Z 60D jakoś nie ma poblemów, choć wykonanie jest gorsze niż 50D. Tu akurat sprawdza się truizm,że liczy się wnętrze ;)
Wersja do druku
Z 60D jakoś nie ma poblemów, choć wykonanie jest gorsze niż 50D. Tu akurat sprawdza się truizm,że liczy się wnętrze ;)
Ok matryca z 5DII + AF z 7D (wraz z shutter lagiem!), ale za to:
- jeden slot kart (może nawet tylko SD)
- plastikowy korpus
- obracany i dotykowy ekran
- brak tylnego kółka -> ustawienia na wyświetlaczu aka. ergonomiczny koszmar
- 3fpsy
- wizjer tylko x0.9 no maks x0.95
Dadzą cenę ~1500-1800USD (u nas 5999-6999zł :P) i tak pójdzie jak ciepłe bułeczki.
Jak dla mnie wolę zostać z 5DII. Najważniejsza rzecz jaką mogą zrobić aby obrzydzić ten korpus każdemu z segmentu semi-pro i pro (jako korpus do pracy) to dać dotykowy ekran na którym będzie się wszystko ustawiać, usunąć tylne kółko i wpakować w plastik.
A jak na mój gust powinni po prostu z deczka odświeżyć 5DII nazwać 5DIIn. Matrycę by zostawili - bo to solidna część tej puchy, ewentualnie rozszerzyli ISO natywne do 12800 (H2 do 51200) pod warunkiem, że obrazek na tym nie straci, dołożyć AF z 7D, procesor zmienić na Digic 5 lub 2x Digic 4, podnieść cenę o jakiś 1000PLN w naszych warunkach.
Sądzę, ze sprzedawałby się jak świerze bułeczki :)
Co do 7DII to naprawdę nie wiem, co mogliby zmienić. Kwestia czy 7DII będzie naturalnym następcą 7D czy jakąś fanaberią ultramegapikselową. Wątpię, żeby wcisneli AF z 1DX/5DIII bo nie do końca widzę w tym sens, prędzej dołożyliby z 12 kolejnych punktów i wyszedłby 31-punktowy AF, zmienią procek. Pytanie co z matrycą... i ceną...
Oczywiście to tylko takie wybryki mej niezdrowej wyobraźni ;)
Nie mogą aż tak zbliżyć 5DII do 5DIII bo ludzie będą mieli za dużo dylematów, czy opłaca się dopłacić do 5DIII (które i tak już po części występują, a co dopiero gdyby ulepszyli 5DII tak jak napisałeś) to jest zupełnie nierealne.
Jak wejdzie nowy FF to albo z ogromną matrycą (to podobno też ale później), albo coś podobnego do tego co napisałem. A 5DII będą nadal produkować i sprzedawać (zapewne w mniejszej ilości) i będzie entry FF mega plastik ale najtańszy z trójcy. potem o 30% droższy ale w porządnym pudle, nadal dobry lecz z lekko prehistorycznym AFem 5DII no i ponad 2x droższy od tego pierwszego i 70% droższy od tego drugiego - pro 5DIII. No i na szczycie body idealne, drogi flagship 1DX. Każdy wybierze co mu odpowiada i na go stać.
7DII? return of the APS-H :D
Ja bym to w ogóle widział tak:
M1 - czyli to c amatorzy kochają najbardziej. Lepiej niż kompakt ale szpan jak lustro.
xxxxD - DSLR entry level jak kiedyś xxxD tak 2-3,5k pln za body z rożnymi kitami startując od 18-55
xxxD - poziom wyżej aparat na poziomie obecnego 60D 4,5-5,5k za body z różnymi kitami
70D - zajmuje półkę 7D ok 5k za samo body
7DII - szybkostrzelny APS-H ok 7k za samo body
6D - plastikowy entry level FF 5k za samo body
5DII - dziadek nadal w formie 6,5k za samo body
5DIII - pro FF 11-11,5k za samo body
3D - megapixel moster FF ok 12k za samo body
1DX - super pro idealne body bez kompromisów 24k za body
Wyluzuj. Nie będzie już APS-H, ile razy jeszcze można to poruszać :-)
Wg CR to będzie 6D...
FF,
bez kukułki (no przydałaby się, chociażby do wyzwalania systemówek),
22 mp,
4,5 fps
AF z 7D,
bez gibanego ekranu...
z nowym gripem i baterią....
Oj, jak bez kukułki, to niedobrze, nic tak nie obrzydza puszki nastojaszczemu profiesjonałowi jak kukułka :mrgreen: