Odp: Monitory - porady, problemy itd. część II
Witam.
Co kupic do kalibracji NEC'a PA231W?
Pamietam, ze kiedys byly problemy z dostepem do odpowiedniego oprogramowania do kalibracji tego monitora. Poniewaz troche czasu minelo od kiedy kupilem ten monitor, postanowilem ze podpytam ekspertow czy cos sie zmienilo w tym temacie na lepsze. :)
Cytat:
Zamieszczone przez
redrash
Co kupic do kalibracji NEC'a PA231W?
Pamietam, ze kiedys byly problemy z dostepem do odpowiedniego oprogramowania do kalibracji tego monitora.
Czujnik X-Rite I1 Display Pro. Z oprogramowaniem są cały czas problemy. Oficjalnie nie ma kalibracji w tym modelu, stąd producent niczego oficjalnie nie oferuje. Nieoficjalnie można nabyć NEC Spectraview II w USA lub walczyć z oprogramowaniem do nadzorowania monitorów w przychodni, NEC GammaComp MD.
Dzieki za szybka odpowiedz.
Czyli rozumiem ze moja opcja to zakup X-Rite I1 Display Pro i oficjalnie moge tylko oprofilowac ten monitor?
Cytat:
Zamieszczone przez
redrash
Czyli rozumiem ze moja opcja to zakup X-Rite I1 Display Pro i oficjalnie moge tylko oprofilowac ten monitor?
Skalibrować programowo.
Do godz. 12:00 w poniedziałek obowiązują promocyjne ceny targowe na wybrane monitory NEC:
Przedstawiam Misia Uhadka - NEC EA244UHD to pierwszy monitor 4k we flotylli NEC Display Solution. Ten niepozorny skurczybyk to wbrew pozorom potężny oręż w zastosowaniach o krytycznym znaczeniu barwy - panel AH-IPS o przekątnej 23,5", rozdzielczości 3840x2160px i podświetleniu GBr LED sterowany jest elektroniką, której DNA wywodzi się z graficznej serii PA/SV/SVR - na pokładzie jest więc 14(16) 3DLUT z DUC zapewniający idealną tonalność i równomierność obrazu. Jak dotąd jedyny mankament tego monitora jaki zauważyłem to fakt, że moja stara 30tka stojąca obok stała się jakaś mydlana :(
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
Przedstawiam Misia Uhadka - NEC EA244UHD to pierwszy monitor 4k we flotylli NEC Display Solution. Ten niepozorny skurczybyk to wbrew pozorom potężny oręż w zastosowaniach o krytycznym znaczeniu barwy - panel AH-IPS o przekątnej 23,5", rozdzielczości 3840x2160px i podświetleniu GBr LED sterowany jest elektroniką, której DNA wywodzi się z graficznej serii PA/SV/SVR - na pokładzie jest więc 14(16) 3DLUT z DUC zapewniający idealną tonalność i równomierność obrazu. Jak dotąd jedyny mankament tego monitora jaki zauważyłem to fakt, że moja stara 30tka stojąca obok stała się jakaś mydlana :(
https://dl.dropboxusercontent.com/u/...4/MisUHDek.jpg
A czy Retina 15 2013 z dedykowana grafika "uciagnie" ten monitorek? Czy da sie przy monitorze 4K wlaczyc rozdzielczosc "pseudo" 1980X1200 z dublowaniem pixeli tak jak to jest na retinie?
BTW, jaki to rozmiar Wacoma tam na biurku masz? :)
Retina bez problemu uciągnie. Obecnie jeszcze nie ma opcji skalowania, chyba, ze masz deweloperskie konto Mac'a i dostęp do 10.9.3, w ktorym znacząco poprawiono obsługę 4K.
10.9.3 wyjdzie pewno niedlugo, a zanim 4K trafi pod strzechy to jeszcze troche minie:) Ceny sa zaporowe i "choroby wieku dzieciego"
Retina jak widać na powyższym obrazku ciągnie, natomiast czekam na update 10.9.3 gdzie 4k będzie obsługiwana "Retinowo".