Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Co do tego, że 6D i 5D3 są za drogie... Wszystko jest warte tyle, ile klient jest gotów za to zapłacić. Gdyby poziom sprzedaży nie zadowalał canona lub nikon proponowałby znacznie niższe ceny za to samo moglibyśmy liczyć na jakąś obniżkę cen lub choćby chwilową promocję. Poziom sprzedaży najwyraźniej producentom odpowiada, na wojnę cenową nie ma co liczyć, więc dajmy spokój marzeniom o "taniości" w fotografii. Sprzęt foto jest drogi i to nie tylko z punktu widzenia mocy nabywczej Polaków.
Nęcił mnie kilka razy powrót do nikona. Jednak co tak naprawdę bym zyskał? Lubię moje eLki, lubię canonowską obsługę. Wiem co sam potrafię, znam swój sprzęt i rzadko się ze sobą nie zgadzamy :) .
Blog Ron Martinsen'a Ron Martinsen's Photography Blog: COMPARISON: Canon 6D vs 5D Mark III and Nikon D600
Sama galeria z 6D Ron Martinsen Photography | 6D
Jeszcze gdzieś miałem jedną galerię z modelką w śnieżnej scenerii tylko nie potrafię sobie teraz przypomnieć :(
Cytat:
Zamieszczone przez
waka
Jezeli robisz glownie na ISO 1600/3200 wzwyz to C jest lepszy,ale wydaje mi sie ze podstawowe czulosci to PONIZEJ tych wartosci,gdzie N znacznie lepiej daje rade MZ nieprzypadkowo. W dodatku szczegol z N.jest lepszy rownież na wysokich ISO.
Pozdrawiam;)
Cytat:
Zamieszczone przez
waka
Ponad 2 EV różnicy przy ISO 100 to już nie jest szczegół, który można pominąć. W erze cyfry aparat jest tak dobry jak matryca którą ma wbudowaną. Można dać lepszy AF, większy wizjer, lepszy soft do odszumiania itd. Ale jak dynamika jest nie za bardzo, to umarł w butach. Nic z tym nie zrobisz.
DxOMark - Compare cameras side by side Kliknać "Measurments" i "Dynamic range"
zmieniłem w teście na 5d mkiii i oto 6d ma lepsze DR i overala :shock:
Porównywałem RAWy z 5D3 i 6D - 6D jest wyraźnie lepszy. Zajmowałem się tymi plikami, które udostępnia dpreview przy fotach tej scenki studyjnej. Mnie akurat inteteresują wysokie ISO, bo lubię focić przy światłach ulicznych. W trudnym repo [np. 11 listopada] - dobre hi-iso to pan bóg.
Cytat:
Zamieszczone przez
Arkan
Ponad 2 EV różnicy przy ISO 100 to już nie jest szczegół, który można pominąć. W erze cyfry aparat jest tak dobry jak matryca którą ma wbudowaną. Można dać lepszy AF, większy wizjer, lepszy soft do odszumiania itd. Ale jak dynamika jest nie za bardzo, to umarł w butach. Nic z tym nie zrobisz.
DxOMark - Compare cameras side by side Kliknać "Measurments" i "Dynamic range"
omg! jak Nikon nauczył się robić takie matryce? zawsze mieli gorsze niż Canona. przecież to pewnie lepiej wychodzi w testach niż 1DX. jeśli to dobry test i te wartości mają znaczenie w użytkowaniu, to odpowiedź na pytanie "Canon czy Nikon - który lepszy?" jest prosta.
Cytat:
Zamieszczone przez
airhead
omg! jak Nikon nauczył się robić takie matryce?...
Nie nauczył się. Kupił od Sony. Chipworks: Nikon D600 sensor made by Sony | Nikon Rumors
Podobnie jak Pentax. I z tego co wiem Olympus podpisał też umowę. Nie wróży to najlepiej C.
Nie jestem żadnym "Canonowym fanboyem" ale oprócz wyciągania z cieni 4 czy 5 ev to gdzie tak naprawdę widać tę miażdżącą przewagę Nikona/Sony nad Canonem?
Nie każdy tak robi zdjęcia i nie każdy czyta namiętnie DXOmark, a ze "zwykłych" fotek takiej ogromnej różnicy (o ile w ogóle) nie sposób wychwycić.
Czytając tę stronę można dojść do wniosku, że aparatami takimi jak np. 5d mk I czy 1ds II to w ogóle nie da się portretu czy krajobrazu zrobić ze względu na tragiczny DR czy fatalną głębię koloru...
Cytat:
Zamieszczone przez
jeju
Zgadzam się z airhead, sprzęt Canona nie powinien tyle kosztować. Ustępuje w bardzo istotnych elementach konkurencji, a firma korzysta z tego, że ma klientów na body z powodów innych niż jakość swoich "puszek".
Też uważam, że LEXUS jest za drogi. Równie wygodnie tyłek można przewieźć FIATem...