrabiają.