Szlag mnie trafi.
Tryb Develop, na dolnym pasku wyświetlają się zdjęcia. Nie mogę zmieniać ich kolejności, do tej pory zwyczajnie przeciągałem je myszką między sobą. Teraz gdy "chwytam" miniaturke pojawia się przekreślone kółko. Jak to naprawić?
Wersja do druku
Szlag mnie trafi.
Tryb Develop, na dolnym pasku wyświetlają się zdjęcia. Nie mogę zmieniać ich kolejności, do tej pory zwyczajnie przeciągałem je myszką między sobą. Teraz gdy "chwytam" miniaturke pojawia się przekreślone kółko. Jak to naprawić?
Wyłącz i włącz Lr... ;-)
Edyta mowi, że to nie żart. Też tak miałem i parę innych bug'ów też od czasu do czasu i zazwyczaj pomagało (na 3 i 5)
...aha i jeszcze z raz dopiero restart kompa pomógł...
ta przypadłość mi się notorycznie przytrafia, dużo robię własnych kolekcji i często dorzucam do nich po kilkadziesiąt zdjęć, które przestawiam wg własnego porządku i zawsze po kilkunastu przesunięciach wywala poniższy komunikat (Cannot reorder photos), trzeba restartować LRa. Przypadłość mam w każdej wersji od 4.x po aktualną 5.6
https://drive.google.com/file/d/0B0v...ew?usp=sharing
1. Jak ustawić cropa aby domyślnie wyskakiwało 5x7?
2. Czy ktoś podpowie jak z pliku jpg z exifem odzyskać preset?
Mam zagwozdke z LR5 - na LR4 wszystko bylo OK, ale od kiedy przesialdlem sie na "5" jotpegi wyeksportowane z RAW-a maja inna kolorystyke niz podglad RAW-a w Ligthtroomie. Kolory sa wyraznie mniej nasycone i lekko zimniejsze. Ktos mial podobny problem? Irytuje mnie to dosc mocno, bo musze obrabiac pliki "z zapasem" na straty kolorystyki przy eksporcie, a to dosc trudne "na oko". Pewnie rozwiazanie jest banalne, ale probowalem juz roznych wariantow i nic nie pomaga.
Witam
Pytanie może banalne, ale nie znalazłem na nie odpowiedzi.
Edytuję kilkanaście zdjęć na raz za pomocą Presetów, czy Sync Settings. Jak szybko cofnąć edycję tych wszystkich zdjęć o jeden krok ? Nie mówmy o funkcji Reset, bo zdjęcia były już jakoś wcześniej edytowane i nie chcę wracać do punktu wyjścia.
Przy eksporcie wyskakuje "not enough memory". Obchodziłem to restartując LR, ale trzech ostatnich zdjęć w ten sposób już się nie da.
Gdzieś, coś wyczytałem że Vista ma wplyw na wielkość obszaru roboczego dla danego programu, dobrze kombinuje? Zmiana Visty na 7 pomoże?
I pytanie pomocnicze, czy plik .xmp da się odpalić w photoshopie? Czyli prześlę RAW i xmp i ktoś sobie odpali i wyeksportuje te zdjęcia których ja nie mogę. Nie mam PSa żeby to sprawdzić..
32b; 4GB. Ale to nie kwestia ramu, z tego co się orientowałem(zresztą podgląd w menadżerze podczas eksportu rownież to wykluczył). Myślę też nad SSD(nie wiem czy pójdzie na Vaio) szybszy dostęp do plików może usprawnić dzialąnie lightroomowego cashu (to moje gdybanie).