-
Odp: 7d mk2 zaprezentowany
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
Wklep sobie w google "wymiana na nowy a gwarancja" czy cos podobnego, jak nigdy nie slyszales o takich przypadkach to troche dziwne, bo mi sie o uszy obilo sporo razy. Konkretow nie bede szukal, bo mi sie nie chce i pisze z telefonu, wiec nawet nie bardzo mam jak.
Jak Ci się nie chce to po co w ogóle się tu udzielasz?
Cytat:
Zamieszczone przez
RTSiak
No to zacytuj te "wzmianki". Cały czas brak konkretów. Na stronie którą zalinkowałeś nic nie ma na ten temat.
Panowie jak padają jakieś zarzuty albo konkretne informacje jakoby Canon wymieniał wadliwe puszki to piszcie gdzie. Przecież to jest bardzo istotna informacja /jeśli jest prawdziwa/ dla osób które mają zamiar kupić ten sprzęt, rzekłbym wręcz kluczowa. Po pierwsze na czym polega ta wada i co z tym i gdzie robią.
-
Za duzo wymagasz :D Nie pamiętam czy to było na 15 str czy 55... jak ktoś jest zainteresowany zakupem i mu zależy to niech wertuje forum. Jak ktoś woli sobie nie zawracać tym głowy niech nie wertuje :D
-
jak Ci się nie chce wpisać w google to co Ci powiedziałem to po co sie czepiasz?
Nigdzie nie napisałem, ze canon wymienia na nowe puszki, bo z tym się nie spotkałem ani o czymś takim nie słyszałem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
jak padają jakieś zarzuty albo konkretne informacje jakoby Canon wymieniał wadliwe puszki to piszcie gdzie. Przecież to jest bardzo istotna informacja /jeśli jest prawdziwa/ dla osób które mają zamiar kupić ten sprzęt, rzekłbym wręcz kluczowa.
Za jeżdżą mi to tutaj jakąś kryptoreklamą.
Cytat:
Zamieszczone przez
RTSiak
Za duzo wymagasz Nie pamiętam czy to było na 15 str czy 55...
I wszystko w temacie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RTSiak
Za duzo wymagasz :D Nie pamiętam czy to było na 15 str czy 55...
Nawet jednego przykładu? :?
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
Nigdzie nie napisałem, ze canon wymienia na nowe puszki, bo z tym się nie spotkałem ani o czymś takim nie słyszałem.
To dla przypomnienia kilka postów wyżej:
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
jak coś jest zwalone i serwis nie da rady pomóc (a sprzęt jest na gwarancji) to wymieniają na nową sztukę i to jest normalne :> przynajmniej w innych państwach
:lol:
Cytat:
Zamieszczone przez
Jago
Za jeżdżą mi to tutaj jakąś kryptoreklamą
Znaczy się?
-
Panowie, ktoś musi bronić Canona. Gdyby tak wszyscy tylko narzekali, byłoby nudno 10-20 stron i wątek skończyłby się stwierdzeniem, że 7D2 nie nadaje się do niczego. Mamy już 61 ;)
-
Na szczęście nie czytałem tego wątku (w sumie to staram się omijać na tym forum wszystkie te dot. nowych body :). Od dzisiaj stałem się posiadaczem 7d mkII, duży przeskok zwłaszcza w ergonomii body (moje "najnowsze" canonowskie to 5D classic sprzed bodajże 4-5 lat i leciwy 10D, który działa bez zarzutu, jedynie baterie po 10 latach w tym roku padły).
Co zadecydowało o wyborze? Hm, chyba suma doświadczeń z tą marką. Pod koniec września podczas trzy tygodniowego urlopu jedynie 5D nie zawiódł i spisywał się świetnie przez cały czas. Kamera typu gopro (Drift HD) przegrzewała się, to samo się działo z OMD EM-5 i jego hiper ********ą 5osiową stabilizacją, która powodowała przegrzewanie i zacinanie się migawki do czasu schłodzenia (straciłem mnóstwo ujęć przez to).
Zważywszy na to, że kocham latanie rekreacyjne (szybownictwo) i chciałbym rozbudować swoje portfolio o fotografię lotniczą nie mogłem wybrać nic innego. W najbliższych miesiącach pewnie do kompletu dojdzie TC i supertele.
Aby nie było tak pięknie, to powiem tyle, że od dłuższego czasu (5d mkII) czekam na body, które będzie posiadało nowy sensor i będzie tym samym odpowiednim zamiennikiem dla mojej 5Dc, mam nadzieje, że to się spełni w 5D mkIV, lub zbliżonej serii, ponoć dochodzą słuchy o nowym sensorze (50mpx), którego premiera ma odbyć się w 2015.
-
Gdyby ktoś szukał 7d2 to w Saturn Gliwice jest dobra cena i do tego raty 0% :D
Bylem widzialem i chyba kupie :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
volvo
Gdyby ktoś szukał 7d2 to w Saturn Gliwice jest dobra cena (...)
Czyli jaka?
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Panowie jak padają jakieś zarzuty albo konkretne informacje jakoby Canon wymieniał wadliwe puszki to piszcie gdzie. Przecież to jest bardzo istotna informacja /jeśli jest prawdziwa/ dla osób które mają zamiar kupić ten sprzęt, rzekłbym wręcz kluczowa. Po pierwsze na czym polega ta wada i co z tym i gdzie robią.
Canon sam z siebie nie wymienia wadliwych puszek, to leży w gestii sklepu w którym dokonało się zakupu. A że sklep zacny to i podejście do klienta odpowiednie.
To z tego wątku co to niejaki RTSiak podrzucił ale nie pamiętał na których podstronach widział jakieś wzmianki, wszystkie posty pochodzą od użytkownika foxbodychris:
Cytat:
Debating if i should return mine as well. Shoot some Fri night football and had terrible results. My 7d gets better results. Then sat i decided to take some photos at my local airport with shutter in range of 1/1600 with about 50 percent keepers. Then I went to shoot a soccer game and still wasn't satisfied with results even when using a high shutter speed. Oh and I bought mine from bh photo.
Read more at:
7D Mark II - Focus Issues -- Canon EOS Digital Cameras in photography-on-the.net forums
Cytat:
Well I'll be sending it back to BH photo and they will send me out another one. I did some static tests and all seemed ok. So I returned to a soccer game again today and decided to shoot at 1/2500 as to be sure to stop the action and again out of 70 or so I may have gotten 5 that were good and not blurry. It is very inconsistent from shot to shot. One shot would be ok and the next totally OOF!! BTW this is viewing everythin 1:1 on lightroom 5 as I do everything. I am totally disappointed right now.
Read more at:
7D Mark II - Focus Issues -- Canon EOS Digital Cameras in photography-on-the.net forums
A w tym poście użytkownik foxbodychris pokazał przykłady swoich zdjęć z których nie był zadowolony co zapewne spowodowało u niego chęć dokonania wymiany swojego egzemplarza aparatu na inny:
-
Czyli to zupełnie tak jak w tym kawale że:
"W Moskwie, na Placu Czerwonym, rozdają samochody.....
....i sprostowanie:
nie w Moskwie tylko w Petersburgu, nie na Placu Czerwonym tylko na Newskim Prospekcie, nie samochody tylko rowery, i nie rozdają tylko kradną" :lol:
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Nowe świetne fotki z 7DII - 17 gudzień 2014
90% nieostre - nie wiem czy to body, czy obróbka, ale słabo jest
-
Cytat:
Zamieszczone przez
chrislab
Całe szczęście,że nie mam takich wymagań jak Ty :roll: .Ja bym się baaadzo cieszył z takich fotek ;) .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
chrislab
też mam takie wrażenie.
imo większość tych fotek jest delikatnie mydlanych tak jakby minimalnie nietrafionych ;o miałem podobne wrażenie jak oglądałem swoje z tamrona 70-300 vc usd.
-
-
I znów niestety aparat nie został zjechany przez testujacych,to na pewno zmowa Canona ze wszystkimi testerami i blogerami :mrgreen:
Ma wiele wad ,więc niezadowoleni z tej konstrukcji nieposiadacze nie powinni wydawać 6500 pln za 7Dii tylko wybrać K-3 lub 7100 za 3500-3800 pln .
-
-
Szkoda, że są one wyprane z EXIFÓW.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jago
Szkoda, że są one wyprane z EXIFÓW.
Nie wszystkie, część ma.
Część zdjęć na moje oko może nie tyle nietrafiona co za mocno odszumiona i przez to nieostra.
-
Niestety na ISO 3200 kończy się fotografowanie: https://www.flickr.com/photos/dcstep...-qCvwok-qm7LFY
Mam nadzieje, że jak ktoś używa 500mm, to ma już jakiś staż w foto. A może to wina C x1,4 III?
W słoneczny dzień może będzie lepiej, ale i ISO 1600 jest takie sobie.
-
To zdjęcie jest fatalne. Przy tak niewymagającej scenie na pewno 7dII wypadnie znacznie lepiej nawet na 25 600. Lepszy efekt można uzyskać przecietną komórką albo wyjmując klatkę z Full HD. Jak widać posiadanie szkła 500mm nie gwarantuje nawet podstawowych umiejętności obróbki (bo pewnie tu jest wilk pogrzebany).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
To zdjęcie jest fatalne.
Uzasadnisz tą fatalność?
I pokażesz przy okazji, podobne foto zrobione smartfonem?
-
Fatalne, to nawet jest delikatnie powiedziane. Nie robiłeś nigdy scen o niskiej dynamice swoim 7d na wysokich ISO? Na 3200 odpowiednio naświetlony obrazek z 7d odszumia się prawie bez strat detalu. 7d II jest pod tym względem absolutnie rewelacyjny. Na pokazanym zdjęciu praktycznie nie ma detalu i dodatkowo jest monstrualny szum w tle. Oglądałeś je na 2048? Tam są różne rozdzielczości dostępne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Myślę ,że ktoś celową zamieściła tak nędzną fotkę albo oszpecił w PP :roll: .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Fatalne, to nawet jest delikatnie powiedziane.
Też tak uważam. Wygląda na wyostrzone bez maski a potem odszumione. Na pewno nic nie mówi o możliwościach 7DII ale za to wiele o kompetencjach obróbkowych autora.
-
No celowo. Gość ma pełną galerię takich celowych fot, pod tym konkretnym zdjęciem chwali ziarno(słusznie, bo to "robi" to zdjęcie) i łatwość usuwania koloru w szumach.
-
Na dziś dobrą cenę oferuje MM :6499 pln(byłem ,widziałem) ,nawet w ratach bez oprocentowania( tylko do 11 stycznia ).Cena internetowa jest wyzsza: 6639 ,tyle samo co w Saturnie na półce.
Cena z cyfrowych 6549 oprocentowaniem 1% na 36 rat ,daje sumę :8906 pln .
Jeśli ktoś chce kupić na raty,warto roważyć zakup w tym nielubianym markecie :D .
-
Tylko sprawdźcie najpierw przebieg bo te sztuki z MM lubią być nieźle przelatane... :D :D może nawet czyjaś karta trafi się w gratisie razem z prywatnymi zdjęciami... kto ich tam wie ;]
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RTSiak
Tylko sprawdźcie najpierw przebieg bo te sztuki z MM lubią być nieźle przelatane.
Już widzę jak sprzedawca instaluje EOSMSG na życzenie klienta :roll:, czy aby teorie spiskowe nie sa Twoim hobby ? .
Niedotykany sprzęt w sklepie to chyba tylko typu suszarka do włosów leżaca na palecie w tzw : promocji.
Zakup w sklepie niternetowym też niczego nie gwarantuje,tzn :czy nie pochodzi ze zwrotu lub wystawki.
IMHO: w tym przedziale cenowym raczej niewielu macaczy się znajdzie.
-
Ja j***.... zwyczajnie nabijam się z MM............. przepraszam już nie będę..........
ps. proponuje troche dystansu.......
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RTSiak
zwyczajnie nabijam się z MM
Mnie to nie przeszkadza,ale kogoś może przestraszyć takie przedstawianie sprawy(kupno zmaltretowanego sprzetu jako nowego w sugestii: często)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
RTSiak
ps. proponuje troche dystansu.......
Dystans ,żart,informacja to różne sprawy,wykluczające się.
Potencjalny klient ,może ich nie rozróżnić :lol: .
Szczególnie ,jeśli jest pod presją finansową .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Dystans ,żart,informacja to różne sprawy,wykluczające się.
Potencjalny klient ,może ich nie rozróżnić .
Szczególnie ,jeśli jest pod presją finansową .
Nie tylko potencjalny klient może ich nie odróżnić - może ich także nie odróżnić "ten" sprzedający. Uwierz mi - korporacje mają naprawdę dobrych prawników.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RTSiak
Tylko sprawdźcie najpierw przebieg bo te sztuki z MM lubią być nieźle przelatane... :D :D może nawet czyjaś karta trafi się w gratisie razem z prywatnymi zdjęciami... kto ich tam wie ;]
Ty się smiej ale ja w euro kupiłem swoj pierwszy aparat cyfrowy- po rozpakowaniu okazało się że w aparacie znajduje sie karta z zdjeciami.... bardzo prywatnymi....
-
Win7 x64, DXO 9, ACDSee, CS6 nie widzi mi rawów, tylko DPP?
PS AF i ogólne wrażenia z puszki w połączeniu z nowym 70-200 zamiatają, już 7D pierwszy zrobił małą przepaść użytkowo do 5D2, nowa 7ka dla mnie bajka, oby 5D4 poszło w tym kierunku bo będzie dylemat co zatrzymać.
-
Nie wiem może mam "coś ze wzrokiem" ale jak dla mnie ostre!
Pozdrawiam
--- Kolejny post ---
Mam 7DMK2 od 01.,12 i jak na razie jestem b.zadowolony.
Fotografuję ptaki , przesiadłem się z 7D i różnica na korzyść 7DMK2 jest duża.
Poniżej kilka fotek robionych w bardzo kiepskich warunkach na ISO 6400.W puszcze odszumianie na "0" i w post procesie także nie odszumiane.
Oczywiście ja to małe pliki pod potrzeby www ale takie głownie w sieci pokazujemy.
1.
2.
3.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomek1961
Nie wiem może mam "coś ze wzrokiem" ale jak dla mnie ostre!
Pozdrawiam
--- Kolejny post ---
Mam 7DMK2 od 01.,12 i jak na razie jestem b.zadowolony.
Fotografuję ptaki , przesiadłem się z 7D i różnica na korzyść 7DMK2 jest duża.
Poniżej kilka fotek robionych w bardzo kiepskich warunkach na ISO 6400.W puszcze odszumianie na "0" i w post procesie także nie odszumiane.
Oczywiście ja to małe pliki pod potrzeby www ale takie głownie w sieci pokazujemy.
]
przyklady zdjec o wielkosci 900 px sa kompletnie nieprzydatne do oceny pracy aparatu.
szkoda fatygi - ten sam wynik dostajesz z kazdego aparatu.
Gdybys pokazal oryginaly w skali 100 % - bylyby bardziej pomocne w wyrobieniu sobie opini n.t. mozliwosci aparatu.
ciekawe - optyczni podaja , ze jakosc wprost identyczna jak z c70d - o ile dobrze przeczytalem w pospiechu.
czyzby efekt placebo?
nigdy nie wylozylbym 6500 zl po to , zeby robic / pokazac zdjecia w wielkosci 900 px, skoro to samo da sie osiagnac za parestet zlotych.
-
@tomek1961
Gdybyś mógł wrzucić te zdjęcia w rozmiarze 3200÷3000px na np Flickr lub inną stronę i podać do nich tylko linki byłoby super.
-
To co napisałem w poprzednim poście to moje subiektywne odczucia.Jakość obrazka jest bardzo dobra lecz bez "szału" , ale nie tylko to się liczy- AF bardzo szybki , celny i o ogromnych możliwościach personalizacji, 65 punktów AF (wszystkie krzyżowe) , 10 kl/sek , 2 karty pamięci , użyteczne wysokie czułości - to jak dla mnie w fotografii ptasiej bardzo dużo.
Nie mam zamiaru nikogo przekonywać ze "powinien kupić ten aparat" i to czy wyda 6500 zł to jego prywatna sprawa skoro to samo co C7DMK2 oferują aparaty po paręset złotych.
Nie miałem niestety do tej pory wielu okazji sprawdzenia nowego nabytku w terenie ale jak na razie jestem zadowolony i nie żałuję wydanych pieniędzy.
Pozdrawiam
--- Kolejny post ---
Postaram się wrzucić takie fotki w najbliższym czasie.
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomek1961
A może by złożyć całkiem nowy temat: np 7D2 w praktyce,bo ten
IMHO się zużył.
Ja jeszcze 7D2 nie mam ,więc nie mam"legitymacji" do jego założenia :D .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomek1961
To co napisałem w poprzednim poście to moje subiektywne odczucia.Jakość obrazka jest bardzo dobra lecz bez "szału" , ale nie tylko to się liczy- AF bardzo szybki , celny i o ogromnych możliwościach personalizacji, 65 punktów AF (wszystkie krzyżowe) , 10 kl/sek , 2 karty pamięci , użyteczne wysokie czułości - to jak dla mnie w fotografii ptasiej bardzo dużo.
Nie mam zamiaru nikogo przekonywać ze "powinien kupić ten aparat" i to czy wyda 6500 zł to jego prywatna sprawa skoro to samo co C7DMK2 oferują aparaty po paręset złotych.
Nie miałem niestety do tej pory wielu okazji sprawdzenia nowego nabytku w terenie ale jak na razie jestem zadowolony i nie żałuję wydanych pieniędzy.
Pozdrawiam
--- Kolejny post ---
Pozdrawiam
Jesli mozesz, to wstaw zdjecia na ISO od 400 do 3200 z cropami. A jak jest z szumami gdy jeszcze nie wzejdzie slonce?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
przyklady zdjec o wielkosci 900 px sa kompletnie nieprzydatne do oceny pracy aparatu.
szkoda fatygi - ten sam wynik dostajesz z kazdego aparatu.
to przeslij mu pieniadze na konto, wydruk 1x2 metry, sala gdzie będziemy mogli je obejrzeć i postaw piwo
albo moze zapodaj 10 wzorow matematycznych ze aparat jest do d##y, tak lubisz najbardziej
tomek fajne zdjęcia, dla tych co się zastanawiają bardzo pomocne
miałem 7d wiec mam porównanie
-
Jak jest z szumami gdy jeszcze nie wzejdzie słonce nie mam pojęcia i z pewnością na razie nie będę miał okazji tego sprawdzić.
Jak znajdę czas to zrobię jeszcze jakieś fotki i wstawię na forum.
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
Iroslav
Jesli mozesz, to wstaw zdjecia na ISO od 400 do 3200 z cropami. A jak jest z szumami gdy jeszcze nie wzejdzie słońce?
--- Kolejny post ---
Wstawiłem te fotki właśnie z myślą o tych którzy zastanawiają się nad ew.zakupem 7DMK2 . Oczywiście zdjęcia małe bo pod www ale przy okazji wrzucę 'coś większego"
Dzięki za zainteresowanie
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
to przeslij mu pieniadze na konto, wydruk 1x2 metry, sala gdzie będziemy mogli je obejrzeć i postaw piwo
albo moze zapodaj 10 wzorow matematycznych ze aparat jest do d##y, tak lubisz najbardziej
tomek fajne zdjęcia, dla tych co się zastanawiają bardzo pomocne
miałem 7d wiec mam porównanie
-
Dzisiaj miałem okazję zobaczyć to cudo na własne ręce (znajomy stał cały mecz po drugiej stronie hali i ujawnił się dopiero przy wyjściu z obiektu). Pomacałem sobie na szybko. W sobotę na meczu pstryknę na swojej karcie kilka zdjęć i porównam mkI z mkII jak jest na ISO 1600, 3200.
-
Jeśli się da, zrób również porównanie na niższych czułościach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Jeśli się da, zrób również porównanie na niższych czułościach.
Wszystko zależy od tego ile czasu będziemy mieć przed meczem. Czyli, czy kumpel się nie spóźni, bo ja będę czekał 20 min. przed :).
Trzeba sformatować kartę, bo jak mu licznik przeskoczy na 7899, to podziękuje mi jak wszyscy diabli.
-
ISO 1600,lekko muśnięte w LR.Reszta w exif.
-
W dobrym świetle wysokie ISO zazwyczaj w oczy nie kłuje.