Odp: [Max13] Krajobrazy i podróże
Ha ! - widzę, że rozgorzała dyskusja której bym się nigdy nie spodziewał. Od dawna unikam komentowania moich zdjęć - wolę je tylko pokazywać, nawet nie zawsze pod pod dyskusję. Ale tutaj aptur ma rację: każdy może napisać.... Ale ponieważ dwójka z komentujących - iczek i emiliam - prowadzi także blogi o fotografii pełen refleksji i opinii o tej sztuce, więc tym razem skomentuję kilka spraw. Zrobię to tylko raz, aby zabrzmiał głos autora :). Zrobię to raczej w krótki, żołnierski" sposób - nie dlatego, abym nie mógł pisać dłużej - ale głównie dlatego, że nie podzielam ani w jednym calu wizji i sposobu postrzegania sztuki fotograficznej przez iczka i emiliam. Powiem więcej - z trudem przebrnąłem przez duże partie Waszych blogów. Zwłaszcza nazwisko Susan Sontag na stronie emiliam niemal od razu mnie odrzuciło od czytania. Jej "On photography" czytałem jeszcze w latach 80tych w oryginale, zresztą podobnie jak jej dzienniki, eseje, artykuły. Im wiecej przeczytałem, tym bardziej rozumiałem, że jest to zwykły "claptrap". Dlaczego o tym piszę - ponieważ nie podzielam spojrzenia na fotografię i - szerzej - na świat Susan Sontag ani w jednym calu. Tak jak nie podzielam spojrzenia na fotografie które prezentujecie w Waszych blogach. I pewnie dlatego robimy i pokazujemy inny rodzaj zdjęć.
Kolego iczek - tak, to są zdjęcia z podróży. Jako dla piszącego o fotografii nie jest to jakieś wielce wymyślne stwierdzenie w Kolegi wykonaniu- chyba, że potraktować je opisowo a wtedy to określenie trąci lekko pogardą. BTW - emiliam nie napisała, że są to "tylko" zdjęcia z podróży - to niewinne "tylko" brzmi jeszcze bardziej pogardliwie - nie lubię takich manipulacji "od słowa, do słowa"....:) :)
A więc rzeczowo - tak, to są zdjęcia z podróży. Ale to są dobre zdjęcia z podroży, wiele z nich nawet bardzo dobrych. Wiele z nich jest w stylu reportażowym, w wielu jest historia i dobra opowieść. Nie piszę bloga o fotografii i nie staram się o niej filozofować, ale "zdjęcia z podróży" robione przez uznawanych przeze mnie mistrzów znam i staram się ich podpatrywać. Phil Borges też robił tylko "zdjęcia z podroży".
Na koniec jeszcze krótkie zdania: inaczej patrzymy na fotografię. Wspomnianych "wydumek" nie robię, nie robię też fotografii studyjnej. Podoba mi się wiele portretów na stronie Kolegi iczka. Z Susan Sontag lubię tylko jedno zdanie: "Time eventually positions most photographs, even the most amateurish, at the level of art." - "Z upływem czasu większość fotografii, nawet tych amatorskich, zostanie wyniesionych do poziomu sztuki". Czego wszystkim życzę :).
Cytat:
Zamieszczone przez
Max13
A więc rzeczowo - tak, to są zdjęcia z podróży. Ale to są dobre zdjęcia z podroży, wiele z nich nawet bardzo dobrych. Wiele z nich jest w stylu reportażowym, w wielu jest historia i dobra opowieść. Nie piszę bloga o fotografii i nie staram się o niej filozofować, ale "zdjęcia z podróży" robione przez uznawanych przeze mnie mistrzów znam i staram się ich podpatrywać. Phil Borges też robił tylko "zdjęcia z podroży".
Howgh jak mawiają/mawiali podobno Apacze.
Tylko nie zapomnij zapodać kolejnych fotografii, aby nie zakończyła się Twoja galeria, jak potretowe prezentacje Panasa.
"Wydumki" zapożyczyłem od mojego nastoletniego syna (niegdyś), gdy dostał ze szkoły coś do napisania i mu to nie szło. Nie dało się wydumać :).
I teraz można powrócić do oglądania świetnych zdjęć.
Cytat:
Zamieszczone przez
Max13
Ale to są dobre zdjęcia z podroży, wiele z nich nawet bardzo dobrych.
Publikujesz po to aby inni to potwierdzili? Tych co mają inne zdanie starasz się ośmieszyć, więc zostanie Ci grono klakierów.
Cytat:
Zamieszczone przez
Max13
Wiele z nich jest w stylu reportażowym, w wielu jest historia i dobra opowieść.
Ja osobiście, tego nie widzę, żadne pojedyncze zdjęcie chyba nie kwalifikuje się do tego, a też nie układasz ich w jakiś spójny ciąg. Przynajmniej te ostatnie bo poprzednich nie widać. Np. Jerozolima - sam tam byłem kilka razy, kontekst jako tako znam więc powinno być mi łatwiej tę opowieść zauważyć, ale dla mnie to wiele niezwiązanych ze sobą i niespójnie obrobionych zdjęć ortodoksów. Nie ma ani historii żadnego pojedynczego człowieka ani opowieści o społeczności. Klika zdjęć jest lepszych niż reszta, ale nie stanowią opowieści samej w sobie.
Może przez brak "wydumki" (jak to sam nazwałeś) właśnie. Nie prowadzisz widza za oko po elementach, aby zobaczył coś więcej.
Fajnie, że wróciłeś ze zdjęciami.
Ostatnie fajne, a 525 wygląda na za bardzo wyciągane z cieni (głównie prawa część twarzy).
1 załącznik(ów)
2 załącznik(ów)
@Max13 nie ukrywam, że niezmiernie interesuje mnie czym zrobione zostały ostatnie 3 fotografie
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
@
Max13czym zrobione zostały ostatnie 3 fotografie
Wszystkie 5DmkII - 529 i 530 zrobione 100mm f/2.8 Macro L IS a ostatnie 70-300mm f/4.5-5.6 DO IS ("zielonym").
Cytat:
Zamieszczone przez
Max13
Wszystkie 5DmkII - 529 i 530 zrobione 100mm f/2.8 Macro L IS a ostatnie 70-300mm f/4.5-5.6 DO IS ("zielonym").
Czyli tak jak wcześniej :-) a to znaczy, że nie sprzęt się rozwija, tylko Ty zdecydowanie. Gratulacje!
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Czyli tak jak wcześniej
Dopiero teraz uświadomiłem sobie, że nie zmieniłem nic w swoim sprzęcie od 2014 roku (poza zakupem Tamrona 150-600 G2 w 2017)......Może już czas? Ostatnie zdjęcia są z 2018-2019 - ostatnie "najnowsze" to dziewczynka na 523 zrobione w grudniu 2019 w Peru.
Obejrzałem sobie Twoją galerię i poczytałem Twojego bloga. Jestem pod wielkim wrażeniem i zdjęć i doskonałych, klarownych opisów. Jeśli kiedyś będę wyjeżdżał do któregokolwiek z tych krajów, skorzystam z Twoich rad. Świetna robota!
@Heldbaum - Dzięki za komentarz. Pisanie i publikowanie jest czasochłonne, stąd zaległości i przerwy w Zeszycie i Galerii.... Ale cieszę się, że ktoś to czyta, czasami skomentuje - dlatego staram się to kontynuować - to są te moje miejsca odpowiadające na pytanie z Twojego bloga "Gdzie się mają podziać fotoamatorzy?" - i w ogóle "....amatorzy"...... :)
Ooo! Czytałeś? Bardzo mi miło :D
Mnie się podobają ci dwaj skinhead'zi z 533 :)