-
Odp: Canon EOS 70D z matrycą Dual Pixel CMOS AF
Cytat:
Zamieszczone przez
Soldar
Witam !. Przymierzam sie do zakupu tej lustrzanki, ale mam wątpliwości, czy warto, skoro są takie problemy z AF? Proszę uzytkowników o odpowiedż , czy jeszcze raz kupiliby 70D ?.
Witam ja kupiłem 70D 3 miesiące temu, przesiadłem się z 450D jestem rozczarowany, poniżej przesłony 4 aparat ostrzy gorzej niż mój 450D. Nie wiem co canon odwalił ale wolałbym bym kupić nikona 7100.
Może ktoś kto to czy ma jakiś sposób na to oprócz ostrzenia w trybie liveview, używam obiektywu 50mm 1.8
-
Cytat:
Zamieszczone przez
timoti_Pl
używam obiektywu 50mm 1.8
Ale to oczywiście 70D jest winne?
-
Skoro kolega napisał że z poprzednim aparatem i tym samym szkłem miał o wiele lepiej to chyba nie ma nic nie naturalnego że szuka pomocy i odpowiedzi dlaczego tak jest?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
timoti_Pl
poniżej przesłony 4 aparat ostrzy gorzej niż mój 450D
A jak z innymi obiektywami ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
timoti_Pl
Może ktoś kto to czy ma jakiś sposób na to oprócz ostrzenia w trybie liveview, używam obiektywu 50mm 1.8
Czytałem to chyba ze trzy razy ale nijak nie rozumiem?
-
AF jest w porządku zrobiłem już nim ok 60k zdjęć nawet ze szkłami 4.0 a zwłaszcza 2.8 jest bardzo szybki i pewny tylko trzeba mieć usm ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
timoti_Pl
Witam ja kupiłem 70D 3 miesiące temu, przesiadłem się z 450D jestem rozczarowany, poniżej przesłony 4 aparat ostrzy gorzej niż mój 450D. Nie wiem co canon odwalił ale wolałbym bym kupić nikona 7100.
przeczytaj w instrukcji jak zrobic mikrokalibracje AF i bedzie po sprawie jesli sie dostosujesz.
-
Timothy - a nie ostre są tzn za każdym razem ostrość jest przypadkiem czy błąd powtarzalny?
-
Mam pytanie z jaką szybkością nagrywa filmy 70d? w aparacie mogę ustawić max 50 fps/s a w instrukcji pisze ze do 60 fps/s przy odpowiednich warunkach. Jak z tym jest?
-
Można prosić o więcej szczegółów o tej nieostrości?
-
tak nieostrość jest powtarzalna ale tylko kiedy używam wizjera. Mam drugi obiektyw 17-40L ciężko tutaj porównywać bo ma duża głębie ostrości i czytałem że problem występuje tylko przy jasnych obiektywach.
"przeczytaj w instrukcji jak zrobic mikrokalibracje AF i bedzie po sprawie jesli sie dostosujesz." Poczytam i spróbuje może to rozwiąże problem.
Problem jest naprawdę irytujacy, gdyby nie to co piszą o 70D to podejrzewałbym obiektyw.
-
17-40 trafia sie sporo obiektywow z rozjechanym afem xd sam to przezywalem, dopiero 4ta sztuka jaka dorwalem okazala sie celna :) a tak to wszystkie na 17mm mialy BF z poprawa do 40mm
-
Timothy - przecież to oczywistość ze problem nieostrości jeśli ma występować no zawsze na jasnym na dużej dziurze jest mała głębia bo takie są prawa fizyki :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
timoti_Pl
tak nieostrość jest powtarzalna ale tylko kiedy używam wizjera. Mam drugi obiektyw 17-40L ciężko tutaj porównywać bo ma duża głębie ostrości i czytałem że problem występuje tylko przy jasnych obiektywach.
"przeczytaj w instrukcji jak zrobic mikrokalibracje AF i bedzie po sprawie jesli sie dostosujesz." Poczytam i spróbuje może to rozwiąże problem.
Problem jest naprawdę irytujacy, gdyby nie to co piszą o 70D to podejrzewałbym obiektyw.
obiektyw daje ostry obraz i ostrzy prawidlowo - jak piszesz - na LV , a wiec nie jest uszkodzony.
w LV masz detekcje kontrastu - inna zasada pomiaru.
przez pryzmat - detekcje fazy - w niej wystepuja problemy , dlatego ze nastawa na ostrosc jest " z gory " prognozowana w stanie jeszcze nieostrym
mozesz dostroic AF , to wspaniala funkcja , ktora pozwala na dostrojenie kazdego obiektywu indywidualnie do posiadanej puszki. Bez tego zdecydowana wiekszosc obiektywiow nie dalaby takiej ostrosci jak by mogla
problem u Ciebie to nieskalibrowany AF - nic wiecej.
-
Witam ponownie kalibracja pomogła musialem ustawić aż +14, zobaczymy jak się to ma w praktyce. To ostrzenie w trybie LV to faktycznie jest petarda, tylko nie zawsze mozna go używać szczególnie w zdjeciach reporterskich. Szkoda, że w wizjerze nie działa też pomiar matrycowy. Zna ktoś moze jakiś dobry serwis w trójmieście żebym mógł profesionalnie skalibrować te moje obiektywy. No i dziękuję kolegom za pomoc. Pozdrawiam
-
Wrzuć jakieś sample w oryginale...
Czy znaczy to że 70d ostrzy dobrze jak ustawi się go tryb kompakta???
-
Cytat:
Zamieszczone przez
timoti_Pl
Witam ponownie kalibracja pomogła musialem ustawić aż +14, zobaczymy jak się to ma w praktyce. To ostrzenie w trybie LV to faktycznie jest petarda, tylko nie zawsze mozna go używać szczególnie w zdjeciach reporterskich. Szkoda, że w wizjerze nie działa też pomiar matrycowy. Zna ktoś moze jakiś dobry serwis w trójmieście żebym mógł profesionalnie skalibrować te moje obiektywy. No i dziękuję kolegom za pomoc. Pozdrawiam
Nie szkoda pieniędzy na kalibracje? Na Żytniej kosztuje chyba 123zł. Skoro mikroregulacja w puszce pomogła to rób fotki i ciesz się, że działa.
-
Czy po mikro regulacji jakość jest taka jak w trybie LV czyli trybie kompakta?
Pytam bo rozważam kupno 70d.
Co do kalibracji to mojego 350d w połowie 2005 roku na Żytniej kalibrowali za darmo w ramach gwarancji.
-
trzeba trochę poczytać o swoim hobby, bo widzę pytania grube.
Jak obiektyw jest celny to obrazek z LV i normalnie przez wizjer powinien być praktycznie identyczny.
Jeśli z wizjera jest lipa a z LV jest super to znaczy, że nie trafia i tu przychodzi cudowna funkcja mikrokalibracji, poprawiasz sam i powinno być równie dobrze co przez LV. Jeśli mikrokalibracja jest niewystarczająca (a może się tak zdarzyć, braknie skali) to trzeba wysłać do serwisu.
Na gwarancji producenta kalibracja jest darmowa.
-
Ja jeszcze nie mam go więc stąd pytania moje bywają "grube" :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Lutek
Czy po mikro regulacji jakość jest taka jak w trybie LV czyli trybie kompakta
Po mikroregulacji obiektyw po prostu ustawia ostrość w to miejsce w które celujemy. Jeśli chodzi o tryb kompakta to możesz osiągnąć coś zbliżonego po przez ustawienie w stylach obrazu ostrości na maksa. W każdym razie każdy z moich obiektywów ostrzył ciut z przodu lub z tyłu (oczywiście nie na tyle abym musiał je szybciej oddać na regulację do serwisu) - po mikroregulacji jest OK.
-
Pisząc o trybie kompakta użyłem pewnego skrótu myśliwego o LV... chyba że źle rozumiem istotę LV- ale nie czytałem jeszcze instrukcji 70d :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
Jeśli mikrokalibracja jest niewystarczająca (a może się tak zdarzyć, braknie skali) to trzeba wysłać do serwisu.
Na gwarancji producenta kalibracja jest darmowa.
Polecam moje wcześniejsze wypociny o 70D, był nawet w CSI i nic nie są wstanie zrobić, cytuję " ten model tak ma, może poprawią" czyli po za POJEDYNCZYM AF jest mydło !!!!! ( wszystkie inne tryby wielo-punkt AF ! ) Problem znika powyżej f/4 do ogniskowej 20mm i F/8 powyżej ( 200mm itd )!
Czyli masakra ! da się tylko na pojedynczym AF robić foty lub F/8 !
Testowane z Canon ( 50mm II, 18-135mm STM, 10-18 STM ), Sigma 180mm, Tamron 70-300 VC i 150-600mm VC, Tokina 11-16 i 100mm - z każdym modelem na szerokim AF jest mydło w porównaniu do pojedynczego AF ( na którym oczywiście jest idealnie ) !
-
Czy może ktoś kto jest użytkownikiem 70d to potwierdzić lub temu zaprzeczyć?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dj_exon
Polecam moje wcześniejsze wypociny o 70D, był nawet w CSI i nic nie są wstanie zrobić, cytuję " ten model tak ma, może poprawią" czyli po za POJEDYNCZYM AF jest mydło !!!!! ( wszystkie inne tryby wielo-punkt AF ! ) Problem znika powyżej f/4 do ogniskowej 20mm i F/8 powyżej ( 200mm itd )!
Czyli masakra !
Przy moim body na szczęście tego nie mam :)
-
Ten problem z af i punktem centralnym jest mocno poruszany na zagranicznych forach, na yt sa filmy, nie wyglada to zbyt ciekawie :o
-
Może jest popełniany jakiś błąd? Nie łatwo uwierzyć by taka firma jak canon pozwoliła sobie na masowy olew...
Pozdrawiam,
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Lutek
Czy może ktoś kto jest użytkownikiem 70d to potwierdzić lub temu zaprzeczyć?
Jeśli chodzi o mój 70d, mogę zdecydowanie zaprzeczyć.
-
No to ktoś z posiadaczy 70D może zrobi mi parę zdjęć i podeślę bym miał podstawę dla serwisu że to tylko z Moim jest coś nie tak ?
zwykłe jpg, jakiś szeroki obiektyw nawet kit, około 18mm przy pełnym otworze np f/3.5 na szerokim polu AF i na pojedynczym, obiekty drzewo w parku z 20 metrów !
Zrobione dzisiaj Canon 18-135 STM : crop 100%
do pobrania całe foty: http://exon.spamik.kei.pl/70d/70d.rar
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dj_exon
No to ktoś z posiadaczy 70D może zrobi mi parę zdjęć i podeślę bym miał podstawę dla serwisu że to tylko z Moim jest coś nie tak ?
zwykłe jpg, jakiś szeroki obiektyw nawet kit, około 18mm przy pełnym otworze np f/3.5 na szerokim polu AF i na pojedynczym, obiekty drzewo w parku z 20 metrów !
Zrobione dzisiaj Canon 18-135 STM : crop 100%
http://exon.spamik.kei.pl/70d/af.jpg
do pobrania całe foty:
http://exon.spamik.kei.pl/70d/70d.rar
o ile dobrze zrozumialem , to gorne zdjecie jest robione obiektywem z zestawu ( kitowym) , dolne 18-135.
tak jest , ze af lubi troche inaczej ostrzyc na krotkiej ogniskowej , inaczej na dlugiej. czasami roznice sa minimalne , czasami potezne.
im szerszy zakres ogniskowych , tym zmiana bledow ostrzenia bywa wieksza.
c70 d pozwala dostroic AF oddzielnie dla krotkiej i dlugiej ogniskowej.
zanim pojdziesz do servisu sprawdz czy masz dostrojony obiektyw, jesli nie to dostroj.
Ok 90% obiektywow jakie mam / mialem wymagaja dostrojenia precyzyjnego.
instrukcja str 379:
http://gdlp01.c-wss.com/gds/2/030001..._Manual_PL.pdf
-
Pliki ściągnąłem, obejrzałem, wiem o co chodzi. Spróbuję jutro w plenerze. Z szerokich mam pod ręką tylko kita.
@Bechamot, obejrzyj zdjęcia, chodzi o coś innego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Pliki ściągnąłem, obejrzałem, wiem o co chodzi. Spróbuję jutro w plenerze. Z szerokich mam pod ręką tylko kita.
@Bechamot, obejrzyj zdjęcia, chodzi o coś innego.
dolne jest nieostre , gorne - skad sie wzielo ?
--- Kolejny post ---
1. w instrukcji aparatu jest napisane , ze jezeli sie ostrzy na powtarzalne wzory jakim moga byc galezie to af moze sie pomylic.
to nie jest dobry wzor do testowania AF . Mozna , ale trzeba to robic swiadomie, ostrzyc na wybrane fragmenty .
testuje sie AF na niezbyt skomplikowanym wzorze , najlepiej prosta , kontrastrowa kreche.
Ja uwielbiam sensory liniowe , gdyz aparat obrocony tak , ze sensory te sa ustawione prostopadle do lini daja lepszy sygnal od sensora krzyzowego.
Sensor krzyzowy potrafi dac slabszy od liniowego sygnal.
2. Podstawa jest dostrojenie AF.
Jesli jest niedostrojony, to spada dokladnosc ostrzenia i powieksza sie rozrzut - tzn obiektyw bedzie raz trafial , raz nie. To bedzie sprawa przypadku jaki wynik dostaniemy.
To zupelnie normalne , ze niedostrojony obiektyw bedzie ostrzyl jak swinia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
o ile dobrze zrozumialem , to gorne zdjecie jest robione obiektywem z zestawu ( kitowym) , dolne 18-135.
NIE !!!!!
Proszę przeczytać parę stron do Tyłu bo nie wiesz o czym piszesz ! !
OBA ZDJĘCIA SĄ TYM SAMYM OBIEKTYWEM przy tych samych ustawieniach po za : AF pojedyncze pole ( ostre zdjęcie ) , Szerokie pole AF ( mydło ! )
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
2. Podstawa jest dostrojenie AF.
Powtarzam poczytaj wcześniej Aparat z OBIEKTYWEM był w Serwisie Canon !
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Super ! Będę Bardzo wdzięczny !!! :D
jak coś mail do mnie : dj_exon@o2.pl
-
Na razie z ciekawości popełniłem 20 fotek kitem na 18mm i f/3.5 w pokoju na odległości od 30cm do 3 metrów. Nie ma najmniejszych oznak problemu. Reszta tak jak obiecałem jutro w plenerze z nieco większych odległości.
-
Cytat:
NIE !!!!!
Proszę przeczytać parę stron do Tyłu bo nie wiesz o czym piszesz ! !
OBA ZDJĘCIA SĄ TYM SAMYM OBIEKTYWEM przy tych samych ustawieniach po za : AF pojedyncze pole ( ostre zdjęcie ) , Szerokie pole AF ( mydło ! )
Powtarzam poczytaj wcześniej Aparat z OBIEKTYWEM był w Serwisie Canon !
jesli wystepuja problemy z AF to nie wiem czy servis pomaga w jednym wypadku na 10 a moze i 100.
zrob przede wszystkim troche lepszy test.
ustawilbym aparat na statywie w mieszkaniu , dobrze oswietlonym , najlepiej lampa fotograficzna , w kazdym razie nie pulsujacym ledem.
na ziemi ustawilbym w tej samej odleglosci 3 miarki ze skala i w w poprzek cos kontrastowego , np olowek czy cos w tym rodzaju - dla nastawy odleglosci.
jedna miarka na lewy sensor , srodkowa - na srodkowy , prawa na prawy sensor.
fotografowanie wiec skosnie w dol , z niewielkiej odleglosci na 18 mm ok 1-1,5 m - kilka razy - rozostrzajac recznie i ponownie ostrzac na AF, dla kazdego sensora.
nastawilbym ostrosc za pomoca AF kolejno na boczne i srodkowe sensory i ocenil na miarkach czy wystepuje na okreslonym sensorze FF/BF.
to trzeba zrobic w miare starannie - aby wykluczyc poruszenie.
waznym jest zeby na aktywnym sensorze zostala prawidlowo nastawiona odleglosc , na pozostalych miarkach jednoczesna ewentualna nieostrosc nie bylyby problemem.
te galezie moga zmylic sensory w konkretny przypadku.
srodkowe sensory sa jednak czulsze - no nie calkiem , ale mozna miec nadzieje ze maja lepsze warunki pracy ( instrukcja str 108 ).
-
sory Bechamot ale ma gdzieś takie testy, nie robię zdjęć w domu z lampą tylko w plenerze i tam ma działać poprawnie !
( jak reszta moich innych aparatów innych firm z którymi nie ma takiego problemu ! )
Myślę że wystarczająco dobrym testem jest blok na przeciwko na którym oczywiście wychodzi problem tak samo !
jotes25 - na bliskich odległościach to nie wychodzi! otwarta przysłona i dalekie odległości !
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dj_exon
sory Bechamot ale ma gdzieś takie testy, nie robię zdjęć w domu z lampą tylko w plenerze i tam ma działać poprawnie !
( jak reszta moich innych aparatów innych firm z którymi nie ma takiego problemu ! )
Myślę że wystarczająco dobrym testem jest blok na przeciwko na którym oczywiście wychodzi problem tak samo !
jotes25 - na bliskich odległościach to nie wychodzi! otwarta przysłona i dalekie odległości !
zupelnie mnie niepotrzebnie przepraszasz.
na str 108 istrukcji jest napisane, ze sensory boczne pracuja jako krzyzowe ale tylko dla obiektywow o jasnosci wiekszej niz 3,2 - 5,6
Ty masz obiektyw 3,5-5,6
czy jest to blad w instrukcji , tlumaczeniu , czy tez ta uwaga dotyczy obiektywow 3,5-5,6 ? - ale w takim przypadku napisano by chyba 3,5-5.6 ?
dla ciemniejszych obiektywow sensory te pracuja jako liniowe lecz mierza odleglosc do elementow poziomych.
galezie masz rozne skosne najczesciej , czy aby sensory mialy odpowiedni sygnal ?
ja bym to sprawdzil nastawiajac odleglosc sensorami bocznymi na element poziomy, dobrze oswietlony i kontrastowy. AF ma swoje granice i nie pracuje na 100% dokladnie.
Jesli wierzyc instrukcji doslownie , to aparat mialby prawo dla obiektywow 3,5-5,6 na sensorach bocznych nastawiac blednie o ile element nie przebieglaby prostopadle do sensora ( o ile to nie blad tlumaczenia).
Zeby porownac z innym aparatem to nalezaloby porownywac nastawyna dokladnie ten sam motyw, w tych samych warunkach.
Zrobiles zdjecie na sensor srodkowy i jest dobrze.
Zaczales robic test nieprawidlowo i jest zle.
Pytanie - czy to wina testu , czy rzeczywiscie AF zawodzi ?
aby wyciagnac prawidlowe wnioski test musi byc przeprowadzony prawidlowo.
Nie mam pewnosci , ze zrobiles to dobrze.
wyslesz kolejny raz aparat do servisu i ponownie dostaniesz w takim samym stanie.
ja to cwiczylem w canonie jakies 6 -7 lat temu.
warto dobrze sprawdzic , zeby nie dac sie robic w konia - w przeciwnym wypadku traci sie mnostwo czasu.
ale rob jak uwazasz.
ps sprawdzilem w j niemieckim i angielskim
jest napisane boczne sensory sa krzyzowe dla obiektywow z maksymalnej przyslona 3,2-5,6
masz blende 3,5-5,6 - co wtedy ?
ja zalozylbym jako hipoteze robocza , ze dla 18 mm sensory pracuja jako liniowe (3,5>3,2) , dopiero po wydluzeniu ogniskowej zaczynaja pracowac jak krzyzowe.
ps2 przeczytalem str 108 jeszcze raz.
trudno powiedziec co mial autor na mysli
chyba jednak chodzi o to , ze max przyslona winna sie miescic w zakresie 3.2 - 5,6 , w takim przypadku sensory pracuja jako krzyzowe.
niestety nie uzywa slowa zakres tylko obiektywy z maksymalna przyslona f 3,2-5,6 - troche niejasne sformulowanie.
w kazdym razie sprawdzilbym jak opracuja najpierw na latwym motywie.
-
wiesz mam jeszcze inne 3 aparaty innych firm i NIE MA TAKIEGO PROBLEMU !
I co najgorsze miałem już tych aparatów troszkę i nigdy nie miałem takiego PROBLEMU !
-
No i jeszcze pojęcie max przysłony bo np dla mnie max przysloną może być np liczba 22 a ta dolna np 3.5 to minimalna przysłona...
Pozdrawiam,
-
Można by napisać zapytanie z prośbą o wyjaśnienie do centrali Canona w Japonii..
Pozdrawiam,
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Lutek
Można by napisać zapytanie z prośbą o wyjaśnienie do centrali Canona w Japonii..
Pozdrawiam,
Chętnie, znasz adres jakiś mail który ktoś odczyta i zareaguje ?
-
Mam pytanie związane z moim Canonem 70D. Zauważyłem od pewnego czasu, że w jednym miejscu na obwodzie pokrętła szybkich nastaw jest luz, można je w tym miejscu wcisąć po czym odskakuje. W pozostałych miejscach na obwodzie ściśle przylega na do korpusu. Czy ktoś miał podobną przypadłość? Nie wpływa to oczywiście na jakość wykonywanych zdjęć, bardziej na ergonomię użytkowania. Czy można takie usterki reklamować na gwarancji? Pytam, bo chciałbym wiedzieć czy u któregoś z użytkowników, wystąpiła podobna sytuacja.
-
Oglądam swojego 70D ,aby Tobie odpowiedzieć ,ale szczerze mówiąc nie wiem o co Ci chodzi . Mógłbyś dokładniej ...
-
W jednym miejscu na obwodzie pokrętła szybkich nastaw - obok wyświetlacza lcd - jest wyczuwalny luz w pionie, można je wcisnąć.
-
Po przyciśnięciu od góry ,rzeczywiście od strony wyświetlacza LCD jest mały luz .Naokoło jest ok 0.5 mm ,a tam około 1 mm .Gdybyś nie napisał ,nigdy bym tego nie zauważył .Czy to takie istotne ? Widać powinien taki być ,aby kółko prawidłowo pracowało .Jeśli uważasz ,że coś jest nie tak ,zawsze póki masz gwarancję możesz reklamować . Najwyżej usłyszysz ,że tak ma być .Sprawdź w sklepie na innym egzemplarzu i wtedy będziesz wiedział czy się tym martwić .
-
Ktoś mi to rozwinie:
Odporność na wodę/kurz Tak (na poziomie modelu EOS-1N)
?
Chodzi mi o śnieg, jaki może padać na aparat i ile by przeżył ?
-
Ja na 70d nie stwierdziłem problemów a AF na bocznych z żadnym z moich szkieł. Wymagały jedynie regulacji bf. Jedynie tamron 2.8 70-200 makro czasem pudluje, ale na 5d tez
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adam1004a
Ja na 70d nie stwierdziłem problemów a AF na bocznych z żadnym z moich szkieł. Wymagały jedynie regulacji bf. Jedynie tamron 2.8 70-200 makro czasem pudluje, ale na 5d tez
Ja też na bocznych nie mam problemu !
Powtarzam, problem jest na Szerokim polu af, gdy bierze naraz z kilku !
-
Nie wiem czy link już był. O problemach z AF w 70D.
70D focus issues -- Canon EOS Digital Cameras in photography-on-the.net forums
PS. U mnie wszytko chodzi jak należy. Wiadomo, że w trybie strefowym AF czasem coś uśredni i zdjęcia nie są idealnie ostre co do piksela. Ale w trybie punktowym wymiata, niezależnie od wybranego punktu i obiektywu. Lekkiej korekty wymagał jedynie EF 35 f/2 classic :).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Przy f/5.6 miałem zupełnie przyzwoite rezultaty, przy f/8 już bardzo kiepskie (choć do video z pewnością by się nadały). Niemniej trzeba wziąć jakąś poprawkę na brak doświadczenia w korzystaniu z DP, więc może jeszcze się poprawię
Kolego,
podpowiedz jak to zrobić, żeby ostrzył przy f/8.
Próbuję od jakiegos czasu, ale nie działa.
Być może są jakieś ustawienia, których dotychczas nie rozszyfrowałem.
Będę wdzięczny za podpowiedź.