Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez dulak
Ty za kryterium przydatności przyjmujesz dynamikę, dla mnie jest to sprawa trzeciorządna. W moich oczach aparat dyskwalifikują niewierne barwy czy podbicie mikrokontrastu matrycy w RAWach. Nie każdy uprawia HDR, napiszę więcej, garstka uprawia HDR :)
Obawiam sie, ze nie rozumiesz. HDR nie ma z tym nic wspólnego. Mówimy o możliwościach matrycy. Barwy, kontrast to sprawy softwarowe, zupełnie w tej dyskusji nieistotne.
Cytat:
Zamieszczone przez dulak
Przewagą Canona jest właśnie niezależność. ...
Byłaby. Gdyby potrafili zrobić lepszą lub równie dobrą matrycę co konkurencja. Ale nie potrafią. A więc dla mnie jako klienta to wada.
Co do składaków, to zarówno Nikon jak i Pentax jak i Olek itd jeszcze troche pociągną :lol: Nie wydaje mi się aby świat foto został podzielony pomiędzy Canona i Sony jako producentów matryc.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez Bartosz
Pytam całkiem serio:
Naprawdę widzicie na niskich ISO (100-400) duże różnice pomiędzy matrycami FF? I nie tylko nowymi ale tymi starszymi.
I żeby było jasne nie mówię tu o możliwościach wyciągania cieni o ileś tam EV bo akurat w tym wypadku różnice na korzyść Sony widać wyraźnie, ale jak wspomniał dulak nie każdemu to potrzebne.
Ja niestety widzę :-(
Lubię i robię dużo BW i coś takiego bez obróbki nie wyciągnąłbym z mojego DS3
http://www.stevehuffphoto.com/wp-con...1/pic06_bw.jpg
Cytat:
Zamieszczone przez
Arkan
Wejdź proszę na dxo i zobacz zestawienie przy podstawowych wartościach ISO DRa dla Nikona D700 i D600 i Canona 6d, 5d2, 5d3 i DS3. Ciekawy wynik, prawda?
To ja bym jednak prosił o inny link. Inny test pomiaru rozpiętości tonalnej rejestrowanej przez różne matryce i co z tego wynika. DR jest dla mnie zbyt skomplikowanym parametrem do objęcia rozumem i przełożenia na praktyczne zastosowanie.
Pomiary DxOmark znamy wszyscy, metoda jest przez nich opisana - wszystko gra. Taka jest ta metoda.
Posiadacze D4 (żeby nie mieszać w różnych firmach ) nie widzą miażdżącej przewagi D600 nad swoimi puszkami i trochę się burzą na wyroki DxOmark.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
..DR jest dla mnie zbyt skomplikowanym parametrem do objęcia rozumem i przełożenia na praktyczne zastosowanie.
I masz nadzieje, że nowy link będzie łatwiejszy? :mrgreen: Sorry, ale nie mogłem sie powstrzymać. :lol:
Cytat:
Zamieszczone przez
Arkan
Faktycznie imponująca ilość szczegółów w cieniach i światłach.
Czy to zdjęcie jest "wyciągnięte" z jednego pliku RAW?
Mój stary canon nie dałby raczej rady..., choć ja zdjęć z takim zakresem EV nie robię.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bartosz
Faktycznie imponująca ilość szczegółów w cieniach i światłach.
Czy to zdjęcie jest "wyciągnięte" z jednego pliku RAW?
Mój stary canon nie dałby raczej rady..., choć ja zdjęć z takim zakresem EV nie robię.
Autor pisze, że nie było żadnego post procesingu."This picture was taken in matrix-mode. The lighting condition is exactly like reality without post processing."
Cytat:
Zamieszczone przez
Arkan
Autor pisze, że nie było żadnego post procesingu."This picture was taken in matrix-mode. The lighting condition is exactly like reality without post processing."
To w sumie przy użytym "matrix-mode" i tak oświetlonej scenie jeszcze większe wrażenie niż DR robi pomiar światła w d600... ;-)
Tak naprawdę to nie wiemy jakie tam było oświetlenie. Był tam ktoś przy powstawaniu tej fotki razem z Stevem??? Może kontrasty nie były takie duże jak nam się wydaje. Gdyby ta scena była sfotografowana również przez 6D to dopiero można by coś próbować porównywać. A tak to nie wiemy jak ta fota wyszła by na 6D.
Cytat:
Zamieszczone przez sando
...Był tam ktoś przy powstawaniu tej fotki razem z Stevem??? ...
O rany, dawno się tak nie uśmiałem :lol: No wiesz wybieraliśmy się ze szwagrem, ale jakoś ten, no tak wyszło, że no nie do końca, ale wiesz, znam jednego gościa co chyba był, ale nie wiem czy tam. :mrgreen:
Sando - wszystkie testy jakie są dostępne w necie wskazują na przewagę Nikona jeśli chodzi o DR (to co je różni to o ile EV). To jak Ci się wydaje, czy Canon 6d by tej scenie zarejestrował więcej, mniej czy tyle samo szczegółów w cieniach i światłach?
Cytat:
Zamieszczone przez
Arkan
Obawiam sie, ze nie rozumiesz. HDR nie ma z tym nic wspólnego. Mówimy o możliwościach matrycy. Barwy, kontrast to sprawy softwarowe, zupełnie w tej dyskusji nieistotne.
Twoje obawy są całkowicie bezpodstawne, to co piszę ściśle koreluje z Twoimi tezami. Właśnie wchodzimy w erę zachwytu nad wszelkiej maści HDRem, na żółtym forum zachwyt nad ciągnięciem z cieni sięgnął absurdu, a takie własnie możliwości HDR bez mapowania i kilku ujęć upatruje się w sonowskich matrycach przecież.
Niezrozumiałe dla mnie jest, że podejmujesz krytykę dynamiki a podważasz zasadność krytyki ingerencji w raw czy niewłaśwej interpretacji barw przez soft. Barwy i kontrast to wcale nie są kwestie pomijalne. Naturalnie, każdorazowo możemy osiągnąć zamierzony efekt w postprocesie, pytanie tylko jakim kosztem. W Canonie dostajesz czysty obraz z matrycy, w Nikonie odszumiony i wydaje się z podbitym mikrokontrastem na poziomie rawa już.
Gwoli przypomnienia test podsumowujący D700 na Optycznych:
"Analiza darków, czyli sygnału z matrycy, pokazała że Nikon odejmuje stały sygnał i to być może różny dla różnych partii obrazu. Jest to więc ingerencja w RAW-y, której Canon i do niedawna Olympus się wystrzegali, a Nikon nie miał skrupułów by robić to w niższych modelach. Jak widać nie miał ich i w wyższych... "
Zawzięcie krytykujesz matryce Canona nie zauważając wad tych drugich.
W Nikonie siedziałem 10 lat, zmiana systemu przed kilku laty na Canona była bardzo przemyślana, a przyczyną właśnie matryca. Po ukazaniu się D600 udałem się do sklepu w celu konfrontacji tegoż korpusu z 5DII. Nic się nie zmieniło, trawa wciąż napromieniowana jak po wybuchu atomowym, skóra może nie tak żółta ale wciąż ziemista, natomiast mikrokontrast na obrazku mnie całkowicie zniechęcił. Uważam, że sonowskim matrycom bardzo daleko jeszcze do tego co daje nam Canon.
Cytat:
Zamieszczone przez
Arkan
Nie wydaje mi się aby świat foto został podzielony pomiędzy Canona i Sony jako producentów matryc.
A mi się właśnie tak wydaje w kwestii matryc pełnoklatkowych.
W takich rozmowach zawsze mi przychodzi na myśl zdanie "Nikon zawsze miał lepsze aparaty a Canon zawsze robił lepsze zdjęcia" coś w tym jest ....