Więc może to problemy z kontrolą jakości ?
Wersja do druku
1) Porownujesz puszki z roznych polek, jedna jest od drugiej prawie 3 razy drozsza...
2) Nie wiem, jak Ty ogladasz rezultaty? Spojrz na SNR 18% od ISO 800. Spojrz na Dynamic Range od ISO 800. Spojrz na Tonal Range od ISO 800. I na Color Sensitivity.
No i nie zapominaj co mierza te testy, a czego nie ;-)
ja mam natomiast inny problem. Zdjecie z pelnego rawa wychodza innaczej kolorystycznie niz sraw1 i sraw2 kiedy uzywam acr 5.2 (wszytsko mam na defaultach tylko profil na camera portret). Zdjecie robione zaraz po sobie a WB na swiatlo zarowe. Ekspozycja (iso 3200 na stale) w trybie A, ale ta sama jak widac. Czy moglby ktos to sprawdzic u siebie czy ma tak samo??.. Dodam tylko ze w zoombrowserze jak mam rawy na odgladzie to wszystko wyglada tak samo. Podejrzewam problemy z ACR
To chyba wina świetlówek, ,Vanmurder dzisiaj o podobnych zafarbach pisał: http://canon-board.info/showthread.php?t=43417
Co do swietlowek to problem vanmurdera jest mi dobrze znany i juz nawet nie zwracam na niego uwagi - przyzwyczailem sie. Schodze z czasami ponizej 1/50 (jak mozna) i tak problem nie wystepuje. w moim tescie sa swaitelka halogenowe. Problem zauwazylem wczesniej jak pokazywalem w tym watku roznice w jakosci (ca glownie) na 50L. Tam zrzucilem na bledy w wb (bylo na auto) powtorzylo sie znowu wiec pisze. Dodam ponownie ze na podgladzie w ZB niewywolanych rawow (zreszta na lcd aparatu tez) zdjecia sie nie roznia. Podejrzewam wlasnie ACR dlatego prosze o sprawdzenie u siebie i podzielenie sie doswiadczeniem.
halogeny dają niestabilne światło
powtórz test w dzień
Witam
Moje spostrzeżenia do nowej piątki.
Porównanie mam do 40D - krótko, nie ma co porównywać inna klasa sprzętu, ale na duży plus w 40 to oczywiście AF. Boczne w nowej 5 w trudnych warunkach (czyt. ciemności, (jak opisać ciemność, hmm powiedzmy 20% światła w skali 100%) nie dają rady.
Martwi mnie inna sprawa - przy wykonaniu serii zdjęć (około 10) - zauważyłem że 50% ma inną kolorystykę - balans bieli się zapomniał?
Pozdrawiam
edit: aha iso do 6400 użyteczne, powiedzmy bez szumowo do 1250.
Pozdro
trampek mam jeszcze capture one próbny działający przez pare dni ;)
jak podrzucisz RAWy to mogę sprawdzić jak to wyjdzie na przy tej samej temp na C1