Odp: Sigma 35mm f/1.4 DG HSM
Całe szczęście nie wszyscy muszą to robić, kwestia egzemplarza, moja sigma z mk2 oraz 6d śmiga ok. jedynie do czego mogę się czepiać to na bocznych pod słońce (kiedy refleks oślepia punkty) z mk2 niechcialo ustawić, w 6d AF jest na tyle wspaniałomyślny, że ustawia jak i co chce, potwierdzając głupoty. Ale daleki jestem do wymiany na 35/2 to jakby rzec inna liga.
No ja kupiłem miesięcznego C35/2 IS za... 1650,-
To chyba dobra cena. Do S35/1.4 nie wrócę.
Wytalkowane z GT-I9100
Dla mnie 35/2 nawet z is to już nie ta bajka, od kiedy mam 35L to chyba na palcach jednej ręki mogę policzyć zdjęcia które zrobiłem na f/2 i powyżej. Przeważnie robię na 1,4 1,6. Nie wiem też po co is w 35, dla mnie is to jest przydatny powyżej 100mm. No ale każdemu wg potrzeb i każdemu inaczej może pasować.
Jak jest z trwałością tej sigmy w trochę dłuższym okresie czasu lub intensywnym używaniu? jakieś doświadczenia z intensywnie lub po prostu dłużej używanymi egzemplarzami? prosiłbym o osobiste doświadczenia jeśli to możliwe - zastanawiam się nad zakupem.
Moja przeżyła małą naprawę - poszło szybko i bez bólu (coś tam było z pierścieniami). A poz tym to błogi spokój i banan na twarzy jak oglądam zdjęcia nią wykonane.
Dzwoniłem dziś do jednego magika u mnie w mieście co naprawia aparaty. Mówił mi że jak mi w sigmie skalibrują to szkło z puszką to obiektywy canona mogą gorzej działać... z drugiej strony powiedział też że obiektyw nie ma żadnego firmware'u który można zaktualizować - więc nie wiem czy można mu wierzyć...
Cytat:
Zamieszczone przez
shady
Dzwoniłem dziś do jednego magika u mnie w mieście co naprawia aparaty. Mówił mi że jak mi w sigmie skalibrują to szkło z puszką to obiektywy canona mogą gorzej działać... z drugiej strony powiedział też że obiektyw nie ma żadnego firmware'u który można zaktualizować - więc nie wiem czy można mu wierzyć...
Magik, to on moze jest ale nie od nowoczesnych obiektywow. Po skalibrowaniu, wszystkie inne obiektywy beda dzialac tak jak dzialaly a FW mozna a nawet powinno sie wgrac nowy. Polecam USB Dock.
Cytat:
Zamieszczone przez
shady
to dziwne bo ten akurat ma firmware który można zaktualizować, a cóż widocznie jaka magia taka wiedza.
Może warto się rozejrzeć za innym szamanem? Nawet 50 EX już kalibrowali poprzez manipulacje w obiektywie, a nie w body.
Witam
TAKA SYTUACJA !
Sprawdzano w FOTOPLUS (Kraków) 5-sztuk S1,4 na 6D, KAŻDA z nich miała (większy lub mniejszy) problem FF/BF, nawet po mikro regulacji jakieś pierdoły wychodziły: np po regulacji, ostrzyły z bliskiej odległości w punkt, a z ok. 2m łapał przód lub tył, niebyło sposobu tego ustawić â martwi mnie taka kolejność proszę ja Was rzeczy â brać i słać od razu do kalibracji ??? co to ma być?
Kolejne 5 sztuk mam obejrzeć w czwartek