w praktyce ta różnica miałaby kolosalny wpływ na zaporowy charakter ceny :twisted:
Wersja do druku
Dla mnie istotna. W tej chwili nie posiadam nic powyżej 85mm. 135 kusi ale różnica w jasności w stosunku do 70-200/2,8 jest mała, w jakości obrazowania również oba szkła są doskonałe. Dłuższej ogniskowej potrzebuję sporadycznie, więc 135 za ciemne ;-) a 70-200 za wielkie "chobo" (co innego, jeśli bym go musiał używać). W przypadku pojawienia się 135/1,8 (dobra, niech będzie z IS ;-) :) ) miałbym problem wyboru z głowy.
wiesz, to nie do końca tak.
Różnica w świetle pomiędzy 2.8 (70-200) a 2.0 (135) jest dużo większa niż 2.0 a 1.8
Ponadto 135-tką przy pełnej dziurze można się skaleczyć, a 70-200 trzeba jednak trochę przymknąć
Co do obrazowania - już kilka razy przymierzałem się do sprzedania mojej 135L i przed daniem ogłoszenia zawsze robiłem sobie kilka "pożegnalnych" fotek....i ****...nie sprzedałem... to szkło robi zdjęcia za mnie ! (poetycko rzecz ujmując:)) . Nie mogę się z nim rozstać. To jest genialny obiektyw. O krok od ideału (ten krok nazywa się IS :mrgreen:)
Różnica między f/2 a f/1.8 przy 135mm będzie kolosalna. Już na 85mm widać, jak duży jest przeskok głębi ostrości, który przy dłuższej ogniskowej tylko się spotęguje. Gdyby wypuścili takie szkiełko, w co niestety wątpię, to byłoby to zupełnie inne narzędzie niż obecne 135L, sęk w tym, że pewnie jeszcze większe i 2x cięższe.
Jarek, a masz gdzieś coś podobnego z 85L na f2 i f1.8? bo patrząc na 85/1.8 przy tych dwóch przysłonach to owszem różnica jest - ale czy kolosalna to nie wiem (pewnie jest różnica w naszych definicjach "kolosalności" :mrgreen: )..
No chyba że pisałeś o różnicy między eLką 85 gdzie jest 1.2 a 85/1.8 to się zgodzę..
no i zapomniałeś przy tych mnożeniach dopisać że będzie 2x większe, 2x cięższe i 4 razy droższe :mrgreen:
No ale czegoś tu nie rozumiem. Jeśli pomiędzy 135/2, a 70-200/2.8 jest mała to (napiszę to ;)8)) - pomiędzy 135/2, a 135/1.8 nie jest duża 8-). Chyba że coś przeoczyłem :lol:. Prosto mówąc 1/3 EV jest mniejsza niż 1EV :).
Oskarkowy wspominał o różnicy w ciężarze.
Przecież różnica w gabarytach szkieł 200/2 i 200/1.8 nie była kolosalna:
128mm x 208mm/2,520g do 130 x 208mm /3,000g. I to odchudzenie to pewnie głównie wynik postępu technologicznego, a nie różnicy w wielkości otworu względnego, bo soczewek ten nowszy ma sporo więcej.
Więc dlaczego w przypadku 135-tki miałoby być inaczej?
Olek ma obracany już od dawna (najpierw ruchomy w mniejszym zakresie LCD w E330 - potem Sony to skopiowało, potem w pełni ruchome LCD w E3, E30, E620...), Panasonic ma ruchomy LCD w L10 (ale odszedł od lustrzanek na rzecz EVIL) oraz w nowym body bez lustra G1.
Sony ma na razie w jednym modelu ruchomy w mniejszym zakresie LCD (kopia rozwiązania ze starego Olympusa E330).
Teraz Nikon z pierwszym body z ruchomym LCD.
Pewnie w ciągu paru lat dostaną go też następcy D90, D300, D3...
Nie ma siły. Inni będą musieli też takie LCD w ciągu 2 lat w body wsadzić.
Canon nie będzie miał wyjścia, choć pewnie zrobi to jako ostatni.
Miłe, to bardzo przydatny ficzer. W przeciwieństwie do np. wykrywania twarzy czy nadmiaru Mpix.
Może nie mało istotny, bo faktycznie w takiej makrofotografii znalazłby wielu entuzjastów. Niemniej co do Olka, sam doskonale wiesz, że poprzez spore tyły w porównaniu do konkurencji jeśli chodzi o obrazowanie, matryce (co wynika z samych założeń konstrukcyjnych i średnicy bagnetu) Olek musi przyciągać klientów właśnie takimi ficzerami, bo w inny sposób już nie może..:-) Wybicia na rynku to mu nie zapewni, ale co najwyzej utrzymanie.. Dowodem o przydatnościi tego obracanego ekranu bedzie porównanie sprzedazy D5000 z takim Nikosiem D60 (bo ponoć to właśnie miał być jego nastepcą)
Pozdrawiam
Nowa porcja plotek.http://optyczne.pl/1795-nowo%C5%9B%C..._tygodnia.html
dla Reuters :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez canonrumors
no dobra, to ja przyniose bulki z dzemem :)
... for 1D series models...we now announce G10 defect to be fixed ;)
http://www.usa.canon.com/consumer/co...=2112&id=57370
i zupełny przez przypadek podniósł ją nie kto inny jak
http://www.flickr.com/photos/whiteho...11749/sizes/l/
Ja też, a jakoś sobie radzę...
jesli sie nie myle, to po prostu Pete Souza, oficjalny fotograf Bialego Domu,
ma system Canona. a ze lazi za Barakiem krok w krok to i pewnie w wolnej
chwili "Pierwszy" zechcial pobawic sie zabawkami. a co mial wyciagnac innego
z torby swojego nadwornego kotleciarza ;)
nawiasem mowiac, ta galeria na flickr jest swietna.
hehe... niezly podpis pod zdjeciem:
http://www.flickr.com/photos/whiteho...7617357737487/
jak bylem mlody i chodzilem na wyklady na uczelni, to sie po prostu mowilo o "spaniu"... :mrgreen:
A co trzeba zrobic, zeby zostac fotografem prezydenta US?
Pewnie znowu trzeba zawadzic o "kolesiostwo" ;-)
Souza nie tylko canonem, przeważnie używa systemu Leica M.
No 200/2 IS wychodzi za 4800 - jest znośnie, może za kilka lat ;)Cytat:
No to do***ą do pieca konkretnie w 1D4 :mrgreen: ... 12 kl/s to chyba rozsądne minimum "różnicy na papierze".Cytat:
Zaryzykuję stwierdzenie, że żadna puszka xxD nie sprzedawała się tak dobrze jak będzie 60D (w podanej specyfikacji)! Aż boję się tu głośno napisać jak go wykastrują by pro agencje nie przeszły "w całości" na tą - 8 kl/s - puszkę...
BTW: BH zaktualizował cenę na /2 IS (rabat)
Może - :roll::roll::roll: - wsadzą wreszcie w Mk III++ 'pelicle mirror' i załatwią w ten sposób problem odpowiednio dużej liczby fps i AF w trybie video.
Wczoraj - (Sebcio80 - dzięki za zaproszenie i Sigmę 70-200!) - pierwszy raz biegałem z aparatem na płycie boiska podczas meczu futbolu amerykańskiego. Pierwsze moje wrażenie - pomijając fakt, że warto znać reguły tej dziwnej gry - to to, że więcej niż 10fps może tylko pomóc zrobić zdjęcie - a'la SI - efektownie ekwilibrystycznego przyłożenia ;)
Drugie jest równie "oryginalne": lepiej mieć 16 mln w FF niż 10 mln w 1.3x ;) - no chyba, że mamy pod ręką dwa aparaty...
za optycznymi:
Trochę nie chce mi się wierzyć w ten sierpień...Cytat:
Testowa wersja nowej profesjonalnej lustrzanki trafiła podobno do rąk reporterów między innymi z agencji Reuters. Tym aparatem ma być EOS 1D Mark IV. Jego oficjalna premiera ma odbyć się w sierpniu.
[OT]Gdybyś zainstalował sobie testowo Win7 to byś tak nie pisał :p , jak Visty długo i słusznie unikałem aż do SP1 tak Win7 jest moim podstawowym systemem już w wersji Beta :p .[/OT]
Tak więc - no worries, będzie dobrze ;) jeśli 1DMkIV będzie tak dopracowany jak następca Visty :) .
"turns out that Canon is currently moving from the 5D Mark II to the Mark III"
Dziwna plotka: http://www.canonrumors.com/2009/05/o...ds-6/#comments
^^W sumie to nie ma czego kontynuować.
Canon podobno pracuje nad szkłami optymalizowanymi pod video. Ciekawe czy będą miały napęd zooma? Jeśli to prawda to jest spora szansza, że jednak "RED dla ubogich" to nie plotka.
http://www.canonrumors.com/2009/05/1d-mark-4-cr2/ - no proszę :mrgreen: :mrgreen: Wbudowane wi-fi przyda się. U mnie gniazdo USB już ledwo dycha...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jak chcę tylko AF-S Micro-Nikkor 200mm f/3.5G IF-ED VR w wersji EF.
Może mieć przy tym 'liquid-noiseless-coś-tam'. Od biedy ;)
Podoba mi się ta specyfikacja 1D4. Liczyłem naiwnie, że podobnie będzie wyglądało 5D2, też koło 16mp, wbudowane WIFI i trochę lepszy AF niż w poprzedniku. Mam nadzieję, że to się sprawdzi i cena wyjściowa nie przekroczy 4k USD. Jeśli się sprawdzi to będzie sprzęcik i do studia i do reporterki.