To chyba uszkodzone jakieś. Czym błyskałeś?
Wersja do druku
To chyba uszkodzone jakieś. Czym błyskałeś?
3. Czy inwerter ustawiony był na błysk :)
1. Błyskałem lampa Elfo 1200 WS
2. Pilota nie włączam. Nie ma poco.
3. Inwerter ustawiony na błysk,
Akumulator rozładowywałem do końca i ładowałem na full. Zastanawim się, czy nie zastąpić wnętrza czymś inny.
już się przymierzałem do Quantuum LP-750 - muszę to przemyśleć. Udało sie wyjaśnić problem. W czym rzecz? Aku padł?
Jeszcze nie wiem ..... Dziś podłączyłęm do niego sprzet Audio i pracował 45 minut czyli całkiem OKI.
Zastanawiam się, czy w czasie "spoczynku" pomiedzy błyskami lampy Elfo nie pobierają za dużo mocy do doładowania. Będę dzwonił do Elfo żeby z nimi o tym porozmawiać.
Jeśli się okaże, że to możliwe , kupię Bowensa. Sam Quantuum LP-750 oceniam pozytywnie.
Im większa ustawiona moc - tym częściej lampa jest doładowywana, widzę to po swoich quantuumach. 30 błysków trochę mało, ale jest chyba to możliwe. Długie miałeś przerwy między błyskami? W razie czego, kupuj aku żelowy, ja tak zrobiłem do swojego tronixa i szczerze nawet nie wiem ile błysków wytrzyma, bo aż tyle nie błyskam, zawsze prądu starcza :D
Myślałem o podłączeniu ew. takiego akumulatora zewnętrznie.
http://allegro.pl/akumulator-zelowy-...336293105.html
Nie wiem ile, ale powinien dociągnąć z 30 błysków jeszcze. To 50 to jednak dla mnie minimum.
Przerwy między błyskami czasem minuta, czasem 30 sek.
No to zależnie od tego ile tych błysków potrzebujesz, musisz ocenić sam, ja kupowałem 2x20aH :D Tylko od razu dolicz do tego ładowarkę pod aku żelowe, zwykły prostownik zbytnio się nie nadaje.
na jedną sesję potrzebuję od 50 do 100 błysków max. Po 3-4 błyskach jestem w stanie ustawić potrzebne parametry.
aligator16 - Polecasz coś żelowego ?
50 błysków to chyba na jedno dobre zdjęcie ;)
50 zdjęć (kto ma na to czas, chybam, że pstryka się, a nie fotografuje bez przesadny, na to potrzebowałem około 20.
http://www.witoldspisz.com/blog/foto...zawa-zapowiedz
ja się na razie nie wypowiem, bo na jednej sesji błysnąłem może z 20 razy :) więcej nie było trzeba
ja tak szybko zmienie temat z ciekawości szerokim pstryknąłem sufit na weselu i troche ev ściągnąłem by było plamki widać i moc błysku
PROSZE NIE OCENIAĆ FOTKI CHODZIŁO TU TYLKO O PLAMKI ! ;]
po prawej dwie plamki to jeden stary Metz 40 mz2 1/2 mocy (nawet ciut więcej, a druga lampa to YN 460II również 1/2 mocy... Obie lampki prawktycznie na pełnej mocy.
Z lewej ta duża plamka to quantuum r+ 600 moc ustawiona pomiędzy 1/8 a 1/4 mocy.
Wszystkie lampy w identycznej odległości od sufitu jak i kąt bardzo podobny.
http://akwilian.neteasy.pl/plamki.jpg
witam,
ja z kolei z innym pytaniem i prośbą o sprawdzenie czy lampa faktycznie ma regulację do 1/32 mocy,
bo u knie coś z tym jest nie tak, mierzone swiatlomierzem wychodzi mi średnio różnica 4.2 ev co daje raczej 1/16 a nie 1/32. W skrócie to zonk jest na zejsciu z 1/16 do 1/32 - tylko 0.3 ev różnicy.
lampa jest nowka sztuka wiec mam 10 dni na odeslanie w razie czego.
Budżetowe lampy mają dość kiepskie skalowanie potencjometra mocy. Jako-tako jest w zakresie 1/2 do 1/16 mocy, ale zakresy 1-1/2 i 1/16-1/32 są delikatnie mówiąc mało precyzyjne.
W każdym razie lampa od 1 do 1/32 powinna mieć prawie 5 EV różnicy.
Mam pytanie: czy dotyczy to potencjometra standardowego, czyli pokrętła - czy też sterowania klawiszowo-elektronicznego? A może wszystkie tanie lampy tak mają? Pytam, bo jak będę kupowała lampy - a najpewniej będą to lampy tanie - to będę wiedziała czy zwracać uwagę na potencjometr.
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Nie bardzo lubię generalizować, ale raczej wszystkie z tańszej półki. Quantuum serii S ma wyświetlacz cyfrowy i też ma odchyłki.
Trzeba przebadac konkretną lampę, ale sądzę, że na tej półce cenowej wszystkie będą miały małe albo duże odchyłki, idealnie wyskalowanych się nie znajdzie. Jak wspomniałem największe odstepstwa sa na samym poczatku i końcu zakresu regulacji.
Ja pracuję na Elfo, są wyskalowane zdecydowanie lepiej, ale też nie idealnie.
Myślę, że to istotniejsze dla ludzi pracujących z flashmeterem i chcących za jedną poprawką dostać idealny wynik.
duzego wyboru to juz nie ma, wiekszosc chinskich lamp ma cyfrowy panel, najtansze powerluxy vt, czy ve, z quantuumow to z tego co pamietam to duale oraz r+ maja analogowe pokretlo co w warunkach plenerowych jest akurat lepszym rozwiazaniem. Ogolnie szybciej i wygodniej kreci mi sie pokretlem na tym dualu niz zmienia wartosci na cyfrowych fomeich, ktore tez mam, po prostu nie musze widziec lampy aby skrecic ja np. o polowe mocy, wystaczy obrot o 25st. z kolei na cyfrowym panelu musze patrzec na lampe no i to tyle ode mnie.
Dziękuje panowie, są jeszcze na świecie dżentelmeni. Wasze informacje są bardzo przydatne, szczególnie dla osób takich jak ja - nie siedzących na forsie, a potrzebujących od czasu do czasu pewne rzeczy wykonać.
Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam.
bardzo proszę,
a ja przypomne o mojej prosbie zeby ktos na swiatlomierzumsprawdzil zakres quantuuma dual 600ws, ja nie mam niestety dostepu do innej lampy a sam pomiar to tylko 10 sekund.
Czy miał ktoś sytuację, że lampa r+600 dual power działa normalnie z kontaktu natomiast po podłączeniu do battery packa i włączeniu lampy występuje pikanie? Czyżby żywotność akumulatora się kończyła? Jeśli tak, to się nieźle wkur## - z battery packa korzystałem 3-4 razy po około 100 błysków ;) (w posiadaniu mam go od 6 miesięcy, co miesiąc rozładowywany i ładowany zgodnie z zaleceniem z instrukcji ).
Mój batterypack też skończył się po kilku ładowaniach, rozebrałem go hmmm, te ogniwka które tam się znajdują są mizerne. Ja teraz podłączam na wyjście zapalniczki aku żelowy i błyskam o wiele dłużej niż na oryginale. Pack służy mi tylko jako przetwornica.
Możecie mieć BP z wadliwej partii, pada tam jakaś dioda. trzeba do serwisu słać.
Wydaje mi się, że wystarczy lampę do BP podłączyć na czuwanie, z biegiem czasu powinna go rozładować.
Cichy, ja swój BP już rozebrałem więc gwarancja go już nie obejmuje... zresztą mam już podłączony dodatkowy, żelowy aku 7,5Ah, który daje mi kilka razy więcej błysków niż ten wbudowany, no i komfort psychiczny, że mi pałeru w połowie sesji w plenerze nie zabraknie :)
Dokładnie, battery pack pod lampę na czuwanie i się rozładowuje. Dzwoniłem do foto-tip ( serwis Quantuum w PL ) i faktycznie jest tak jak Cichy pisał, battery pack wymieniony na nówka sztukę. Zainteresowało mnie to strzelanie plenerowe na akumulatorze żelowym o których piszecie. Jak podłączyć taki amukulator? Jakie parametry taki aku powinien mieć? Ile błysków można na nim osiągnąć?
wbudowany aku ma 3Ah (zarówno w 300 jak i 600tce) - jeśli zrobisz na nim np 150 błysków (strzelam, zalezy od mocy błyskania)
to np po podłączeniu zewnętrznego aku żelowego o pojemności 7,5Ah masz do dyzpozycji dodatkowe 250% liczby błysków
jak podłączyć : w zestawie jest przewód do wspomagania batery packa z gniazda zapalniczki 12V w aucie
pozbądź się wtyczki, wewnętrzny pin (ten na środku wtyczki) to plus
zewnętrzny pin (ten który dotyka po obwodzie gniazda zapalniczki) to minus albo inaczej masa 12V
po pozbyciu się wtyczki oznacz sobie przewody jako plus i minus
kup akumulator o napięciu 12V (na żelowy) o pojemności wg uznania (np 7,5Ah czy 9Ah)
podłącz przewód plusowy (ten z którego pozbyłes się wtyczki) do złącza plusowego w akumulatorze
to samo z minusem czyli przewód minusowy do złącza minusowego w akumulatorze
podłącz przewód drugim końcem do batery packa, włącz BP na pozycję CAR i błyskaj ile wlezie ;)
Zoomi właściwie wyczerpał temat, mam dokładnie tak jak napisał. Ja mam aku żel 7,5Ah, kiedyś walnąłem nim ponad 500 błysków w jednej sesji i trzymał dalej, w sumie nie wiem ile musi być by go rozładować. Ze swojej strony dodam, że do takiego kompletu warto a nawet trzeba dokupić elektroniczny prostownik do ładowania takiego aku. Koszt to ok 70 zł. Kolejny wydatek ale przyda się też do samochodu. Ja mam taki, działa wyśmienicie.
Autonabíječka Ultimate speed - YouTube
Pozdrawiam.
Dzięki za opis ;) Będę próbował na dniach jak to się sprawuje ;)
A czy jest jakiś sposób na odpalenie żarówki modelującej pod battery packiem?
niestety zarowka dziala pod 220v a battery pack daje 12v wiec nie da rady
Witam.
Posiadam 2 x r 600 z baterypackami jak na zdjęciu:
Jak sądzę jest to starsza wersja bez możliwości wspomagania przez akumulator samochodowy. Czy jest jakaś możliwość na obejście tego? Zakup kabla i bezpośrednie podpięcie do lampy wchodzi w grę? Czy tylko nowy baterypack?
rzeczywiście, pierwszy raz taki widzę - nie ma gniazda na przewód "samochodowy" i przełącznik on/off ma tylko dwie pozycje (nie ma trzeciej pozycji "Car")
zapytaj dystrybutora o możliwość zamiany na nowszy typ
zapytaj serwis o możliwość przeróbki
kiedy kupowałeś te lampy ? w instrukcji jak rozumiem też nie ma wzmianki o opcji "Car" ?
Lampy mają około 2 lat. Co ciekawe po odkręceniu kopułki jest miejsce na gniazdko do zapalniczki ;)
A zapytam inaczej jakby w miejsce oryginalnego akumulatora wpiąć żelowy? Z tym, że są 3 wyjścia a żelowe maja 2.
A czy mógłby mi ktoś kto zna się na elektronice poradzić czy da się podpiąć aku żelowe bezpośrednio w miejsce starej baterii za pomocą kabelków? Ewentualnie wlutować kabelki na płytce i wyciągnąc poza obudowę? Wydaje mi się, że podłączenie gniazdka jest na podobnej zasadzie, czyli, że + tam gdzie + - tam gdzie - i wszystko powinno grać :)
Na 99.9% będzie działało, z tym że aku żelowy będziesz musiał ładować inną - dedykowaną ładowarką.
Z tego sobie sprawę zdaje. A powie mi ktoś jeszcze po co oryginalny akumulatorek ma 3 wejścia?