Odp: Sigma 35mm f/1.4 DG HSM
Padnięty AF w 6d? U mnie sigma trafia z mk2 jak i 6d bez kalibracji i pierwsza z brzegu bo tylko jedną sztukę mieli sklepie, albo wybierz tę najlepszą i odeślij do kalibracji albo coś nię tak z Twym 6d.
Masz pecha lub sklep ma same walnięte szkła których nikt w innych sklepach niechciał kupić.
A najlepiej kup L-kę tam każda trafia nawet z zenitem.
Cytat:
Zamieszczone przez
gnom
Witam
TAKA SYTUACJA !
Sprawdzano w FOTOPLUS (Kraków) 5-sztuk S1,4 na 6D, KAŻDA z nich miała (większy lub mniejszy) problem FF/BF, nawet po mikro regulacji jakieś pierdoły wychodziły: np po regulacji, ostrzyły z bliskiej odległości w punkt, a z ok. 2m łapał przód lub tył, niebyło sposobu tego ustawić â martwi mnie taka kolejność proszę ja Was rzeczy â brać i słać od razu do kalibracji ??? co to ma być?
Kolejne 5 sztuk mam obejrzeć w czwartek
hemoglobina? mistyfikacja?
A co ciekawsze facet zza lady twierdzi że takie numery z tymi szkłami już były -osobiście stawiam na zanieczyszczone krakowskie powietrze ...
Cytat:
Zamieszczone przez
gnom
osobiście stawiam na zanieczyszczone krakowskie powietrze ...
No to nie ma wyjścia, musisz czekać na halny...
Cytat:
Zamieszczone przez
gnom
A co ciekawsze facet zza lady twierdzi że takie numery z tymi szkłami już były -osobiście stawiam na zanieczyszczone krakowskie powietrze ...
i tak kupisz docka, nawet jak w sklepie będzie wyglądało dobrze to i tak trzeba będzie skorygować - to już nie jest wydatek przy takim obiektywie
I dalej żyjmy nadzieją, że oto w cudowny sposób Sigma sprawi, że Af w nowej 24A będzie lepszy od 35, a nawet od systemówki.
Mam ten obiektyw od stycznia 2013 r. czyli ponad dwa lata, zakupiony w Krakowie przez internet za 3590 zł.
Pamiętam że było ich wtedy w Polsce bardzo mało i ogólnie ciężko było z dostępnością... kto kupował w tamtym czasie ten wie o czym piszę :) Kupiłem pierwsza lepszą sztukę bez sprawdzania w realu...
Po rozpakowaniu podpiąłem do 5D Mark II, wszystko grało i gra do dziś! Żadnych problemów z BF czy FF, nic mi nie stuka, nie trzeszczy, nic się nie poluzowało, nigdy nie kalibrowałem... itd.
Po ponad dwóch latach użytkowania mogę z czystym sumieniem powiedzieć że jest to świetny optycznie i jakościowo obiektyw, warty swojej ceny!
Cytat:
Zamieszczone przez
happytommy
Mam ten obiektyw od stycznia 2013 r. czyli ponad dwa lata, zakupiony w Krakowie przez internet za 3590 zł.
Pamiętam że było ich wtedy w Polsce bardzo mało i ogólnie ciężko było z dostępnością... kto kupował w tamtym czasie ten wie o czym piszę :) Kupiłem pierwsza lepszą sztukę bez sprawdzania w realu...
Po rozpakowaniu podpiąłem do 5D Mark II, wszystko grało i gra do dziś! Żadnych problemów z BF czy FF, nic mi nie stuka, nie trzeszczy, nic się nie poluzowało, nigdy nie kalibrowałem... itd.
Po ponad dwóch latach użytkowania mogę z czystym sumieniem powiedzieć że jest to świetny optycznie i jakościowo obiektyw, warty swojej ceny!
To tak jak ja. Dlatego chyba trzeba będzie się spiąć i kupić*nową sigmę zaraz po premierze 8-)
Cytat:
Zamieszczone przez
happytommy
Mogę potwierdzić.
Ja co prawda swoją Sigmę 35/1.4 Art kupiłem w marcu 2013r, ale od samego początku jest intensywnie użytkowana na zdjęciach ślubnych i mimo iż widać ślady użytkowania (małe obtarcia tu i tam), to z całą pewnością stwierdzam że obiektyw przeszedł test wytrzymałości.
Nic w nim nie trzeszczy, nie lata, nic nie odpada.
Mechanicznie bez zarzutu, a naprawdę często mam go podpiętego na reportażach.
Wykonanie jak w eLkach.
Temat trwałości Sigm z serii Art można określić jednoznacznie: są wspaniale wykonane i dosłownie pancerne :)
Zapomniałem Wam napisać: pisałem wczesniej, ze szkło przekląłem, prawie leciało przez balkon. Miałem usb docka ale po kilku godz regulacji szlag mnie trafił... Tyle kasy a ja mam sie w mechanika precyzyjnego bawić? Poszło z puszka do serwisu, wróciło za tydzień i nareszcie cieszę sie dobrym i sprawnym obiektywem. Także jak macie problemy z AF to nic tylko wysyłać z body i niech stroją.