Vitez, chyba o innych spacerach mowa... z malym dzieckiem nie idziesz na caly dzien, od switu do zmierzchu.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
poza tym faktycznie za duzy - po kiego miejsce na laptopa ? przesadziles chyba troszke ;)
Wersja do druku
Vitez, chyba o innych spacerach mowa... z malym dzieckiem nie idziesz na caly dzien, od switu do zmierzchu.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
poza tym faktycznie za duzy - po kiego miejsce na laptopa ? przesadziles chyba troszke ;)
Cytat:
Zamieszczone przez nastier
Nie wiem i przez pare najblizszych lat nie chcialbym sie dowiedziec ;)
Jedyne co zauwazylem to ze Reno moze troche przeplacic - plecaczek sporo mniejszy i wg mnie gorszej firmy a 200zl prawie drozszy... za co?
Do tego lowerpro w zasadzie mogłabym zapakować dziecko i męża oprócz aparatu.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Ja nie zamierzam wydać na plecak więcej niż 200 zł, oglądałam już Oriona Trekkera II ale wydaje mi się, że Samsonite są solidniejsze (tego z linka nie widziałam ale miałam kiedyś ich torbę). Nie doczytałeś, że mogę kupić go okazyjnie (wyprzedaż) za 190 zł. Zamówiłam, w poniedziałek się dowiem czy kupię a jak nie - Trekker II.
Do kieszeni na laptopa kilka pampków się pewnie zmieści :).Cytat:
Zamieszczone przez nastier
oj wtedy to dopiero byloby marudzenie, ze miejsca nawet w ciezarowce malo :DCytat:
Zamieszczone przez Vitez
Cytat:
Zamieszczone przez Reno
A bo to w innej wypowiedzi niz link bylo... za 190zl to pewnie ze warto 8)
Plecak Samsonite Trekking "Allround" dotarł i dzielę się wrażeniami: bardzo starannie wykonany, praktyczny, ładny, wygodny. Jest naprawdę wielki, to i plus i minus - mąż się ze mnie śmieje, że wyglądam jakbym się wybierała na biegun :(. Jest też dość ciężki bo pusty waży ponad 1,5 kilo.
Cytat:
Zamieszczone przez Reno
OMG:) respect dla tej Pani:)
naprawdę. jeśli zamierzasz to nosić na codzień - chylę czoła.
ale na pocieszenie:
Tamrac Expedition 7 do którego chyba wejdzie mniej więcej tyle samo sprzętu waży - 2984 g....
To chyba mój Tamrac bije wszystkich na głowę.Cytat:
Tamrac Expedition 7 do którego chyba wejdzie mniej więcej tyle samo sprzętu waży - 2984 g....
chyba tak Nemeo:)
Ja zmienilem z Computrekera na Nature Trekker i jestem zadowolony jest troche wiekszy inny rodzaj zamkow i wygodniejszy bo jesli chodzi o noszenie laptopa w Computrekkerze to chyba pomylka.Nie wygodnie jest po prostu..
Miesci sie w nim w zasadzie wszystko .. co prawda jak sie go zapakuje to troche wazy .. ale to juz kwestia co sie chce w nim nosic:)
masz grubego laptopa czy co? ja co prawda noszę pb12" w crumplerze i to dopiero do computrekkera plusa, ale chyba przesiadając się na większy też nie będę miał problemu, bo Apple płaskie laptopy robi...Cytat:
Zamieszczone przez dan_sto
Ja wziąłem Computrekkera tylko ze względu na podróże samolotami. Dotychczas targałem do samolotu dwie torby jako bagaż podręczny (foto i laptop) teraz mam to załatwione jednym plecaczkiem - Super.Cytat:
Zamieszczone przez dan_sto
Fujitsu-Siemens Amilo Pro.. Nie jest gruby ale po prostu stwierdzam ze Nature to duzo lepszy plecak.. Mam 1D a computrekker nie byl odpowiednio gleboki i troche mi to tez kolidowalo..
a ja mam takie pytanie do posiadaczy plecaków... owszem plecaki są wygodniejsze w noszeniu ale przykładowo ... idziemy gdzieś w mieście z plecakiem i widzimy super kadr który zaraz nam zniknie ... chyba szybszy dostęp jest do aparatu z torby foto niż z plecaka ... jak jest z użytkowaniem takich "nośników" ? :) torba vs. plecak ?
Szukam czegoś dla siebie i najlepiej jakby była opcja plecaka zamienianego w torbę ;P ... szukam i nie mogę się zdecydować ... plecak=wygoda torba=szybki dostęp
Prawidlowe spostrzezenie (wielokrotnie omawiane w tym watku :roll: ) i tak to juz jest - plecak to na dluzsze i spokojniejsze wypady a nie na sytuacje gdy aparat moze byc w kazdej chwili potrzbny. Chyba ze plecak na plecach a aparat na szyi :roll: .Cytat:
Zamieszczone przez MaciekCi
Dlatego z noszeniem sprzetu czasem trzeba wybierac jak z obiektywami - wybrac to co na dana okazje bedzie potrzebniejsze, poreczniejsze.
Przy klasycznym plecaku foto (L-Pro, Tamraca, etc) masz zapewne racje. To mi przeszkadzalo. Nie lubie tez toreb - co nie przeszkadza mi posiadac L-Pro Mag2 AW - wiec co robic? Mam po prostu odpowiedni plecak (nie foto) z dostepem od gory i pewnym patentem zapewniajacym ochrone aparatu. Jedna komora (a jest ich 5) jest tylko foto. Wyjecie aparatu zajmuje może 2-3 s :) Tak wiec mam i wygode i szybki dostepCytat:
Zamieszczone przez MaciekCi
Chyba na prfc ktoś dał linka do plecaka na jednym pasku, który normalnie jest przewieszony na plecach, w razie potrzeby ziuuu! i mamy go pod ręką i akurat w górę otwiera się klapa pod którą siedzi aparat. Dostęp do przegródek dalszych zabezpieczony dodatkowymi sprzączkami, także flesze i słoiki się nie wysypią na ziemię.
Niestety - nie pamiętam nazwy ani gdzie konkretnie widziałem linka. :roll:
Cytat:
Zamieszczone przez piast9
http://www.lowepro.com/Products/Slin...ot_100_AW.aspx
Albo search na forum i wpisz slingshot.
wiem wiem , ostatnio oglądałem to w MediaTragedia ;] ... nawet dobre tylko cena ... 3 sety :/ trzeba nabyć ... (a już chciałem zbierać na Sigmę/Canona 50mm i dodatkową pamięć ;/ )Cytat:
Zamieszczone przez piast9
Mam plecak LowePro SlingShot 100 AW od 3 miesięcy. Nosze w nim 20D + EF-S 17-85mm. Musze przyznac ze jesli chodzi o szybki dostep do aparatu to chyba jest to nr1 wsrod plecaków - wystarczy "pociągnąć" plecak przez ramię, otworzyc zamek i juz mozna pstrykać - wszystko bez zdejmowania plecaka. Gorzej z miejscem - jak założyłbym na puszkę sredni obiektyw np 24-105mm to raczej juz bedą problemy z upchaniem(aparat lezy "bokiem" tzn wyciąga się go przez boczną klapkę Slingshot'a). Gdybym miał kupować jeszcze raz, to raczej wybrałbym model 200 AW (troszkę większy). Mysle ze jest to niezłe uzupełnienie, gdy się ma juz większy backpack np Minitrekker'a.
Ufffff, nareszcie się przebiłem przez ten wątek. Dłuuuugi ;-) .
Tak sobie chodzę po tych sklepach, przeglądam CB (może trochę wybiórczo :mrgreen: ) i mam następujący problem/pytanie:
Szukam sposobu (chyba tak to można określić) na transport/ przechowanie sprzętu foto (SLR z obiektywem+1-2 obiektywy /standart+tele/) w przypadku całodniowej wędrówki z plecakiem o pojemności od ok.55 litrów w górę (nie foto) ze śpiworem, ciuchami itp.
Czy jedna torba (bo plecak/slingshot raczej odpada), czy np. topload+lens case'y w plecaku?
Czy ktoś ma takowe doświadczenia?
Wydaje mi sie ze Compu Rover AW bylby OK... jak go wypakowalem sprzetem, ciuchami i zarciem to na 1 dzien spokojnie by wystarczylo. Spiwor, koc, picie - w zewnetrznych uprzezach, statyw rowniez.Cytat:
Zamieszczone przez tomalxx
Pojemnosci komory "na ciuchy" nie jestem pewien... z wyliczen mi wynika ledwie 18litrow?
http://www.torbylowepro.pl/product_i...roducts_id=393
Zreszta ja go wlasnie w takim celu kupilem - na jednodniowe wycieczki/weekendowe wyjazdy.
Sorry, chyba trochę nieprecyzyjnie się wyraziłem :oops: .
Chodziło mi o kilkudniową włóczęgę z plecakiem na szlaku.
W zeszłym roku chodziłem z 25 litrowym i ledwo się spakowałem.
Tak jak napisałeś: śpiwór, karimata i kurtka na zewnątrz.
Compu Rover będzie chyba, niestety, trochę za mały.
Jedyna opcja to chyba Rover Plus AW, po mojemu to jakies 22 litry na gorze + dolna komora na sprzet. Nic wiekszego nie ma :-| Pozostaje jeszcze opcja wlozenia do komory na klapie plecaka turystycznego pianek z np Orion Trekkera (bo mozna je bezproblemowo wyjac). Tylko ze ckezki sprzet na gorze plecaka to nie jest idealne rozwiazanie :?
Sam rozgladam sie za wlasnie tego typu plecakiem na piesze kilkudiowe rajdy... jak narazie pozostaje opcja o jakiej pisalem wczesniej.
Dokladnie tak... 5 cm wyzszy od Compu Rovera = 22 litry (no... prawie). Poza tym ciezszy i ok 200zl drozszy :roll: .Cytat:
Zamieszczone przez SimOn!
Na kilkudniowe rajdy i tak wg mnie za malo... najlepiej to jakis Nature/Photo/Pro Trekker i druga osoba z porzadnym turystycznym plecakiem.
Ale niewolnicy/ szerpowie/ muly sa drodzy w utrzymaniu. :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Dla mnie jedyna sensowna opcja to adaptacja plecaka turystycznego do potrzeb foto lub... wyslanie do LowePro listu z zapotrzebowaniem na plecak + szkice wlasnej produkcji + oswiadczenie o checi bycia beta testerem nowego modelu plecaka :mrgreen:
Fcależenie ;-)Cytat:
Zamieszczone przez SimOn!
Trzeba tylko znaleźć odpowiedniego szerpę.
Ja brałem sobie sąsiada. Rodzicom obiecywałem, że się zaopiekuję i przegnam po górach. Starzy dawali na bilety i noclegi i mieli tydzień gnoja z głowy.
Na początku szlaku młody dowiadywał się, że na górze jest schronisko, gdzie postawię mu piwo (miał 17 lat, możecie mnie wsadzić) :mrgreen:
Młody z zapałem łapał mój plecak ze sprzętem, statyw i leciał na górę tak, że musieliśmy go gonić. Posuwał jak kozica. Za piwo..
Na marchewkę i kij ze sznurkiem wydałbym więcej..
Więc jednak da sie..
Inna sprawa, że młody od tego czasu urósł, zmądrzał i teraz patrzy na mnie z góry ;)
A ja troszke inaczej, cofne sie w czasie tego watka:
http://www.helixcamera.com/camerabag...ries/j803.html
takie cos chodzi mi po glowie. Albo cos tego typu. Nie chce tracycyjnej prostopadloscienej skrzynki na pasku/paskach tylko takiej szmaty na buty, ktora niekoniecznie powoduje skojarzenie ze sprzetem foto.
W srodek: baterie, 2 obiektywy + body z zapietym czyms wielkosci tamrona 28-75 i ew lampa. Mysle,ze dalbym to rade upchac z malenstwem 350d.
Tylko cena nie jest niestety rewelacja. bez 450pln nie podchodz. moze jakas tansza alternatywa?
Nie zawsze jest potrzeba taszczenia ze soba polowy elektroniki cyfrowej z domu.
pozdrawiam,
f.
hehe jesli domke nie kojarzy sie z aparatem to z czym?... prawie wszyscy reportezy wojenni maja domke :mrgreen: stad cena... placisz za firme i jej doswiadczenie, poszukaj sobie plecakow, toreb firmy crumpler... one sie nie kojarza ;-) choc tanie nie saCytat:
Zamieszczone przez fICHU
:) moze sie zle wyrazilem. Po prostu te modele, ktore mnie interesuja nie wygladaja tak strasznie "fotograficznie"
Ale crumpler to moze rzeczywiscie nie jest zly pomysl. Z tym ze nie mialem z nimi specjalnie stycznosci.
Crumpler jest bardzo dobrze przemyslanym produktem, jego najwiekszymi zwolennikami sa jego uzytkownicy, napisz @ do Jurka Plietch, dowiesz sie o nim duzo dobrych rzeczy, zreszta wpisz w forumowa wyszukiwarke (ona nie gryzie ;-) ) crumpler
Wiem tylko jedno. Z plecaka lub cały plecak (po odcięciu) łatwiej ukraść ! (proszę poczytać na tym forum w "skradzionym sprzęcie")
a co to ma do rzeczy? plecak nie jest kojarzony ze sprzetem foto tak jak 'torba FOTO' (poza tym nie wyobrazam sobie np jazdy na rowerze z torba, albo dluzeszej pieszej wycieczki) to po pierwsze, po drugie to jesli cie namierza i beda chcieli okrasc to naprawde musisz byc niezly zeby im sie to nie udalo, a po trzecie to lepiej siedziec w domu i sie nie wychylac ze swoim sprzetam na ulice.... z balkonu fotki robic... innymi slowy - jak ktos ma pecha to go w kosciele okradna... ale proponuje wrocici do tematu watku ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Pinokio
EDIT: a co do odcinania to chyba jednak latwiej odcic torbe niz plecak tak na zdrowy rozsadek jeden pasek vs dwa grube ramiaczka
a moze pomysl o domke...
No właśnie ja myślę podobnie... Przeciętny dres, czy też nawet normalny człowiek nie kojarzy czegoś takiego jak marka Lowepro, ani nie odróżni na pierwszy rzut oka plecaka foto od zwykłego. Za to na pewno skojarzy mniej-więcej prostopadłościenną torbę wiszącą na szyi.Cytat:
Zamieszczone przez Jac
A jeśli już trafimy na złodzieja, który wie co to Lowepro... to i Domke albo Crumplera też skojarzy, nie oszukujmy się.
A co do łatwości odcięcia/wyrwania/itp. - to też myślę tak jak Jac. Zerwać plecak z pleców bez szamotaniny nie jest łatwo. A torba? Ciach, ciach i w nogi :-D
Co do 'dresow' to przypadkiem zauwazylem, ze po osiagnieciu ca. 200 cm wzrostu i zywej wagi sporo powyzej 100 kg to generalnie problemy z dresiarzami sie nie pojawiaja ;-), a jak na wycieczce towarzyszy nam kilkudziesiecio kilogramowy pies to juz wogole jest miodzio. ;-)
Czy ktos moze poradzic jakas mozliwie najmniejsza torbe,
ktora zmiesci 5D + 2 srednie obiektywy (mysle o 35 f1.4L i 135 f2L)
+ pare filtrow? Chodzi o mozliwie najmniejszy rozmiar, ale
super solidne wykonanie i ochrone.
Ktos zna Lowepro Mini Mag? Choc wydaje sie duza, spory zoom by chyba
wszedl zamontowany na aparacie:
http://www.lowepro.com/Products/Shou...ni_Mag_AW.aspx
A ktos moze uzywa Toploadera:
http://www.lowepro.com/Products/Topl...der_75_AW.aspx
Moze Crumpler 5 million home? Jakies inne propozycje?
Polecam - http://www.cambags.com/
Óf... po wielkich analizach i poszukiwaniach, dzisiaj zaponabylem Domke J-803 - jest w miare fajna - jeden mankament to mala ilosc elementow "w srodku" - mam na mysli przesuwajne. Ale to i tak zrobie we wlasnym zakresie..
Poza tym co do ochrony, to jak gdzies wyzej rozwazalem w tym watku - zalezalo mi na antydresownosci...
Torba jest taka nijaka, ze az piekna ;P Co do pojemnosci - wejdzie cos wielkosci 20D + 2/3 obiektywy + przypiety oczywiscie. Ze zgripowanym aparatem juz gorzej...
pozdrawiam
f.
Wczoraj wypatrzyłem plecak Soligor 110. Budowa dość sztywna, dobrze zabezpieczająca sprzęt, jest możliwośc wyjęcia z wnętrza pianki usztywniającej - można ją zastąpić czymś innym. Na spodzie są paski do przymocowania statywu, monopodu. Ogólne wrażenie bardzo pozytywne. Niebawem wybieram się ze sprzętem by się poprzymierzać.
Wadą jest konieczność ściągania plecaka by wyciągnąć aparat, bo nie ma tu możliwości obrócenia plecaka na przód. Zaletą jest rozłozenie ciężaru na oba ramiona co przy dłuższych wędrówkach powoduje mniejsze zmęczenie.
Rozważałem wcześniej jednopaskowe wersje Lowepro i Tamraca, ale jakoś cały ciężar na jedym pasku mi się nie widzi.
A ja chciałbym zapytać szanownych forumowiczów jak to jst z jakością firm Tamrac i Lowepro.
Mam plecak Tamraca od 2004 roku i przy średnim, codziennym użytkowaniu, prawie nie widać żadnych śladów użytkowania.
Produkty Lowepro znam tylko z "macania" w slepie i tak na oko wydają się mniej wytrzymałe, ale ciekaw jestem jak wypada to porównanie w użytkowaniu.
Przymierzam się do zakupy torby i wybieram pomiędzy Tamrac 5606 - Lowepro Nova5 - Lowepro Steatlh Rep. D550.
Najgorsze jest to, że decyzję muszę podjąć jak najszybciej, bo "kurier" niedługo wyjeżdza za ocean.
Pozdrawiam!
Oakhallow
Witam!
Ja mam Lowepro Nova 2. Mam ja od 3 lat i nie zauwazylem zmeczenai materiału. Jest jak nowa poza lekkimi zabrudzeniami ale to normlane a jezdzi ze mna prawie na kazdy wyjazd. Mysle ze jakosc Lowepro jest OK! Zreszta bede zmienial na Nova 3 lub Nova 4 bo ta jest na caly majdan za mala.
Pozdrowki
Paweł
Ja moje obydwa plecaki traktuję zupełnie bez serca - rzucam na ziemię, tarzam w błocie, śniegu, Nature Trekker do tego pełni normalnie rolę "storage" - czyli jest wypchany do granic możliwości, aż jęczy, co jakiś czas coś się wyjmie/włoży, za każdym razem niemiłosiernie naciągając zamek :). Oprócz odrobiny zabrudzeń nie widać po nich żadnego śladu zmęczenia.Cytat:
Zamieszczone przez Oakhallow
Z tego co porównywałem Tamrac i Lowepro w sklepie, to jest raczej ta sama liga pod tym względem.
Skoro Lowepro i Tamrac to ta sama liga, to jak sie ma do nich Tenba? Moje zdecydowanie zaburzył model: Metro II P859 http://www.tenbagear.com/products/2000_01_p859.asp
Ale jak z jakościa tych produktów.
Co ciekawe chwalą się, że produkuja w USA. Lowepro czy Tamrac chyba robią w Chinach (choć głowy nie dam).
Oakhallow
Pomacałem plecak Soligor Pro 110 i by włozyć 350D z gripem trzeba dopinać na siłę. Widzę że niemałym problemem jest znalezienie plecaka do którego wejdzie body + grip. Szukam czegos przyzwoitego do 250pln.
http://www.sklepfotograficzny.pl/tor...LOCITY-9-5749/Cytat:
Zamieszczone przez Bigmar
Kupiłem wczoraj :-) w BlueCity za 290zł. Dałem trochę więcej ale miałem przynajmniej możliwość pomacania :-) (Nie jestem z Krakowa). Z gripem nie powinno być problemów choć samo body nie jest za szerokie i ledwo opiera się na "pólkach". Za to wchodzi spokojnie z dopiętym 70-200 i jest miejsce na 2 inne obiektywy typu tamron 28-75 lub kit. Ten paten z przękręcaniem z pleców na bok i dostępem do aparatu działa choć jest trochę niewygodny tzn. jak jedną ręką wyciągniesz aparat to nie bardzo jest jak zamknąć torbę :-) ale da się przeżyć...
Ja już niedługo będe mógł podzielić się swoimi wrażeniami z użytkowania plecaczka "Lowepro Rover Plus AW" Dzisiaj sprzedający ma mi go wysłać :)
Eh pisalem juz raz na forum - Compu Rover lepszy a w porownywalnej cenie (macalem oba i wybralem na zywo lepszy z nich).Cytat:
Zamieszczone przez Routlaw