Niektórzy tak lubią właśnie... :-D
Większa waga pomaga w stabilizacji z ręki, ale uwierz, idzie focić przez parę godzin i jakoś nie czuję zmęczenia rąk.
Wersja do druku
dla mnie 24-70 zdecydowanie za ciezki klocek i wlosowata GO - dlatego celuje w 24-105...
Tak sie ostatnio zastanawialem jaki obiektyw ewentualnie moglby sie mi przydac (z dylematow jakie ostatnio przezywam to: zapiac 50L czy 85usm? ). Sadze ze takie cos jak 50-100mm/F2 byloby fajnym szklem. IS nie musi byc, byle ostre od F2 .. dalej moze byc mydlo ;) Konstrukcyjnie jest szansa na takie cos(marketingowo nie sadze)? Nawet nie musi być zoom, moze być tylko 50mm i 100mm (jako ekstra moze być 80mm). To byloby drugie z wymarzonych szkiel (24-50/1.8-2 lub 35-70/1.8-2).
Pozdr
nie rozumiem Cię ...Cytat:
zapiac 50L czy 85usm? ). Sadze ze takie cos jak 50-100mm/F2 byloby fajnym szklem.
sugerujesz że mając dodatkowe szkło 50-100 powyższy dylemat nie miałby miejsca? zwłaszcza że chwilę później piszesz
Cytat:
Nawet nie musi być zoom, moze być tylko 50mm i 100mm
Nie bardzo rozumiem co tu nie rozumiec. 2 jasne stałki zastąpić jednym tak samo jasnym zoomem. Wiem ze 50 jest 1.2 ale zwykle przymykam do 1.8 wiec wchodzi juz w zakres proponowanego zooma. Nie musialbym mieszac i zmieniac. Fakt moze 100mm to jednak za dlugo w przypadku "zooma 2 pozycyjnego" ale w normalnym zoomie gorna granica 100mm bylaby calkiem użyteczna do moich zastosowań. Oczywiscie WATPIE aby takie szklo kiedykolwiek powstalo (tak jak 24-50/2 i 35-70/2) ze wzgledow pewno czesciowo technicznych a czesciowo finansowo/marketingowych (maly target).
Pozdrawiam