Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez jac+
... Jak dla mnie bełkot. ....
A co mają napisać? Jedyne co dobrego można powiedzieć o tej puszce to poziom szumów. Cała reszta do poprawy. Jedyne szczęście firmy Canon to to, że Nikon dał ciała z syfem na matrycy D600, bo by ich z tym 6d pozamiatali i tyle :-( Zrobić body z podstawowym AFem, bez 100% wizjera i matrycą o dynamice gorszej o 15% (przy iso 100) od matryc montowanych w Nikonie i Pentaxie? Mistrzostwo świata (trzeba naprawdę kochać obecnie Canona, żeby być landszafciarzem i nie zmienić stajni). Mogą zrobić milion testów i nic tego nie zmieni - ta puszka nie ma sensu i tyle. 5d3 ze swoim AFem to inna historia. Olewa dynamikę dolnych zakresów dając w zamian świetny sprzęt do low light przy wysokich ISO (ślub, repo, sport itd)
Cytat:
Zamieszczone przez
Arkan
A co mają napisać? Jedyne co dobrego można powiedzieć o tej puszce to poziom szumów. Cała reszta do poprawy. Jedyne szczęście firmy Canon to to, że Nikon dał ciała z syfem na matrycy D600, bo by ich z tym 6d pozamiatali i tyle :-( Zrobić body z podstawowym AFem, bez 100% wizjera i matrycą o dynamice gorszej o 15% (przy iso 100) od matryc montowanych w Nikonie i Pentaxie? Mistrzostwo świata (trzeba naprawdę kochać obecnie Canona, żeby być landszafciarzem i nie zmienić stajni). Mogą zrobić milion testów i nic tego nie zmieni - ta puszka nie ma sensu i tyle. 5d3 ze swoim AFem to inna historia. Olewa dynamikę dolnych zakresów dając w zamian świetny sprzęt do low light przy wysokich ISO (ślub, repo, sport itd)
Zgadza sie, gdyby nie syf na matrycy juz dzisiaj zamawialbym d600, zwlaszcza ze obecnie jest 1k tanszy od 6d, wlasciwie to nowy d600 kosztuje tyle ile dostalem za uzywanego 5d2. Zmiana szklarni to nie problem. Zwlaszcza ze dla landszafciarza wybor szkiel jest w N sensowniejszy.
To co mi się udało zebrać na temat tego apratu (bazowałem bardziej na video)
Zdjęcia w RAW to podstawa, odszumianie w body jest zbyt agresywne przez co traci się detale Canon 6D Review - YouTube
Autofocus jak to u Canona bywa, w ruchu nie do przyjęcia. Canon 6D vs Nikon D600 - 'Super Middleweight' championship - YouTube
Niski zakres dynamiki jak napisał Arkan. Wolałbym nie mieć WiFi oraz GPS w zamian za 2 EV na plus. DxOMark - DxOMark by DxO Labs
Akceptowalne ISO, porównywalne do 5D MArk III, czasem nieznacznie lepiej Canon 6D Vs. 5D Mark III Hands On Review - YouTube
Pomimo tych wad, postanowiłem kupić ten aprat z uwagi na bardzo kosztowną przesiadkę na system NIKONA (potrzebuje lampę(y) i obiektywy, a to spory wydatek jak ma być dobrze).
Cytat:
Zamieszczone przez
Arkan
dobrze powiedziane tyle stron, tyle kliknięć a konkretu brak - może rzeczywiście korpus nie daje żadnych argumentów testerowi, af wielu ludzi nie ruszy robią gorszym ale brak 100% wizjera i ta matryca - firma drepcze w miejscu i próbuje zaklinać rzeczywistość a rzeczywistość odjechała ekspresem i oddala się coraz dalej i dalej.
Lata mijają, a mentalność się nie zmienia. Ślinicie się do najtańszej w tej klasie wersji w ofercie firmy, a marudzicie, że nie dorównuje najdroższej. Gdyby Nikon czegoś tam nie schrzanił, to... To kupcie to 5d3 i nie narzekajcie, że Polo jest do niczego, bo nie dorównuje Pasatowi komfortem i ładownością. Że co, że cena inna? No właśnie...
Cytat:
Zamieszczone przez
mc_iek
Lata mijają, a mentalność się nie zmienia. Ślinicie się do najtańszej w tej klasie wersji w ofercie firmy, a marudzicie, że nie dorównuje najdroższej. Gdyby Nikon czegoś tam nie schrzanił, to... To kupcie to 5d3 i nie narzekajcie, że Polo jest do niczego, bo nie dorównuje Pasatowi komfortem i ładownością. Że co, że cena inna? No właśnie...
no proszę Cię, ceny aparatów i tak poszły w górę i są koszmarnie wysokie. ani 6D ani 5D3 nie są warte swojej ceny po prostu.
No niestety, nasze narzekania na cenę FF to nasze małe, prywatne problemy i dopóki sprzedaż danego modeli satysfakcjonuje Producenta/Głównych Dystrybutorów - nie zmieni się. To jest już tak zaprojektowane i już. A może właśnie to powrót do jakiejś równowagi? Często się słyszy, że ktoś z telefonu chce się przesiąść na aparat fotograficzny, tylko co kupić? No teraz to już nic gorszego, tylko lustrzankę. A po co ci ta lustrzanka? No bo teraz się kupuje lustrzanki. Podstawowe modele cropowe stały się tańsze od wielu zaawansowanych kompaktów, więc dostępniejsze "dla mas". No to dlaczego nie kupić czegoś, co samo z siebie wygląda jak profi, a i człowiek tak się zaraz czuje :)? A że zdjęcia, o dziwo, na zielonym polu gorsze? Ech, większość nie zauważy, bo ten aparat robi przecież piękne zdjęcia - musi, bo to lustrzanka w końcu. Czy FF jest za drogie? Z punktu widzenia kupującego prawie zawsze tak, ale... Pamiętacie czasy kliszy? Ze stajni canona, jak ktoś (nie mówię o zawodowacach) kupwał 500N/300 z podstawowym szkłem lub sigmą np.28-105 - to był odczuwalny wydatek, musiało się tego naprawdę chcieć. Dla osób zdecydowanie bardziej zaawansowanych/zaangażowanych były serie 50/30, a dla profi, dla "mas" cenowo nieosiągalne, jednocyfrowe 5/3 (o 1 nie wspomnę, bo o 1DX tez nie mówimy :) ). I taki podział pozostał, tylko te podstawowe modele stały się dostępniejsze niż kiedyś (zresztą te wyższe chyba jednak też). Czy 6D i 5d mk III są warte swojej ceny? Jeśli ktoś je kupuje, widać uznaje, że tak. Czy są drogie? Są. Gdyby 6D kosztował 3000 PLN, a 5D mk III 5000 PLN, wszyscy zaczęliby oczekiwać, że 1DX powinien kosztować max 8-10 K PLN. A ja chcę nową Toyotę Avensis za 25 000 PLN :) :) :) Przepraszam za małą ścisłość posta :).
Cytat:
Zamieszczone przez
mc_iek
Nie zgodzę się z Tobą. Poniżej orientacyjne ceny
Canon 6d - 7649, Nikon D600 6948 (minus 600 zł jeśli kupimy w komplecie z drugim produktem), Pentax nie wymieniłem z uwagi na niepełną matrycę, choć brałem go pod uwagę.
Canon 5D Mark III - 11999, Nikon D800 - 9639
Canon 5D MArk III - tak samo jak Canon 6D boryka się z niską dynamiką kolorów, zakresem kolorów, a wisienką na torcie są zniekształcenia (nie wiem jak to fachowo nazwać, może mora) powodujące, że obraz jest mniej wyrazisty i zawiera mniej szczegółowy niż to jest w D800 (nie mówię o rozdzielczości).
Podsumowując uwagi jakie mam do 6D, odnoszą się do aparatów z tej samej klasy - półki cenowej. Zgadzam się z airhead, sprzęt Canona nie powinien tyle kosztować. Ustępuje w bardzo istotnych elementach konkurencji, a firma korzysta z tego, że ma klientów na body z powodów innych niż jakość swoich "puszek". Widać to relatywnie dobrze na promocjach Nikona, który stara się zachęcić użytkowników Canona do zmiany systemu i za sponsorować im ewentualne straty.
Dla mnie zmiana to zakup dwóch dobrych obiektywów (35m i 85m) i jednej lub dwóch lamp. Musiałbym sprzedać po niskich cenach obecnie użytkowane i lampę. Nie udałoby mi się przejść bezboleśnie na Nikona, co innego fotografowie którzy dopiero co zaczynają swoje zakupy.
Wydaje mi się, że Canon stosuje wobec swoich klientów niewłaściwe taktyki i zniechęci do siebie.
Przecież nikt Ciebie nie zmusza do niczego? kolego z innej PÓŁKI-cenowej....
Cytat:
Zamieszczone przez
Arkan
jak ma się do tego ten wykres?
ja 15% tam nie widzę, natomiast na wyższych iso dr jest znacznie po stronie 6d
Canon 6D review: Noise and dynamic range | Digital slrs/hybrids Reviews | TechRadar