Niesamowicie wysmakowane poczucie humoru... no podziw :|
...
Wersja do druku
Niesamowicie wysmakowane poczucie humoru... no podziw :|
...
No widzisz , ty dotację dostałaś a ja prawdopodobnie przez to nie, dzisiaj się dowiadywałam, odjęli mi za działania organizacyjne-wiadomo. Mogę sobie pisać odwołania, ale i tak pewnie rozparcelują kasę do końca roku i będę mogła się ugryźć w g;/
Pozdrawiam wszystkich.
A.
Radzę zaczynać działalność nie od pierwszego tylko od 2. danego miesiąca. Zyskujemy wtedy jeden miesiąc mniejszego ZUSu.
wymarzonyzawod, ale gdzie jest napisane, że dostałam? Właściwie to pisałam, że nie dostałam... ileś stron wcześniej...
może rozwiń tę myśl, bo przecież składkę się proporcjonalnie co do dni liczy, pomijając składkę zdrowotną, bo ona jest stała niezależnie od tego, w którym dniu miesiąca się zacznie...
czyli jak zaczniesz 2. danego miesiąca to zapłacisz mniej o 1/30 składki na społeczne i wypadkowe i ew. FP.
Czyli krótko mówiąc będą to grosze.
grosze???! Może i tak ale w sumie ponad 2 paczki piechotą nie chodzi, i szkoda oddać złodziejom. Co do ZUSu, możesz rozpocząć i 30 danego miesiąca a i tak zdrowotne zapłacisz za cały miesiąc :(
jak dla mnie - GROSZE. tyle, że ja opłacam niższe składki :) ale warunki na niższe składki są przeważnie takie same jak na uzyskanie dotacji.
@diplo - zauważ, że magart napisał, że zyskuje miesiąc niższego ZUSu... tyle, że nie zauważył, że ten ZUS będzie niższy o kilka-kilkanaście złotych.
idąc dalej Twoim tropem ("szkoda oddać złodziejom") pytam - po co otwierać działalność? dochodówka idzie na złodziei, to samo tyczy się VATu, a ZUS to już w ogóle kradzież w biały dzień... wniosek - zasilajmy szarą strefę! tylko chyba wtedy nie dostaniemy dotacji, ale ona też pewnie od złodziei, tak?
Wiesz co uważam, że ZUS do najbardziej uczciwych i potrzebnych firm nie należy. Podatek VAT póki co 22% a lada moment 23% też za niski nie jest, bo podobnoż w innych krajach jest on niższy - czyli da się?
ZUS - istniej czy też raczej nie !!??
A u nas wiadomo jak jest, ale skoro Tobie sie podoba to chwała Ci Panie - pozazdrościć tylko.
nigdzie nie napisałem, że mi się to podoba... ale uważam, że skoro już ktoś dostaje dotacje, to z biznes będzie prowadził zgodnie z obowiązującym prawem...
idziesz później na spotkanie z klientem, a on Ci mówi, że ten drugi fotograf ma taniej, bo w sumie faktury nie wystawia, albo wystawi na 100 złotych a nie na 1600, a reszta pod stołem :/